Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2015, o 21:42 
Użytkownik

Dobry wieczór :)

Jednak Eagle nie jest aż takie trudne w obsłudze jak myślałem, jednak schematowi (części) pewnie daleko do ideału.

Chciałbym prosić Was o sprawdzenie moich wypocin,schematu mostka, czy odwzorowują oryginalny schemat ze zdjęcia: http://botland.com.pl/2409-thickbox_def ... -modul.jpg

Ułożenie pinów w SV2 odzwierciedla rzeczywiste położenie pinów w mostku z pominięciem pinu CS (na oryginalnym schemacie ciut inne).
Brak pinu CS (current sense),wyprowadzenie jest,ale ze strony producenta wyczytałem że ten mostek nie wspiera tego.
Z racji tego przerobieniu uległa nóżka PWM, ale czy poprawnie? Domyślnie ten pin jest ściągnięty do GND i taki miałem zamiar.
Złącze ARK X1 , "+" i "-" z zasilacza 6VDC , złącze ARK X2 bieguny silnika. Schemat będzie uzupełniony na dniach.

Prosiłbym o wyrażenie opinii na temat tego schematu.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lis 2015, o 13:08 
Użytkownik

Naprawdę nikt nie może mi pomóc?

Martwię się czy dobrze narysowałem połączenie wtyczka-PWM bo tam musiałem zakombinować.

PostNapisane: 29 lis 2015, o 13:17 
Użytkownik

Czego dokładnie oczekujesz? Czy chcesz aby sprawdzono Ci schemat pod względem merytorycznym, czyli czy tak się łączy układy, takie daje wartości elementów (ale to jak napisałeś jest kopia z datasheeta ...), czy pod względem technicznym. Jeżeli to drugie to daj plik z eagle, bo na obrazku części błędów łączenia elementów się nie wyłapie a to często się zdarza.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lis 2015, o 13:51 
Użytkownik

rskup, dziękuję za odpowiedź.

Chodzi o pierwszą wymienioną przez Ciebie opcję.

Jest to kopia ze schematu na stronie botlanda, ale jest przeróbka, wywalenie pinu CS, a jest ona powiązana z pinem PWM.

Przez co nie wiem czy dobrze narysowałem ten fragment. Z dokumentacji wiem że pin PWM jest domyślnie zwarty do GND. Nie wiem czy ten kondensator w taki razie zostaje czy nie,czy rezystory zostają...

Strona Pololu też taki schemat daje jak botland.

PostNapisane: 29 lis 2015, o 14:29 
Użytkownik

Kondensator C1 na schemacie z bootlandu był dla pinu CS, więc ten nie jest Ci potrzebny.
Schemat dla układu bez CSa masz w datasheetcie:
Obrazek

--
Pozdrawiam,
Robert

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 lis 2015, o 15:11 
Użytkownik

O kurczę... A widziałem ten schemat... Dziękuję bardzo :)

Tworzę cześć schematu silnik+encoder, i zastanawiam się jak połączyć masy układów?

ATB zasilane jest z USB poprzez przetworniczkę, z niej wezmę +5V i GND na mostek H i zasilanie enkodera, więc tutaj jest wspólna masa zapewniona, ale jak podpiąć do tego masę zasilacza? Zasilacz daje 6V i 4A prądu w pracy ciągłej i będzie użyty tylko do zasilania silnika.

PostNapisane: 29 lis 2015, o 15:22 
Użytkownik

Z założenia masy wszystkich układów komunikujących łączy się ze sobą (no oprócz trochę innych zasad dla specjalnych interfejsów prądowych typu 4-20mA).
Mirek nawet zrobił z tego artykuł na blogu oraz film http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/aczyc-masy-urzadzen-cyfrowych-czy-nie.html.
A na końcu bloga jest wpis:
Cytuj:
ZAPAMIĘTAJ!

ZAWSZE TRZEBA ŁĄCZYĆ MASY DWÓCH URZĄDZEŃ CYFROWYCH, jeśli robisz pomiędzy nimi komunikację za pomocą dowolnej magistrali cyfrowej.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lis 2015, o 15:48 
Użytkownik

No dobrze,obejrzałem. Zatem, urządzenia cyfrowe (mikrokontroler/VNH3SP30/enkoder) będą miały wspólną masę bo będą zasilane z 5V z ATB.
Dalej jednak nie wiem co z minusem z zasilacza, czy go też jakoś mostkować z masą reszty układu, czy nie, czy podłączyć normalnie + i - pod złącze śrubowe i masa już sama będzie połączona.

Przepraszam za takie głupie pytania...

