Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 07:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2017, o 15:07 
Nowy

Witam, mam taką prośbę do was czy moglibyście mi zweryfikować schemat przed oddaniem projektu do frezowania? Robię ten regulator jako projekt na zaliczenie :)
Schemat jest opisany także raczej nie będzie problemu z określeniem co jest co.
Chciałbym, żebyście zwrócili szczególną uwagę na układ FT232i czy jest dobrze podłączony do mikrokontrolera i chciałbym abyście zwrócili uwagę właśnie na piny reset w mikrokontrolerze czy tak ma to być podpięte. Ostatnią rzeczą jaką chciałbym abyście zweryfikowali i poprawili mnie to sposób podłączenia tranzystorów kluczujących (bipolarnych jak i MOSFET) bo nie jestem tego pewny. I generalnie tych wszystkich układów od zasilania, po filtrację zasilania, kwestię mas...bo nie wiem czy tutaj właśnie nie popełniłem błędu z masami.
Generalnie projekt zakłada odczytywanie temperatury z 2 czujników DS18b20 - uśrednianie temperatury i regulacja wypełnienia sygnału prostokątnego, który jest podawany na bramkę tranzystora BUZZ11 przez kolektor tranzystora NPN.
Dzięki :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2017, o 16:48 
Nowy

O...!!! Generalnie to ja już jeden błąd zauważyłem. Boo...dałem za duże rezystory na kolektorach i bazach tranzystorów NPN. MOSFET lubi dobrego kopa na bramce :D Myślę, że zastosowanie 4k7 będzie wystarczające.
Druga sprawa, to steruję nagatywem i boję się, że podczas resetu mikroklocka będzie mi się MOSFET otwierał na maxa. A tego chciałbym uniknąć.

PostNapisane: 28 maja 2017, o 08:13 
Użytkownik

Pierwsze co rzuca się w oczy to brak filtracji zasilania uC.
Zobacz także do noty FT232. W dziale Device Configuration masz poprawne układy połączeń.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Strefa czasowa: UTC + 1