Po obejrzeniu kursu eagle postanowiłem zająć się zrobieniem na jednej płytce obwodow z rozdziału dotyczącego sterowaniem 230 V ,jako że w przyszłości chciałem zawrzeć na jednej płytce układ detekcji 0 i pare obwodów sterujących urządzeniami na prąd zmienny. Urządzeniami którymi chciałbym testowo sterować póki co to wentylator +załączanie pompy w obiegu CO. Sumaryczna moc pompy +wentylatora to około 100 W.

Przy zasilaniu 230 V AC, czy bezpiecznie będzie puszczenie tego ścieżką po wytrawieniu?
korzystając z tablicy zamieszczonej na elektrodzie , chciałem aby przy takiej mocy ścieżki mocy miały szerokość 2 mm i odstęp też 2mm. ( właczając w to część obwodu z triakiem i ścieżki do optoizolatora)
W przyszłości szacowana moc dla 4 pomp i wentylatora to 300 W, czy również taką moc da się puścić ścieżką czy może lepiej lutować dodatkowo przewody?
No i najważniejsze pytanie, czy schemat jest czytelny i prawidłowy? Dodam, że pompa i wentylator maja silnik indukcyjny, stąd też użyłem dławika sugerowanego w BB.
Jestem świadom ograniczeń płynących ze sterowania fazowego do tego typu silników.
Czy pierwszy rezystor za optotriakiem ( R4) może mieć wartość 330R? Od czego to zależy?