Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 17:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 cze 2013, o 01:35 
Nowy

Witam wszystkich!
Nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę się tutaj. Wiem, że ten tema był poruszany ale właściwie nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Jak narazie realizuję sobie proste przykłady na Atmega8A. Wszystko ładnie chodziło do czasu. Nagle podczas próby wgranie programu do uC wyskoczył mi taki błąd:

Kod:
error programm enable target doesn't answer. 1
initialization filed, rc=-1

Sprawdziłem miernikiem czy nie ma zwarcia, napięcie też ok. Kilkanaście razy wszystko rozmontowałem i podłączyłem jeszcze raz. Wszystko zasilam z USBASP. Co ciekawe gdy klikam sprawdz podłączony programator to wykrywa mi ATmega8, jednak wartości Fusebit są (moim zdaniem) dość dziwne LOW = 0x01 HIGH = 0xD9. Przechodząc do zakładki Fusy uproszczone mogę wybrać jakąkolwiek opcje jednak wartości Fusebit są zupełnie inne jak to miało miejsce wcześniej gdy wszystko działało. Po wybraniu opcji w Fusy Uproszczone i próby jej wgrania wyskakuje ww błąd. Już nie mam zielonego pojęcia co może być... Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Obrazek

A niby dlaczego nie zakładać nowego tematu? Po to tematy są żeby je zakładać.
Pisząc w jednym temacie porobi się groch z kapustą. Przenoszę - Zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 06:07 
Moderator

gienas8 napisał(a):
dość dziwne LOW = 0x01

tak piszesz a na zdjęciu jest LOW = 24, co wydaje się prawidłowe tylko że włączony jest Fusebit BODEN czyli włączony BodLevel i to na 4V. W takim przypadku niestety może się okazać że masz kłopot z zasilaniem z USB, bo jeśli napięcie będzie siadało poniżej 4V to procek będzie się resetował automatycznie. Trzeb uważać z takim ustawianiem BodLevel'a

jaki masz programator USBASP tan od nas ?

http://atnel.pl/programator-atb-usbasp.html

(warto pisać zawsze więcej szczegółów w pytaniu)

czy może jakiś inny ? .... skąd to pytanie ? bo inne programatory USBASP mają często wbudowany koci bezpiecznik polimerowy, który daje spory spadek napięcia a biorąc pod uwagę to że ktoś stosuje jeszcze zły kabel USB (zbyt cienkie żyły w środku) na którym też jest spadek napięcia .... no to problemy murowane. Ale też czasem z samych notebooków napięcie jest dosyć niskie no różnie to bywa.

Dlatego spróbuj dać zasilanie do procka nie z programatora tylko z zewnętrznego źródła zasilania - może jakiś zasilacz 8-12V a do tego stabilizator 7805

ale najważniejsze - jak podłączasz tego procka ? jakiś schemat ? zdjęcia stykówki ?

no i musisz wziąć pod uwagę, że na stkówkach na prawdę dzieją się czasem przedziwne rzeczy z powodu chociażby niekontaktów itp

PostNapisane: 7 cze 2013, o 09:06 
Nowy

Trochę, źle to ująłem. Na zdjęciu jest widok już po przełączeniu w zakładce Fusy Uproszczone na Wewnętrzny oscylator 8MHz. Normalnie po podłączeniu programatora, kliknięciu Sprawdź podłączony AVR i przejściu do zakładki Fusy Uproszczone mam taki widok:

Obrazek

Programator jest najprostszy kupiony już jakiś czas temu za 20 zł portalu aukcyjnym :) Tylko, że cały czas chodził bez zarzutu. Wszystko śmigało aż miło. Podłączenie i cała reszta była robiona zgodnie z informacjami zawartymi na Pańskim blogu i nic nie było zmieniane. Wszystko ładnie się programowało, aż nagle ni z tego ni z owego wywaliło błąd. Jak dam zasilanie z zewnętrznego źródła zasilania (5,03 V zmierzone miernikiem) dalej dzieje się to samo. Najbardziej dziwi mnie widok w MKAvrCalculator w zakładce Fusy Uproszczone zaraz po kliknięciu w SprawdzAVR (brak zaznaczonej jakiejkolwiek opcji). Później wrzucę jakieś zdjęcie stykówki, bo teraz nie mam jak tego zrobić. Czy możliwe jest, że nagle uszkodziłem programator bądź uC?

PostNapisane: 7 cze 2013, o 12:26 
Moderator

LOW = 01 to nadal ustawiony BODLEVEL na 4V ....

ale powinno działać bo taktowanie jest ustawione na 1MHz

kłopot w tym, że być może twój usbasp ma zbyt stary wsad (niestety to się bardzo często zdarza ostatnio wśród tych kupionych najtańszych programatorków z alledrogo :( .... wiem bo co i rusz maila w tej sprawie dostaję) ....

a wtedy może nie obsługiwać poprawnie programowej wersji SLOW_SCK - więc spróbuj ew ręcznie zapiąć na nim kocią zworkę SLOW_SCK - mam nadzieję że jest na nim ?

może też to nie jest to .... może to być równie dobrze kwestia stykówki, połączeń itp ....

i na prawdę nie ważne jest że coś działało dobrze a nagle nie działa. Jak są jakieś babole to właśnie takie są objawy - działa działa a nagle nie działa .... potem znowu zadziała i znowu kicha .... to mnie akurat nie dziwi - a nie jest żadnym wytłumaczeniem. Przy czym nie mam tu na myśli baboli konkretnie w programatorze - po prostu jakichkolwiek baboli

a procesora na pewno nie uszkodziłeś skoro się odzywa ;) chociaż tylko czasem

PostNapisane: 7 cze 2013, o 14:50 
Nowy

Właśnie zmieniłem uC na ATmega328P i wszystko poszło bez problemu. Włożyłem spowrotem ATmege8 i nadal ten sam błąd... Ma Pan może jakiś pomysł co może być przyczyną?

PostNapisane: 7 cze 2013, o 15:14 
Moderator

gienas8 napisał(a):
Właśnie zmieniłem uC na ATmega328P i wszystko poszło bez problemu. Włożyłem spowrotem ATmege8 i nadal ten sam błąd... Ma Pan może jakiś pomysł co może być przyczyną?

No ale widzisz ..... ty porównujesz tylko "czarny prostokąt plastiku na którym są inne oznaczenia" na jednym ATmega8 a na drugim ATmega328P ... i jakby nic innego ciebie nie interesuje ... i tu robisz koszmarny błąd

no przecież skoro masz tak ustawione fusebity - LOW=0x01 a daje radę czasem skontaktować się z prockiem to czemu nie przestawisz na taktowanie 8MHz ?

PostNapisane: 7 cze 2013, o 15:21 
Nowy

No właśnie chodzi o to, że nie mogę, bo jak próbuję zrobić zmianę Fuse Bitów za pomocą mkAvrCalculator to w tym momencie wywala mi ten błąd.

PostNapisane: 7 cze 2013, o 16:51 
Moderator

gienas8 napisał(a):
No właśnie chodzi o to, że nie mogę, bo jak próbuję zrobić zmianę Fuse Bitów za pomocą mkAvrCalculator to w tym momencie wywala mi ten błąd.

No to nie wiem co ci podpowiedzieć ? jak chcesz to wyślij go do mnie to ci sprawdzę ;) ale może masz kogoś znajomego kto może to zrobić gdzieś bliżej ciebie

wg mnie procek jest dobry ... no chyba że go tam paliłeś jakimś ogniem piekielnym - czyli np źle zasilanie podłączałeś itp itd ;)

PostNapisane: 7 cze 2013, o 23:29 
Użytkownik

Witam
Ja tak ostatnio nie mogłem "dogadać" się z ATmega16; gdy podpiąłem kwarc ( pierwszy wolny i bez kondensatorów ) wszystko wróciło do normy - cokolwiek by to miało znaczyć :D

PostNapisane: 8 cze 2013, o 00:34 
Nowy

Proszę mi uwierzyć, że jak "okablowałem" procesor na samym początku zgodnie z Pańskim blogiem to wszystko hulało aż miło i od tego czasu nic nie było zmieniane tylko programy były wgrywane, nic więcej. Niestety nie mam nikogo pod ręką żebym mógł na spokojnie to sobie sprawdzić. Pomęczę się jeszcze z nim jeszcze trochę a jak nie ruszy to może faktycznie z samej czystej ciekawości wyślę to do Pana :)
P.S. Z kwarce czy bez czy też z jakimkolwiek innym jest to samo :D

PostNapisane: 8 cze 2013, o 08:12 
Moderator

gienas8 napisał(a):
P.S. Z kwarce czy bez czy też z jakimkolwiek innym jest to samo

Nie nie - panowie - jak procek działa na wewn. oscylatorze a się coś zacina z odczytem to próba jego reanimacji poprzez dodanie kwarca - przypomina mi pomysły z czasów dzieciństwa - gdy mówiło się, że aby ożywić trupa wystarczy dać mu się napić deneturatu albo spirytusu ;) zresztą chyba nawet w którymś odcinku Klosa tak było ;P .... ale tu ? - nie tędy droga

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

gienas8 napisał(a):
Proszę mi uwierzyć, że jak "okablowałem" procesor na samym początku zgodnie z Pańskim blogiem to wszystko hulało aż miło i od tego czasu nic nie było zmieniane tylko programy były wgrywane, nic więcej.

kiedyś jak zrozumiesz co to jest płytka stykowa i takie jej wady - to wtedy albo zabierzesz się sam za zrobienie sobie modułów na PCB do zabaw i testowania podstaw albo uzbierasz na jakiś pierwszy lepszy zestaw uruchomieniowy ....

Bo ze stykówką na dłuższą metę do uruchamiania takich projektów można "kotka" dostać ...

A procesor jak mówię śmiało przysyłaj, już nie raz w ten sposób robiłem ... tzn niejedna osoba mi tak podsyłała procesor i to ATmega8 że niby dziabnięty ;) ... i jak do tej pory zawsze odsyłałem go jako sprawny ;) oczywiście bez żadnego "naprawiania" ;) ot po prostu u mnie działał za pierwszym razem i przez wszystkie testy ;)

Strefa czasowa: UTC + 1