Joolte napisał(a):
A różni się czymś programowanie avr od pic?
Tak jak napisali przedmówcy - są inne rozkazy asm - to jest akurat mniejszy problem, bo chociażby na stronie którą podałem można łatwo odnaleźć opis każdego mnemonika. Drugi problem to inne peryferia mikrokontrolera.
Na pewno zdarzyło Ci się kiedyś czytać coś nudnego, kiedy miałeś głowę zajętą czymś innym albo byłeś zmęczony - efekt jest taki, że człowiek niby rozumie wyrazy które czyta, niby rozumie zdania... ale w sumie nie ma pojęcia o czymś jest ten tekst (jako całość) i w połowie nie pamięta co było na początku.
Nigdy nie miałem do czynienia z PIC'ami i przy czytaniu tego programu mam podobnie. Program wydaje się prosty i jest "okomentowany", jestem w stanie powiedzieć co robi 90% rozkazów ale nie potrafię ogarnąć całości. Np. rozumiem, że rozkaz z linii takiej a takiej zmienia bank rejestrów z 0 na 1. Niestety nie mam pojęcia po co, co z tego wynika itd...
Potrzebny jest ktoś kto ogarnia mikrokontrolery PIC

Dodatkowe pytanie: co chcesz osiągnąć? Chcesz to przerobić na "kompilowalny" program w C, czy chcesz to przerobić na "pseudo-kod-o-składni-C" żeby zrozumieć ideę?
PS to jest program z jakiegoś breloka do wyszukiwania kluczy?