Witam wszystkich na forum, które trafiłem przypadkiem googlując
Otóż szukam informacji (których jest w brud), jaką stacje lutowniczą kupić dla siebie. Od zawsze jak cokolwiek lutowałem, np:
1. najczęściej kable Audio i nie tylko
2. proste gotowe zestawy z płytkami pcb
3. ogólno pojęte sprzęty rtv/agd
To używałem lutownicy transformatorowej, bo tylko taką znałem / miałem w domu. Niestety nie raz spotkałem się z tym że jest ona za duża, nieporęczna, ma mało precyzyjny grot, który czasami bardzo szybko mi się przepalał, brudził, nie grzał..
Stację lutowniczą potrzebuję do naprawy komputerów oraz ich podzespołów, np mikro styków w myszkach komputerowych - "lutolą - da radę" z tym że jest to niewygodna robota, muszę nagrzewać każdą nóżkę (są 3) osobno i delikatnie, na raty wlutowywać dany element..
Dlatego postanowiłem zmienić komfort pracy z pomocą stacji lutowniczej - mam nadzieję że dobrze trafiłem. Wybór jest duży, polecanych modeli i firm także nie mało, jednak problem polega na tym że ja nie wiem czego potrzebuję i w jakiej kwocie (budżet może wynieść 100zł, może także wynieść ok 300zł+). Na czym mi zależy to na komfortowej pracy, żebym nie musiał czekać 5-10 min aż lutownica się nagrzeje do odpowiedniej temperatury (właśnie, jak dobrać "odpowiednią" temperaturę np do tej "operacji", na jakiej podstawie dobiera się temp? bo jestem z tego zielony, lutola grzała zawsze aż stopiła cynę, niestety trafiały się przypadki że nie potrafiłem czegoś rozlutować/wymienić).
Bardo proszę o odrobinę teorii, oraz podanie kilku modeli / firm na które powinienem szczególnie zwrócić uwagę - chce kupić raz, na lata..
Nie wiem czy szukać samej lutownicy czy np z hotair albo podczerwienią..
Zapomniałem dodać że stacja może być używana, o ile jest w cenie 1/3 nowej.. - w innym przypadku kupie nową z gwar. itd. (cen to już oczywiście będę sam pilnował, ale nie wiem o ile taniej można kupić używkę i na co uważać).
Liczę na Was - pozdrawiam,
panda.