Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lis 2024, o 13:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: zapytanie o PCB
PostNapisane: 27 lis 2013, o 22:43 
Użytkownik

Witam szanownych fomumowiczów oraz Ciebie Mirku.

Mam Pytanie czy to ma prawo działać???

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2013, o 22:51 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

To zależy jaki jest schemat...

PostNapisane: 27 lis 2013, o 23:24 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
To zależy jaki jest schemat...

DOKŁADNIE jak pisze kolega - a ja od siebie dodam, żebyś wygenerował w Eaglu obrazek o większej rozdzielczości, bo domyślna jest 150 i dlatego takie to małe i słabo widoczne. Daj 300 dpi

schemat może być w 150dpi

no i jakiś opis może co to ma być ? czy to zagadka ? ;)

PostNapisane: 27 lis 2013, o 23:43 
Użytkownik

No na 99% nie będzie działać, bo masz niepołączone ze sobą polygony :P 22. nóżka uC

mirekk36 napisał(a):
no i jakiś opis może co to ma być ? czy to zagadka ? ;)

Urządzenie do czytania w myślach na odległość :lol:

PostNapisane: 28 lis 2013, o 08:13 
Użytkownik

nie ma potrzeby chyba dawać 47uF przed stabilizatorem, a za to też bym zmniejszył na 22uF w sumie zależy co będziesz robił

_________
no i to mają być elektrolity, mam nadzieję że pamiętasz

PostNapisane: 28 lis 2013, o 09:24 
Użytkownik

aha, przepraszam, niewiedziałem jak to sie zwiększa. Starałem sie robić zgodnie z poradnikiem Mirka, jak cos sknocone to odrazu informujcie, poligon gnd właśnie poprawiłem.

Obrazek

Schemat jest taki:
Obrazek

Martwi mnie jeszcze ten jack power dc, czy aby napewno to ta nóżka zasilania to +

Program działa, jest na płytce prototypowej, ale nie pokaże zdjęcia bo przeczy on dobrej konwencji :D, pająk przeokrótny, na początku wydawało mi sie że tymi drucikami zrobie ładnie pod kątem 90st i wogóle, ale z czasem wyszło co innego xD

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Oczywiście zależało by mi na tym żeby płytka miała druk jednostronny

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

aha
a opis co to ma byc, to normalny Atmega8 z wyświetlaczem..., narazie wyprowadziłem IC2 może jak mi sie uda to będzie sie komunikował z Atmega16, ale to narazie projekt jeszcze tego nie umiem zrobić. Chciałem sie tylko pozbyć tego pająka i wyprubować pierwsze wytrawiania, juz wytrawiacz b327 kupiłem, mam jeszcze do tego wytrawiania miliony pytań ale wszytsko pomału, w pierwszej kolejności chcę doczytać żeby dziecinnych pytań nie zadawać :)

PostNapisane: 28 lis 2013, o 09:47 
Moderator

alvarofun napisał(a):
Martwi mnie jeszcze ten jack power dc, czy aby napewno to ta nóżka zasilania to +

Bardzo mnie dziwi takie pytanie - bo powiedz sam - czy to kłopot wziąć samo takie nie wlutowane gniazdko .... wetknąć w nie wtyk zasilacza i miernikiem sprawdzić na którym pinie masz + a na którym GND ?

Ja tylko podpowiem że moim zdaniem jest BABOL ... ale czy chcesz czy nie to sam musisz to sprawdzić bo co jeśli masz akurat zasilacz odwrotny a też tak bywa ?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

SCHEMAT - BRAK PRAWIDŁOWEJ filtracji zasilania procka - szczególnie przy AVCC - dałeś wprawdzie dławik ale kondensator to już amba zjadła co ? :lol: .... no panie kolego a bloga to się nie czyta ? ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

no tu masz WSZYSTKO JAK NA DŁONI więc jak można robić to odwrotnie i z błędami ? ;) ..... do poprawki raz dwa, raz dwa :lol:

