Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 mar 2026, o 22:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sty 2015, o 08:50 
Nowy

Witam.
Mam pytanko do osób, które bawiły się wyświetlaczem LCD i wyświetlaniem swoich znaków. Wiadomo, że w CGRAM jest miejsce na osiem własnych znaków. Wszystkie te znaczki (pseudo grafika) bardzo pięknie udaje mi się zapisać do LCD i odczytać. Problem wyniknął wówczas, gdy postanowiłem, że muszę wyświetlić 10 własnych znaków w "niejako jednej sesji wyświetlania".

Wymyśliłem sobie, że co za problem, zdefiniuję osiem znaków po adresami od 0x80 do 0x81:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

po wyświetleniu ośmiu zdefiniowanych znaków, zdefiniuję kolejne nowe i zapiszę pod tymi samymi adresami:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem jest taki, że na ekranie LCD nadal wyświetlane są znaki z nowej tablicy. Znaki ze starej tablicy nie są wyświetlane.
Opisany problem wyniknął podczas prób wyświetlania dużych znaków. W przypadków samych cyfr, osiem zdefiniowanych znaków w CGRAM wystarczy i pozwoli zbudować dowolną "dużą cyfrę", gorzej wtedy, gdy chcę wyświetlać literki :( .

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 10:36 
Użytkownik

Zawsze wyświetlane będą te znaki , które ostatnio wpisałeś do LCD. A dokładnie 8 zdefiniowanych i zapisanych znaków. Więc skoro jako ostatnie wpisałeś znaki z "nowej tablicy" to dlaczego miały by być wyświetlane te ze "starej tablicy"?

PostNapisane: 27 sty 2015, o 10:49 
Nowy

janusz17 napisał(a):
Zawsze wyświetlane będą te znaki , które ostatnio wpisałeś do LCD. A dokładnie 8 zdefiniowanych i zapisanych znaków. Więc skoro jako ostatnie wpisałeś znaki z "nowej tablicy" to dlaczego miały by być wyświetlane te ze "starej tablicy"?

Tak, masz rację, ja o tym też wiem. Być może nie sprecyzowałem pytania - czy jest jakiś trik, który pozwoli to "ominąć" ?

A może by tak inaczej, czy da się ugryść te znaki z CGROM ?

PostNapisane: 27 sty 2015, o 17:28 
Użytkownik

Dalej nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc "czy da się ominąć lub ugryźć znaki z pamięci CGROM". Jeśli to że je zastąpisz innymi to napewno nie. Jak sama końcówka skrótu nazwy pamięci mówi Read Only Memory to pamięć tylko do odczytu, więc możesz wykorzystać tylko znaki zapisane tam przez producenta wyświetlacza.

PostNapisane: 27 sty 2015, o 20:58 
Użytkownik

Definiujesz 200 tablic ze znakami:
język c

Zależnie od tego jakie chcesz wykorzystać ładujesz je poprzednio do pamięci kontrolera np wszystkie 8 a później je wyświetlasz, następnie kolejne 8 i je wyświetlasz itd...

język c

Przecież nikt nie powiedział że musisz je ładować do kontrolera raz przed główna pętla programu.

Strefa czasowa: UTC + 1