Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lis 2024, o 18:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2016, o 12:20 
Nowy

Po obejrzeniu kursu eagle postanowiłem zająć się zrobieniem na jednej płytce obwodow z rozdziału dotyczącego sterowaniem 230 V ,jako że w przyszłości chciałem zawrzeć na jednej płytce układ detekcji 0 i pare obwodów sterujących urządzeniami na prąd zmienny. Urządzeniami którymi chciałbym testowo sterować póki co to wentylator +załączanie pompy w obiegu CO. Sumaryczna moc pompy +wentylatora to około 100 W.
Obrazek

Przy zasilaniu 230 V AC, czy bezpiecznie będzie puszczenie tego ścieżką po wytrawieniu?
korzystając z tablicy zamieszczonej na elektrodzie , chciałem aby przy takiej mocy ścieżki mocy miały szerokość 2 mm i odstęp też 2mm. ( właczając w to część obwodu z triakiem i ścieżki do optoizolatora)

W przyszłości szacowana moc dla 4 pomp i wentylatora to 300 W, czy również taką moc da się puścić ścieżką czy może lepiej lutować dodatkowo przewody?
No i najważniejsze pytanie, czy schemat jest czytelny i prawidłowy? Dodam, że pompa i wentylator maja silnik indukcyjny, stąd też użyłem dławika sugerowanego w BB.
Jestem świadom ograniczeń płynących ze sterowania fazowego do tego typu silników.

Czy pierwszy rezystor za optotriakiem ( R4) może mieć wartość 330R? Od czego to zależy?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 lis 2016, o 12:52 
Użytkownik

Zastanawia mnie jaką funkcję spełnia ten transoptor OK2 - PC814 i czy aby na pewno ten tranzystorek w nim zawarty wytrzyma szczytowe napięcie sieci +/- 325V plus ewentualne przepięcia. Domyślam się, że jeśli to ma być detekcja 0, to ten transoptor powinien być włączony odwrotnie. Dodam tylko, że włączanie w zerze obciążeń indukcyjnych to najgorszy moment. Zresztą te optotriaki mają już zaznaczoną wbudowaną detekcję zera.

Ostatnio edytowano 20 lis 2016, o 13:07 przez janusz17, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 lis 2016, o 13:03 
Użytkownik

OK2 - PC814 masz podłączony odwrotnie. Rozumiem że w intencji ma to być detektor zera.. odwróć go :)

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 20 lis 2016, o 13:27 przez SP2LUB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 lis 2016, o 13:10 
Użytkownik

Jakiś czas temu wykonywałem detekcję zasilania do tostera na uC.
Schemat poniżej.
Obrazek

PostNapisane: 20 lis 2016, o 13:29 
Moderator

SP2LUB napisał(a):
Rozumiem że w intencji ma to być detektor zera.. odwróć go

... bo będzie BUUUM i kupa ognia i dymu ;)

PostNapisane: 20 lis 2016, o 14:17 
Nowy

racja , ma być odwrotnie ;)

Co z ścieżkami ,można puścić na 2mm na nich 100 W? jakoś taki przeczulony jestem na punkcie prądu zmiennego. Za dużo się naoglądałem wypadków;P

janusz17 napisał(a):
Dodam tylko, że włączanie w zerze obciążeń indukcyjnych to najgorszy moment

Tak wiem,dlatego będę musiał programowo przesunać czas załączenia triaka. Seria 302x nie załącza się automatycznie przy przejściu przez z zero,jeżeli uważnie przeczytałem. Inaczej jaki sens miałoby układ detekcji 0?

PostNapisane: 20 lis 2016, o 15:06 
Użytkownik

Cytuj:
Jestem świadom ograniczeń płynących ze sterowania fazowego do tego typu silników.

Wydaje mi się że jednak nie.
Sterowanie fazowe do tych silników się nie nadaje. Można je jedynie włączać i wyłączać. Ich obroty zależą od częstotliwości a nie od napięcia.