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

UWAGA do schematu - powiedz co tobą kierowało że narysowałeś TYLE UKOŚNYCH linii (tych zielonych) ... chcesz upodabniać swoje schematy do Laurek ? ;) .... nie ma Żadnego ale to żadnego wytłumaczenia że inaczej się nie dało - bo spokojnie się da - wystarczy nieco rozsunąć elementy a połączenia prowadzić na schemacie pod kątem prostym a nie 45 st OK ?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

alvarofun napisał(a):
Chciałem sie tylko pozbyć tego pająka i wyprubować pierwsze wytrawiania

I BARDZO dobrze ;)

to tyle uwag ode mnie

PostNapisane: 28 lis 2013, o 10:27 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
alvarofun napisał(a):

Bardzo mnie dziwi takie pytanie - bo powiedz sam - czy to kłopot wziąć samo takie nie wlutowane gniazdko .... wetknąć w nie wtyk zasilacza i miernikiem sprawdzić na którym pinie masz + a na którym GND ?

Ja tylko podpowiem że moim zdaniem jest BABOL ... ale czy chcesz czy nie to sam musisz to sprawdzić bo co jeśli masz akurat zasilacz odwrotny a też tak bywa ?

SCHEMAT - BRAK PRAWIDŁOWEJ filtracji zasilania procka - szczególnie przy AVCC - dałeś wprawdzie dławik ale kondensator to już amba zjadła co ? :lol: .... no panie kolego a bloga to się nie czyta ? ;)

no tu masz WSZYSTKO JAK NA DŁONI więc jak można robić to odwrotnie i z błędami ? ;) ..... do poprawki raz dwa, raz dwa :lol:

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

UWAGA do schematu - powiedz co tobą kierowało że narysowałeś TYLE UKOŚNYCH linii (tych zielonych) ... chcesz upodabniać swoje schematy do Laurek ? ;) .... nie ma Żadnego ale to żadnego wytłumaczenia że inaczej się nie dało - bo spokojnie się da - wystarczy nieco rozsunąć elementy a połączenia prowadzić na schemacie pod kątem prostym a nie 45 st OK ?

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

alvarofun napisał(a):
Chciałem sie tylko pozbyć tego pająka i wyprubować pierwsze wytrawiania

I BARDZO dobrze ;)

to tyle uwag ode mnie

Dziękuje za słowa krytyki, napewno mnie to zmobilizuje, schemat z tymi ukośnymi liniami odrazu poprawiam.

Wraz z tworzeniem pcb dorysowałem kilka innch rzeczy na schemacie i pewnie z tąd te ukośne linie, ale zapamiętam aby ich nie robić.

Właśnie problem jest taki że zamówiłem to gniazdko DC i jeszcze do mnei nie dotarło, ma byc na jutro, więc pewnie odrazu sprawdzę, jednak też mi sie wydaje patrząc na tą moją pcb że masa na gniazdku przeważnie jest z boku gniazdka. Apropo zasilacza to mam możliwość w nim zmienić polaryzację więc to nie będzie rpblemem, problem natomiast będzie jeśli mi w zwyczaj wejdzie robić dziwna chu*** i sie tak nauczę, dlatego zapytałem, z zamiarem że ktoś odrazu mi to wyłapie, i każe poprawić w celu trzymania się jakiegoś konkretnego standardu.

Wolał bym żeby to było według jakiegoś standardu, bo jeśli np kiedyś spali mi się zasilacz, kupie jakiś inny, albo coś i nagle + zasilania pójdzie po całym pcb w odwrotną stronę, zastanawiam się też czy by w sekcji zasilania na schemacie nie dodać jeszczę diody prostowniczej, niewiem czy to dobry pomysł.