PostNapisane: 29 lis 2015, o 16:11 
Użytkownik

Dlaczego mostek chcesz zasilać z ATB? Mostek VNH3SP30 ma jedno wejście zasilania i z niego idzie prąd do silnika (często układy mają osobne zasilanie dla części cyfrowej i układu mostka, ale tutaj masz wszystko razem).

Wszystkie układy które nie mają separacji galwanicznej muszą mieć podłączone masy. Także to się tyczy zasilacza.
Czyli masa zasilacza łączy się z masą na ATB. VCC z zasilacza podłączasz do układu który będzie z niego zasilany, czyli w twoim przypadku VNH3SP30.

--
Pzdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Oczywiście VCC z zasilacza nie łączysz z zasilaniem +5V na ATB!

PostNapisane: 29 lis 2015, o 16:33 
Użytkownik

Hmm, może przez to że post został wydzielony z innego tematu powstał bałagan.
Myślę że mam 2 wejścia zasilania, chyba ze się mylę.

VNH3SP30 mam na gotowym module,jednokanałowy sterownik silników MD01B i na nim są 2 wejścia zasilania.
Obrazek

Pod złącze śrubowe (2 na rysunku) chciałem dać + i - z zasilacza.
Na goldpiny (1 na rysunku) zasilanie z ATB.
I takiego układu tyczy się pytanie o połączenie mas.

PostNapisane: 29 lis 2015, o 16:53 
Użytkownik

Ale kręcisz. To robisz własny układ czy podłączasz już gotową płytkę?
Na tej płytce z obrazka masz wszystkie dodatkowe wymagane rezystory po stronie cyfrowej i one realizują podciągnięcia do GND i do +5V (zgodnie ze schematem z Twojego pierwszego postu). Więc jak masz podciągniecie do +5V a nie do Vin z którego zasilasz cały układ to musisz te +5V dostarczyć na płytkę.
Czyli tutaj te +5V zasilasz z ATB, ale to jest tylko zasilane na podciągające rezystory a nie na cały mostek.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lis 2015, o 18:32 
Użytkownik

Wybacz, nie pomyślałem żeby po wydzieleniu posta z innego tematu uzupełnić go.

Więc już by wszystko było jasne. Mam ten mostek gotowy, nie tworzę sam. Schemat tworzę by móc pokazać cały układ jaki chcę zbudować.
Mostek+ATB+silnik z enkoderem.
Silnik jest taki:
https://www.pololu.com/product/2288
Zasilacz taki:
http://www.tme.eu/pl/details/zsidt6_4a- ... 2-2406-t3/

rskup napisał(a):
Czyli tutaj te +5V zasilasz z ATB, ale to jest tylko zasilane na podciągające rezystory a nie na cały mostek.

Czyli żeby była jasność, +5V na mostek z ATB, +5V z ATB na enkoder, i mostkuję masę zasilacza z częścią logiczną mostka, czyli np. kawałek przewodu pod złącze śrubowe wraz z "-" z zasilacza i dopiąć na goldpin GND na mostku.
Tym sposobem będę miał wszystkie masy złączone, dobrze teraz myślę?

Ładnie namieszałem, ale mam nadzieję że uda się nam dojść do porozumienia.

PostNapisane: 29 lis 2015, o 20:20 
Użytkownik

Tak. Wszystkie GND łączysz razem (także ten z dodatkowego zasilacza). +5V podłączasz do zasilania wszystkich układów poza zasilaniem Vin na płytce mostka. Czyli:
- VCC +5V i GND z ATB podłączasz do VCC i GND encodera oraz +5V i GND od strony cyfrowej na mostku.
- +6V z zasilacza podłączasz do Vin na mostku a GND (-) z zasilacza podłączasz do GND na mostku (tego obok Vin).
- jeżeli nie jest, ale stawiam, że na 99,9999999% na płytce mostka już jest, to łączysz na mostku GND od strony cyfrowej z GND do którego podpiąłeś GND z zasilacza.

Jak już bawisz się w rysowanie schematu, to narysuj blokowy schemat łączenia płytek z podaniem nazw wyprowadzeń i ich wzajemnych połączeń (robiąc tylko bloki z wyjściami jakie mają użyte moduły - płytka mostka, silnik/encoder, używane podłączenia ATB).

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 29 lis 2015, o 21:33 
Użytkownik

Dziękuję, o to mi chodziło :)

Odnośnie tego schematu, masz może jakiś pod ręką, przykładowy ?

PostNapisane: 29 lis 2015, o 22:18 
Użytkownik

Schemat musisz narysować sam.
Ale chodziło mi o coś takiego jak na stronie Polulu dla tego układu:
Obrazek

Tylko zrobiony mniej artystycznie a bardziej technicznie (z opisami wejść dla bloków).

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1