Marek

PostNapisane: 20 lis 2016, o 15:22 
Nowy

mmacura napisał(a):
Cytuj:

Wydaje mi się że jednak nie.
Sterowanie fazowe do tych silników się nie nadaje. Można je jedynie włączać i wyłączać. Ich obroty zależą od częstotliwości a nie od napięcia.

Marek

Przeczytałem wiele wątków na elektrodzie i w przypadku sterowania wentylatorami,dmuchawami ten sposób się sprawdza(jest pare projektów z takim sterowaniem),ponieważ przy mniejszym napięciu masz mniejszą moc, a opory rosną wraz z prędkością obrotową( większa ilość przetłaczanego powietrza) Zatem mniejsza moc oznacza,że rozkręcisz silnik do mniejszych obrotów bo dalej opory są zbyt duże.

Co do pompy- same załącz,wyłącz tu w zupełności mi wystarcza;)

tak rozumuje i zamierzam sprwadzić to w praktyce;)

PostNapisane: 20 lis 2016, o 17:29 
Użytkownik

No to życzę powodzenia.

Marek

PostNapisane: 20 lis 2016, o 18:17 
Użytkownik

w silnikach indukcyjnych obrotami steruje się na 3 sposoby :
- stosunkiem częstotliwości do napięcia
- ilością par biegunów
- poślizgiem
Pierwszy sposób (szeroko stosowany w falownikach ) zmieniasz częstotliwość i napięcie silnik zmienia obroty.
Drugi sposób silnik musi mieć wyprowadzone końcówki uzwojeń i jest to regulacja skokowa .
Trzeci sposób najczęściej stosowany w silnikach pierścieniowych przez dobór odpowiednich boczników uzwojenia wirnika.

ponieważ te dmuchawy i pompy które wymieniłeś to maszyny jedno fazowe to twoje sterowanie można podciągnąć pod trzeci sposób regulacji
dodam że w silniku trój fazowym to by nie przeszło.

PostNapisane: 20 lis 2016, o 19:15 
Nowy

tonygryps napisał(a):
ponieważ te dmuchawy i pompy które wymieniłeś to maszyny jedno fazowe to twoje sterowanie można podciągnąć pod trzeci sposób regulacji

Dzięki za uwagę ,na szczęście to obwody jednofazowe ;D

PostNapisane: 20 lis 2016, o 19:34 
Użytkownik

tonygryps napisał(a):
w silnikach indukcyjnych obrotami steruje się na 3 sposoby :
- stosunkiem częstotliwości do napięcia
- ilością par biegunów
- poślizgiem
Pierwszy sposób (szeroko stosowany w falownikach ) zmieniasz częstotliwość i napięcie silnik zmienia obroty.
Drugi sposób silnik musi mieć wyprowadzone końcówki uzwojeń i jest to regulacja skokowa .
Trzeci sposób najczęściej stosowany w silnikach pierścieniowych przez dobór odpowiednich boczników uzwojenia wirnika.

Problem taki, że te wentylatory i pompy zapewne mają wirnik z uzwojeniem zwartym (aluminiowe klatki) i nijak nie da się podłączyć bocznika. Silniki pierścieniowe stosuje się zazwyczaj przy większych mocach, dzięki czemu można mocno ograniczyć prąd rozruchu (i nie tylko). Budowa jest bardziej skomplikowana, dlatego w takich prostych urządzeniach próżno szukać takiego rozwiązania.

PostNapisane: 21 lis 2016, o 08:06 
Użytkownik

Cytuj:
Tak wiem,dlatego będę musiał programowo przesunać czas załączenia triaka. Seria 302x nie załącza się automatycznie przy przejściu przez z zero,jeżeli uważnie przeczytałem. Inaczej jaki sens miałoby układ detekcji 0?

Symbol optotriaca, który użyłeś na schemacie odpowiada właśnie układowi z detekcją zera.

Strefa czasowa: UTC + 1