Właśnie Mirku zaskoczę cię bo dokłądnie z tego twojego linku korzystałem jaki podałeś w celu narysowania prawidłowej filtracji i ta AMBA to jest dziwne zwierzę, co zobaczy to zabierze :D, jednak o kondensatorze dla AVCC nie zapomniałem, jest tam na dole oznaczony C6 100nF

Obrazek

PostNapisane: 28 lis 2013, o 10:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zastanawia mnie podlączenia kwarcu. Brak kondensatorów, które powinny znaleść sie jak najbliżej nózek procesora łącznie z kwarcem. Czemu mają slużyć JP2, JP3?

Ostatnio edytowano 28 lis 2013, o 10:40 przez OdeOn, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 lis 2013, o 10:38 

C6 owszem jest, ale po złej stronie dławika :)

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:06 
Moderator

alvarofun napisał(a):
jednak o kondensatorze dla AVCC nie zapomniałem, jest tam na dole oznaczony C6 100nF

Tak jak pisze kolega wyżej nie dość że po złej stronie to jeszcze brak małego elektrolita w filtracji - ale sorki już dalej nie piszę bo to jest już troszkę nieteges - no masz na blogu RYSUNKI jak BYK ..... ;) ... czy ciężko porównać ? i zrobić poprawnie a przede wszystkim przeczytać i robić to nie z pamięci - a ZROZUMIEĆ o co w tym chodzi - bo jest wyjaśnienie na blogu - no tylko trzeba chcieć przeczytać ;)

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:29 
Użytkownik

Obrazek

Rrzeczywiście po złej stronie dławika go wstawiłem. Już poprawione

a ten kwarc i jumpery to domyślnie miałem wstawić, ale pytanie, czy potrzebuje większego rezonatora do obsługi I2C czy LCD??? chyba nie, ale na wszelki wypadek zrobiłem możliwość podłączenia :)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
alvarofun napisał(a):
jednak o kondensatorze dla AVCC nie zapomniałem, jest tam na dole oznaczony C6 100nF

Tak jak pisze kolega wyżej nie dość że po złej stronie to jeszcze brak małego elektrolita w filtracji - ale sorki już dalej nie piszę bo to jest już troszkę nieteges - no masz na blogu RYSUNKI jak BYK ..... ;) ... czy ciężko porównać ? i zrobić poprawnie a przede wszystkim przeczytać i robić to nie z pamięci - a ZROZUMIEĆ o co w tym chodzi - bo jest wyjaśnienie na blogu - no tylko trzeba chcieć przeczytać ;)

o jakim elektrolicie mówisz, bo nie bardzo rozumiem :| ??

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:36 
Moderator

alvarofun napisał(a):
o jakim elektrolicie mówisz, bo nie bardzo rozumiem ??

Sorki że tak zapytam - ale powiedz czy nie żartujesz sobie teraz ? :(

czytałeś w końcu to: (przecież już któryś raz podaję ten link)

czy nie ? bo ja też już kompletnie nie rozumiem czego ty nie rozumiesz ? :(

powiedz mi czy przeczytałeś CAŁY ten artykuł - a jeśli z niego coś nie rozumiesz to dopytaj

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:38 
Użytkownik

chodzi ci o to że jeden elektrolityczny a drugi nieelektrolityczny???

Obrazek

o to???

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

no kolejny raz przeczytałem, ale niewiem oco wam chodzi, co mam źle??, to że takim samym symbolem na schemacie mam zaznaczone rózna kondensatory???

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Mirek, jaka jest woda w bałtyku :)???, ale by sie teraz wbił do takiej zimówy parówy lololololo

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:52 
Moderator

alvarofun napisał(a):
o to???

No o to - to masz czy nie masz ten kondensator na schemacie ?

Czy nie widzisz ile jest i jak podłączonych kondków na tym schemacie?

Obrazek

czy poza obrazkami które zobaczyłeś w tym artykule - czytałeś go (sorry że tak dopytuję) ale skoro nie widzisz różnicy to znaczy że nie za bardzo nadal wiesz który w ogóle kondensator jest do czego ....

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

alvarofun napisał(a):
to że takim samym symbolem na schemacie mam zaznaczone rózna kondensatory???

gdzie masz na swoim schemacie zaznaczone jednym symbolem różne kondensatory?

PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:58 
Użytkownik

Obrazek

C1 i C4 to są elektrolityczne, a C2 i C3 to ceramiczne

PostNapisane: 28 lis 2013, o 12:28 
Moderator

alvarofun napisał(a):
Obrazek

C1 i C4 to są elektrolityczne, a C2 i C3 to ceramiczne

No widzisz i tym co napisałeś przepięknie pokazałeś - że artykułu W OGÓLE NIE CZYTAŁEŚ - albo tylko tak ... wiesz .... co 4 zdanie, szkoda :(

Bo akurat te kondensatory z tego obrazka NIE MAJĄ NIC WSPÓLNEGO z filtrowaniem zasilania procka - no ale sorki - nie będę tego drugi raz tu wyjaśniał - skoro opisałem to na blogu i to DOKŁADNIE, i to z przykładami, i to z przedstawieniem zależności z widokiem efektów na oscylu .... więc troszkę szkoda że tak podchodzisz do tego :(

PostNapisane: 28 lis 2013, o 12:35 
Użytkownik

ejjj no bez kitu, ale ja dalej nie rozumiem gdzie mam co wstawić, zeby było dobrze, czytałem ten artykuł chyba już z 5 razy, widzę że jak sie doda te kondensatory to sie szum tłumii, no ale wydawało mi się że te kondensatory o których mówisz o szumie to są te moje za stabilizatorem, i one mi ten szum tłumią.

Myle się??

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

Tobie chodzi o coś takiego???

Obrazek

PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:00 
Moderator

alvarofun napisał(a):
Myle się??

No kolega mnie teraz rozbraja na maxa ....

powiedz mi jak więc wyjaśnisz albo jak rozumiesz ten już SPECJALNIE DLA CIEBIE ZAZNACZONY tekst - którego no musiałeś nie czytać:

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

a co to za różnica czy jest postawiona ta kreska zielona tak jak ją teraz dorysowałeś w obrazku wyżej czy nie ? co to za różnica pytam ? .... możesz rysować sobie z taką kreską i za chwilę schemat przestanie być czytelny a możesz umieścić dwa kondki podłączone do VCC i GND tak jak ja to narysowałem w pobliżu procka i to będzie znaczyć to samo

PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:05 
Użytkownik

Zasadniczo kondensatory elektrolityczne mają inny symbol graficzny od kondensatorów ceramicznych.
Elektrolity posiadają polaryzację końcówek czyli plus + minus- a ceramiczne tego nie mają.
Rysunek masz w poście Mirka jak prawidłowo oznaczyć kondensator elektrolityczny

Ostatnio edytowano 28 lis 2013, o 13:11 przez dreamcastq, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:07 

Jak by ci to łopatologicznie wytłumaczyć.
W przyrodzie każdy przewodnik jest źródłem szumu w uproszczeniu, każdy układ czy to stabilizator czy procesor w którym w danym momencie przełącza się ileś tyś. tranzystorów no wszystko wprowadza zakłócenia.
Czyli patrząc od strony transformatora potem mostka, robisz filtracje na stabilizatorze by po pierwsze zniwelować tętnienia 100Hz (50Hz w układzie z jedną diodą) dając elektrolita, wartość elektrolita zależy od prądu jaki występuje w obwodzie. Do tego dokładasz 100nF by wyfiltrować zakłócenia w.cz (większych częstotliwości) powstające z otaczającego środowiska CBradia/GSM itd. To tak w baaardzo dużym uproszczeniu, ot Elektrolit po prostu dla częstotliwości większych niż ileś tam Khz (ile to już zależy od jego typu, jakości, rozmiaru, czy nawet długości wyprowadzeń) przestaje spełniać funkcję kondensatora. Podobnie 100nF ma małą indukcję własna z racji krótszych wyprowadzeń, mniejszych okładzin etc. (na wiki znajdziesz co nieco o tym, konduktancja, impedancja itd).

No po stabilizatorze podobnie dajesz elektrolita dla filtracji tętnień/chwilowych skoków przy większym poborze prądu itp. 100nF przy samym stabilizatorze by się nie wzbudzał, by odfiltrować to co może przyjść od strony procesora czy układu który zasila.

Teraz przechodzimy do procesora który powinien być traktowany jak osobny obwód w tym wypadku, czyli wchodzi idealne 5V ;) a procesor bez filtracji robi nam sieczke, no to dajemy na każde wyprowadzenie 100nF między GND a zasilanie jak najbliżej procesora. Do tego dokładamy na zasilaniu głównym procesora czyli VCC 10uF najlepiej Tantal, albo inny kondensator o niskim ESR.
I tyle. Każda nota, czy producent daje zalecane "zasilanie" wraz z całą filtracją i wtedy możesz być pewny, że filtracja jest właściwa. To czy wystarczająca zależy już od układu, ale te Minimum o którym pisze Mirek Musi być. Dla czego, też piszę.
Jest zobrazowane co i jak, dlaczego się tak dzieje na poziomie atomowym ;) to już trzeba się zagłębiać w teorię obwodów co w tym wypadku nie jest konieczne. No chyba że lubisz zgłębiać tajniki. Temat jest naprawdę ciekawy, Kondensator to nie tylko pojemność, to też indukcyjność i rezystancja, impedancja :D.

Polecam cykl Elektronika dla Informatyków w EDW, naprawdę kawał świetnego kursu o większości zjawisk związanych z elementami elektronicznymi.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:10 
Nowy

:o oj cierpliwy Mirek, normalnie jak Aniołek!! zaś autorowi, któremu trudno zapamietać cytuję, " ...Zatem dokładamy kondensator ceramiczny 100nF oraz elektrolityczny 47uF bezpośrednio przy pinach zasilania i teraz zobaczmy na wynik na oscyloskopie:....."

PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:15 

Bogdan napisał(a):
oj cierpliwy Mirek,

Cierpliwy to mało powiedziane, toż to Kwiat Lotosu na Tafli Jeziora :D.

PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:26 
Użytkownik

kondensatory filtrujące musisz dać pare przy procku, i dwie pary przy 7805, na wejściu i wyjściu. A powiedz jaki jest sens rysowania schematu skoro k.elektrolityczne zastępujesz innymi, co już tak ciężko wybrać inne w Eaglu? A pozatym to Szczecin nie leży nad morzem

PostNapisane: 28 lis 2013, o 14:48 
Użytkownik

Wreszcie zrozumiałem :)
niewiem komu pierwszemu dać całusa
Nie gniewajcie się, ale jedna zielona kreska rozwiała by całe wątpliwości.
Teraz już rozumiem, wszędzie mam dać parę kondensatorów, przed stabilizatorem jaki by to nie był na jego pinach VI VO, pomimo tego że ścieżka VO kondensatora biegnie do procesora VCC to i tak przy samym procesorze na VCC dać kolejną parę kondensatorów, bo jeśli dobrze rozumiem, na długości ścieżki między VO a VCC już mogą powstać zakłucenia, mimo iż ona prowadzi bezpoścednio. czyli grunt to nie żałować kondensatorów.

Dobrze że tacy ludzie jak wy istnieją, inaczej bym nei wiedział tego wszytskiego:)

zamówie sobie na alllee.... jeszcze po 20 kondensatorów ceramicznych i elektrolitycznych, żeby zawsze mieć w rezerwie.

A odnośnie do tego schematu mirka, to bez kitu to że obok jest narysowany (VCC para kondensatorów i GND) obok mikroprocesora, i nie jest to niczym połaczone, to w życiu bym się nie domyślił. ten rysunek powinien tą kreskę posiadać, nie znacznie czy to oszpeci schemat czy nie, jescze na dodatek powinno w tym poscie całym być na schemacie podkreśline 2 razy czerwoną kreską połączenie tego z procesorem.

