Witam!
Zrobiłem sobie USBASP z optoizolacją i mam pewien problem otóż na starszym komputerze (z Windows XP) wszystko działa prawidłowo, podłączony mikrokontroler jest prawidłowo rozpoznawany, można go zaprogramować. Niestety gdy podłączę go do nowszego komputera (z Windows 7) przy pierwszej próbie sprawdzenia podłączonego mikrokontrolera otrzymuję taki błąd:

Przy czym poprawnie rozpoznaje że podpięta jest Atmega8. Przy kolejnych próbach otrzymuję taki błąd:

Z tego co szukałem w internecie taki błąd oznacza złe podłączenie programator -> mikrokontroler, jednak połączenie samo w sobie jest w porządku bo jak wspominałem na starszym komputerze wszystko działa, następnie przepinam tylko kabel USB nie ruszając niczego innego i otrzymuję taki błąd.
Próbowałem również na laptopie rodziców (Windows 7) i również otrzymuję takie błędy.
Wsad do programatora to najnowszy z tej strony
http://www.fischl.de/usbasp/Sterowniki na wszystkich komputerach to libusb_0.1.12.1 , na laptopie próbowałem również z sterownikami zainstalowanymi przy pomocy Zadig (po wcześniejszym odinstalowaniu poprzednich sterowników).
Jeszcze schemat ( kondensator C4 na schemacie to w rzeczywistości bezpiecznik polimerowy 350mA):

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.