Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 gru 2024, o 05:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 paź 2014, o 10:30 
Użytkownik

Witam Serdecznie,

Jakiś czas temu podpytywałem się o wydajność prądową ładowarki do laptopa (32V / 16V) - temat można znaleźć tutaj:
http://forum.atnel.pl/topic6142.html

Używam jej do zasilenia kilku / kilkunastu LEDów połączonych szeregowo wysterowanych poprzez scalak WS2803. Schemat można znależć tutaj:
Obrazek

Oczywiście układ działa bez problemu. Zasilam go 5V z innego zasilacza a do wysterowania diod w szeregu używam zarówno 16V jak i 32V w zależności jaki kolor chcę użyć R (16V) G (32V) B (16V).

Na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku - jednak przez przypadek zauważyłem wahania jasności diod przy niskim wysterowaniu PWM.
Nie są to wielkie zmiany gdy patrzymy na to "gołym okiem", lecz gdy użyjemy kamery i sprawdzimy jakie wartości mają pixele to widzimy znaczne ich wahania. Zmiany są cykliczne, a gdy użyje zasialania 5V z innej ładowarki to tutnienia giną.
Dodatkowo, gdy wysterowuje LEDy maksymalnym impulsem PWM=255 także nie widać tłumień na kamerze.

Cała sytuacja przedstawiona jest tutaj:

W takim razie zakładam, że głównym powodem jest słaba filtracja zasialia diod / nikła jakość zasilacza :ugeek:
Co o tym myślicie ?

Czy moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób mógłbym znacznie zredukowac tłumienia ?

Rozumiem, że należy poeksperymentować z dołożeniem kondesatorów, ale w tym wypadku korzystam z dwóch napięć jednocześnie 32V i 16 V i szczerze powiedziawszy nie wiem jak do tego podejść.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie :roll:
Pozdrawiam !

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1