Ale dzięki że tacy fajni jesteście i mi to wytłumaczyliście :)

Szczecin ma bliżej do morza niż kraków, pozdrawiam was z krakowa, i całusy dla tych który mi to wszystko wyjaśnili :)

NCIS napisał(a):
kondensatory filtrujące musisz dać pare przy procku, i dwie pary przy 7805, na wejściu i wyjściu. A powiedz jaki jest sens rysowania schematu skoro k.elektrolityczne zastępujesz innymi, co już tak ciężko wybrać inne w Eaglu? A pozatym to Szczecin nie leży nad morzem

Ta odpowiedż jest najbardziej pasująca do tematu. Wystarczyło tylko to zdanie napisać mi wiele postów wyżej i już bym to rozkminił.
Niewiem co mnie tak przyćmiło :oops: .

Zapraszam pomocników na browara:) :)

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

mirekk36 napisał(a):
alvarofun napisał(a):
Myle się??

No kolega mnie teraz rozbraja na maxa ....

powiedz mi jak więc wyjaśnisz albo jak rozumiesz ten już SPECJALNIE DLA CIEBIE ZAZNACZONY tekst - którego no musiałeś nie czytać:

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

a co to za różnica czy jest postawiona ta kreska zielona tak jak ją teraz dorysowałeś w obrazku wyżej czy nie ? co to za różnica pytam ? .... możesz rysować sobie z taką kreską i za chwilę schemat przestanie być czytelny a możesz umieścić dwa kondki podłączone do VCC i GND tak jak ja to narysowałem w pobliżu procka i to będzie znaczyć to samo

No Mirku, nie złośc się:) wystarczyło mi dać odpowiedź "Andrzeju właśnie tego ci brakuje:) bez tych nerwów:)" jeszcze się nieraz na piwie spotkamy:) wiesz tobie może się wydaje że to co napisałeś jest proste bo patrzysz przez pryzmat swojej wiedzy i doświadczeń, ale miej też na uwadze że czytają twoje teksty osoby które mogą czegoś nie wiedzieć, nie znające jakichś podstaw, z niepełnym zestawem wiedzy, więc coś tobie będzie się wydawać oczywiste jak ta wirtualna zielona kreska, inny ktoś patrzy od procka ma vcc czyli nic tam niema, to tą linią do stabilizatora przy którym filtracja już jest.

Ale i tak dzięki za ogarnięcie mnie:)

Mam nadzieję że nie jesteście do mnie jakoś sceptycznie nastawieni, bo jescze mam WIELE WIELE PYTAŃ do was które będę zadawał:)

Ale najpierw coś doczytam żeby sie nie położyć na jakiejś głównianej głupocie:) wkońcu żeby zjeść kotleta de volatile nie trzeba mieć kozy 7805 :) :lol:

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

zaraz pozmieniam symbole tych kotletów, żeby miały takie symbole jakie mają mieć :) i dodam tą parę kotletów bezpośredni przy procesorze:)

PostNapisane: 28 lis 2013, o 18:09 
Użytkownik

jeszcze dodam, że jeżeli procesor ma więcej pinów vcc i gnd to tam także daje się kondki, ale chyba by wystarczyły ceramiczne, a jak nie to niech mnie mądrzejsi poprawią

PostNapisane: 2 gru 2013, o 22:25 
Użytkownik

Przyszła mi wreszcie ta książka z domu książki, księgarnia techniczna.
Mikrokontorlery AVR język C, podstawy programowania

Mirosław Kardaś

Mirku, odrazu zabieram sie za lekturę:), obym jak najwięcej wyciągnął z tej książki :)

Pozdrawiam:)

PostNapisane: 3 gru 2013, o 04:21 
Użytkownik

Hehe właśnie jestem na 28 stronie bluebooka :)
i wkuwam na pamięć te wszytskie 6 punktów:)

Szkoda że wcześniej nie kupiłem tej książki,
nie było by takich niepotrzebnych tematów jak ten... :P

Wracam do czytania:)

Strefa czasowa: UTC + 1