Witam.
Mam pytanko do osób, które bawiły się wyświetlaczem LCD i wyświetlaniem swoich znaków. Wiadomo, że w CGRAM jest miejsce na osiem własnych znaków. Wszystkie te znaczki (pseudo grafika) bardzo pięknie udaje mi się zapisać do LCD i odczytać. Problem wyniknął wówczas, gdy postanowiłem, że muszę wyświetlić 10 własnych znaków w "niejako jednej sesji wyświetlania".
Wymyśliłem sobie, że co za problem, zdefiniuję osiem znaków po adresami od 0x80 do 0x81:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
po wyświetleniu ośmiu zdefiniowanych znaków, zdefiniuję kolejne nowe i zapiszę pod tymi samymi adresami:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Problem jest taki, że na ekranie LCD nadal wyświetlane są znaki z nowej tablicy. Znaki ze starej tablicy nie są wyświetlane.
Opisany problem wyniknął podczas prób wyświetlania dużych znaków. W przypadków samych cyfr, osiem zdefiniowanych znaków w CGRAM wystarczy i pozwoli zbudować dowolną "dużą cyfrę", gorzej wtedy, gdy chcę wyświetlać literki

.