Wreszcie zrozumiałem
niewiem komu pierwszemu dać całusa
Nie gniewajcie się, ale jedna zielona kreska rozwiała by całe wątpliwości.
Teraz już rozumiem, wszędzie mam dać parę kondensatorów, przed stabilizatorem jaki by to nie był na jego pinach VI VO, pomimo tego że ścieżka VO kondensatora biegnie do procesora VCC to i tak przy samym procesorze na VCC dać kolejną parę kondensatorów, bo jeśli dobrze rozumiem, na długości ścieżki między VO a VCC już mogą powstać zakłucenia, mimo iż ona prowadzi bezpoścednio. czyli grunt to nie żałować kondensatorów.
Dobrze że tacy ludzie jak wy istnieją, inaczej bym nei wiedział tego wszytskiego:)
zamówie sobie na alllee.... jeszcze po 20 kondensatorów ceramicznych i elektrolitycznych, żeby zawsze mieć w rezerwie.
A odnośnie do tego schematu mirka, to bez kitu to że obok jest narysowany (VCC para kondensatorów i GND) obok mikroprocesora, i nie jest to niczym połaczone, to w życiu bym się nie domyślił. ten rysunek powinien tą kreskę posiadać, nie znacznie czy to oszpeci schemat czy nie, jescze na dodatek powinno w tym poscie całym być na schemacie podkreśline 2 razy czerwoną kreską połączenie tego z procesorem.
Ale dzięki że tacy fajni jesteście i mi to wytłumaczyliście
Szczecin ma bliżej do morza niż kraków, pozdrawiam was z krakowa, i całusy dla tych który mi to wszystko wyjaśnili
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]NCIS napisał(a):
kondensatory filtrujące musisz dać pare przy procku, i dwie pary przy 7805, na wejściu i wyjściu. A powiedz jaki jest sens rysowania schematu skoro k.elektrolityczne zastępujesz innymi, co już tak ciężko wybrać inne w Eaglu? A pozatym to Szczecin nie leży nad morzem
Ta odpowiedż jest najbardziej pasująca do tematu. Wystarczyło tylko to zdanie napisać mi wiele postów wyżej i już bym to rozkminił.
Niewiem co mnie tak przyćmiło
.
Zapraszam pomocników na browara:)
------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]mirekk36 napisał(a):
alvarofun napisał(a):
Myle się??
No kolega mnie teraz rozbraja na maxa ....
powiedz mi jak więc wyjaśnisz albo jak rozumiesz ten już SPECJALNIE DLA CIEBIE ZAZNACZONY tekst - którego no musiałeś nie czytać:
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]a co to za różnica czy jest postawiona ta kreska zielona tak jak ją teraz dorysowałeś w obrazku wyżej czy nie ? co to za różnica pytam ? .... możesz rysować sobie z taką kreską i za chwilę schemat przestanie być czytelny a możesz umieścić dwa kondki podłączone do VCC i GND tak jak ja to narysowałem w pobliżu procka i to będzie znaczyć to samo
No Mirku, nie złośc się:) wystarczyło mi dać odpowiedź "Andrzeju właśnie tego ci brakuje:) bez tych nerwów:)" jeszcze się nieraz na piwie spotkamy:) wiesz tobie może się wydaje że to co napisałeś jest proste bo patrzysz przez pryzmat swojej wiedzy i doświadczeń, ale miej też na uwadze że czytają twoje teksty osoby które mogą czegoś nie wiedzieć, nie znające jakichś podstaw, z niepełnym zestawem wiedzy, więc coś tobie będzie się wydawać oczywiste jak ta wirtualna zielona kreska, inny ktoś patrzy od procka ma vcc czyli nic tam niema, to tą linią do stabilizatora przy którym filtracja już jest.
Ale i tak dzięki za ogarnięcie mnie:)
Mam nadzieję że nie jesteście do mnie jakoś sceptycznie nastawieni, bo jescze mam WIELE WIELE PYTAŃ do was które będę zadawał:)
Ale najpierw coś doczytam żeby sie nie położyć na jakiejś głównianej głupocie:) wkońcu żeby zjeść kotleta de volatile nie trzeba mieć kozy 7805
------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]zaraz pozmieniam symbole tych kotletów, żeby miały takie symbole jakie mają mieć
i dodam tą parę kotletów bezpośredni przy procesorze:)