impulsem do napisania posta byla potrzeba poszukania przetwornicy bo mi sie przegrzewa 7805
trafilem w internecie na schemat ktory stosowalem przez wiele lat ale o nim zapomnialem
w oryginale uklad ukazal sie w radioelektroniku i autor publikacji przyznal ze znalazl go w rosyjskiej literaturze
uklad byl na tyle interesujacy ze postanowilem go wtedy wypróbować
oczywiście nie dzialal
troche sie wtedy nameczylem zeby zaczal dzialac taa ale jaka byla satysfakcja ze zaczal dzialac i mial cewke
ten uklad tak mnie do cewek przekonal ze zaczalem je stosowac i tak jest do dzis
wracajac do shematu znalezionego w internecie to autor przepisal opis nie zadajac sobie trudu sprawdzenia ukladu a ten nie ma prawa dzialac
w oryginale uzwojenie III ma dwa zwoje a to za malo trzeba nawinac 10-15 zwojow
uklad wymaga nawiniecia transformatorka na rdzeniu ferrytowym ja dawalem rozne przypadkowe rdzenie jakie mialem pod reka najczesciej od ruskich telewizorow a jak i tych nie bylo to dowolny polski kubek w ktorym zmiescilo sie uzwojenie
autor pisal ze oryginalnie byly tam ruskie tranzystory ale ja dawalem polskie mcz
np bc107 i bc 307
diody impulsowe np 1n4148
ukad daje dwa napiecia +-15V akuratne do zasilania wzmacniacza operacyjnego albo inszego ustrojstwa uzwojenia I i II maja po 120 zw DNE 0,2 uzwojenie III ok 15 zw ten sam drut
kropkami zaznazcone sa poczatki uzwojen
schemat nagryzmolilem na szybko olowkiem przepraszam za to ale mam nadzieje ze ten ciekawy schemacik zrekompensuje ta niedogodnosc
- drobna poprawka nie wiem czy ktos zauwazyl blad ale odwrotnie narysowalem elektrolita na wyjsciu -15V