Jakiś czas temu podpytywałem się o wydajność prądową ładowarki do laptopa (32V / 16V) - temat można znaleźć tutaj: http://forum.atnel.pl/topic6142.html
Używam jej do zasilenia kilku / kilkunastu LEDów połączonych szeregowo wysterowanych poprzez scalak WS2803. Schemat można znależć tutaj:
Oczywiście układ działa bez problemu. Zasilam go 5V z innego zasilacza a do wysterowania diod w szeregu używam zarówno 16V jak i 32V w zależności jaki kolor chcę użyć R (16V) G (32V) B (16V).
Na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku - jednak przez przypadek zauważyłem wahania jasności diod przy niskim wysterowaniu PWM. Nie są to wielkie zmiany gdy patrzymy na to "gołym okiem", lecz gdy użyjemy kamery i sprawdzimy jakie wartości mają pixele to widzimy znaczne ich wahania. Zmiany są cykliczne, a gdy użyje zasialania 5V z innej ładowarki to tutnienia giną. Dodatkowo, gdy wysterowuje LEDy maksymalnym impulsem PWM=255 także nie widać tłumień na kamerze.
Cała sytuacja przedstawiona jest tutaj:
W takim razie zakładam, że głównym powodem jest słaba filtracja zasialia diod / nikła jakość zasilacza Co o tym myślicie ?
Czy moglibyście mi podpowiedzieć w jaki sposób mógłbym znacznie zredukowac tłumienia ?
Rozumiem, że należy poeksperymentować z dołożeniem kondesatorów, ale w tym wypadku korzystam z dwóch napięć jednocześnie 32V i 16 V i szczerze powiedziawszy nie wiem jak do tego podejść.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość