Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 12:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2015, o 17:35 
Nowy

Witam!
Zrobiłem sobie USBASP z optoizolacją i mam pewien problem otóż na starszym komputerze (z Windows XP) wszystko działa prawidłowo, podłączony mikrokontroler jest prawidłowo rozpoznawany, można go zaprogramować. Niestety gdy podłączę go do nowszego komputera (z Windows 7) przy pierwszej próbie sprawdzenia podłączonego mikrokontrolera otrzymuję taki błąd:
Obrazek

Przy czym poprawnie rozpoznaje że podpięta jest Atmega8. Przy kolejnych próbach otrzymuję taki błąd:
Obrazek

Z tego co szukałem w internecie taki błąd oznacza złe podłączenie programator -> mikrokontroler, jednak połączenie samo w sobie jest w porządku bo jak wspominałem na starszym komputerze wszystko działa, następnie przepinam tylko kabel USB nie ruszając niczego innego i otrzymuję taki błąd.
Próbowałem również na laptopie rodziców (Windows 7) i również otrzymuję takie błędy.
Wsad do programatora to najnowszy z tej strony http://www.fischl.de/usbasp/
Sterowniki na wszystkich komputerach to libusb_0.1.12.1 , na laptopie próbowałem również z sterownikami zainstalowanymi przy pomocy Zadig (po wcześniejszym odinstalowaniu poprzednich sterowników).

Jeszcze schemat ( kondensator C4 na schemacie to w rzeczywistości bezpiecznik polimerowy 350mA):
Obrazek

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 lut 2015, o 18:21 
Użytkownik

Na jakie napięcie masz diody Zenera?
Przy niektórych komputerach i problemach z USBasp Zenerki powinny być na 3,3V o ile dobrze pamiętam.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:04 
Użytkownik

Wszystko co potrzebujesz znajdziesz tutaj:
http://atnel.pl/programator-atb-usbasp.html
Jest tam schemat, a przede wszystkim opis jak poprawnie zainstalować USBASP pod między innymi Windows 7.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:27 
Nowy

matw napisał(a):
Na jakie napięcie masz diody Zenera?
Przy niektórych komputerach i problemach z USBasp Zenerki powinny być na 3,3V o ile dobrze pamiętam.

Diody mam na 3,3V

anshar napisał(a):
Wszystko co potrzebujesz znajdziesz tutaj:
http://atnel.pl/programator-atb-usbasp.html
Jest tam schemat, a przede wszystkim opis jak poprawnie zainstalować USBASP pod między innymi Windows 7.

Próbowałem z sterownikami podanymi na blogu Mirka (w linku powyżej po wybraniu sterowników przekierowuje do tego samego artykułu) jednak nie pomogło.

PostNapisane: 9 lut 2015, o 19:46 
Użytkownik

A próbowałeś z tą zworką JP1? Nie powinna być zwarta, by go spowolnić? W konstrukcji pana Mirka jest to załatwione programowo (-B 8), a u Ciebie pewnie sprzętowo.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

JP1 - Slow SCK

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 lut 2015, o 20:13 
Nowy

anshar napisał(a):
A próbowałeś z tą zworką JP1? Nie powinna być zwarta, by go spowolnić? W konstrukcji pana Mirka jest to załatwione programowo (-B 8), a u Ciebie pewnie sprzętowo.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

JP1 - Slow SCK

Działa :D
Podobno najnowszy wsad do programatora obsługuje programowo Slow SCK, a zworkę sobie wyprowadziłem na wszelki wypadek (jak widać dobrze że to zrobiłem), po za tym wykorzystuje się ją przy programowaniu mikrokontrolerów taktowanych <1.5MHz a Atmega z którą próbuję się dogadać ma ustawiony wewnętrzny oscylator na 8MHz dla tego nie próbowałem jej zakładać.
Ale najważniejsze że działa, dziękuję za pomoc.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:45 
Użytkownik

Mazur napisał(a):
ustawiony wewnętrzny oscylator na 8MHz dla tego nie próbowałem jej zakładać.

Ale ma też pewnie bit CKDIV8 który ci to domyślnie zmienia na 1Mhz... dlatego nie działało obstawiam...

PostNapisane: 10 lut 2015, o 19:31 
Nowy

eMCe2 napisał(a):
Mazur napisał(a):
ustawiony wewnętrzny oscylator na 8MHz dla tego nie próbowałem jej zakładać.

Ale ma też pewnie bit CKDIV8 który ci to domyślnie zmienia na 1Mhz... dlatego nie działało obstawiam...

Atmega8 posiada w ogóle taki bit? Bo np w ustawieniach dla Atiny2313 widzę taki bit ale przy Atmedze8 nie.

PostNapisane: 23 mar 2015, o 18:45 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Bitu takiego nie ma, ale jest to ustawiane bitami CKSELx. W MkAvrCalculator po odczytaniu fusebitów z nowej atmegi widać w zakładce Fusy uproszczone, że jest ustawione taktowanie wewnętrznym generatorem 1 MHz. Po zmianie na 8 MHz można sobie sprawdzić w zakładce Fusy manualne co się zmieniło.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 mar 2015, o 18:51 
Moderator

Poza tym na schemacie coś "ciekawie" wygląda kondensator C4 włączony w szereg na zasilaniu z USB ;)

PostNapisane: 23 mar 2015, o 18:55 

mirekk36 napisał(a):
Poza tym na schemacie coś "ciekawie" wygląda kondensator C4 włączony w szereg na zasilaniu z USB ;)

No dziwnie wygląda ale to wcześniej kolega napisał że
Cytuj:
Jeszcze schemat ( kondensator C4 na schemacie to w rzeczywistości bezpiecznik polimerowy 350mA):

PostNapisane: 23 mar 2015, o 19:06 
Moderator

to nadal nie zmienia faktu, że dziwnie wygląda ten kondensator ;) tak to można np narysować sobie lampę PCL86 i później w opisie dodać, że to np procesor ATtiny2313 ;) ....

Napisałem bo mnie takie wytłumaczenia nie przekonują ;)

PostNapisane: 23 mar 2015, o 19:10 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Tym bardziej że przecież element bezpiecznika nie problem znaleźć i wstawić na schemat.

PostNapisane: 23 mar 2015, o 20:09 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Tym bardziej że przecież element bezpiecznika nie problem znaleźć i wstawić na schemat.

Tak samo nie wspominając o zrobieniu elementu bibliotecznego z dwiema nogami ;)

PostNapisane: 23 mar 2015, o 23:11 
Nowy

Krauser napisał(a):
Bitu takiego nie ma, ale jest to ustawiane bitami CKSELx. W MkAvrCalculator po odczytaniu fusebitów z nowej atmegi widać w zakładce Fusy uproszczone, że jest ustawione taktowanie wewnętrznym generatorem 1 MHz. Po zmianie na 8 MHz można sobie sprawdzić w zakładce Fusy manualne co się zmieniło.

Dziękuje za wyjaśnienie.

Co do nie szczęsnego kondensatora który jest bezpiecznikiem, w ostatniej chwili musiałem zmienić jego obudowę i o ile poprzednią miałem w bibliotece to nowej nie mogłem znaleźć i postanowiłem podstawić podobny kondensator. Własnych elementów nie umiem jeszcze robić, ale mam nadzieję że niedługo obejrzę kurs EAGLE'a i się to zmieni. Natomiast nie wiem dlaczego przed publikacją po prostu nie zmieniłem elementu na schemacie na właściwy zamiast tworzyć nie potrzebne zamieszanie, najwyraźniej byłem trochę zbyt zaaferowany działaniem programatora :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1