Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 12:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2014, o 22:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam Wszystkich:)

Zwracam się z prośbą do Naszych Forumowych Ekspertów :) o sprawdzenie schematu i płytki przetworniczki na MC34063. Otóż do wykonania jej, przekonał mnie ten Pan w tym filmie (swoją drogą fajną robotę robi ten Australijczyk):

Pokazuje on tam jak zaprojektować boost-converter na wspomnianym wcześniej scalaku, ale z racji tego że może on pracować również w innych topologiach, to stwierdziłem że sobie coś takiego zrobię :) Na wejście układu chciałbym podawać napięcie od około 7,5V (najgorzszy przypadek) do 12-15V. Prąd maksymalny jaki chciałbym pobrać to około 500mA ale obliczenia wykonałem dla maksymalnego prądu jaki może wydać z siebie ten scalak czyli 1/2 Ipeak.

Oto moje obliczenia:

Obrazek

Mam nadzieję że są czytelne, nie jest to skomplikowana matma więc myślę że się nigdzie nie pomyliłem ale jednakowoż prosiłbym o sprawdzenie:)

Według obliczeń wykonałem poniższy schemat:

Obrazek

Zamiast rezystora 3k dałem 2,2k i potencjometr montażowy żeby sobie ewentualnie pięknie to napięcie doregulować.

Oto płyteczka:

Obrazek

Chciałbym wiedzieć czy dobrze puściłem linie sprzężenia zwrotnego i czy nie będzie jakichkolwiek zakłóceń? Może zrobić przelotkę i wylać masę między dławikiem a sprzężeniem zwrotnym?

Czy taki dławik będzie ok?

http://www.tme.eu/pl/details/coil0810-0 ... errocore/#

Wszelkie cenne konstruktorskie uwagi mile widziane.

Dziękuje z góry za pomoc :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 cze 2014, o 05:44 

Co do schematu to masz zgodnie z notą aplikacyjną połączenia więc jest ok. Błędów w rachunkach nie masz poza tym że przyjąłeś trochę za mała wartość Vf dla diody której użyłeś dla 1A to nawet do 1,7V może być, tak nawiasem mówiąc po co Ci taka dioda, 1N5819 wystarczy, nie jest Ci potrzebne takie duże napięcie wsteczne. Co do obwodu drukowanego masz dobre przykłady tutaj http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 063A-D.PDF
Więcej na temat układu tu http://www.intusoft.com/onsemipdfs/an920-d.pdf
Zapomniałbym jeszcze o jednej sprawie - nie dawaj potencjometru do ustawiania wyjściowej wartości, wylicz konkretne wartości rezystorów i takie zastosuj.
Dławik może być.

PostNapisane: 19 cze 2014, o 08:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dzięki za bardzo pomocne informacje. Diodę dałem taka bo z szybkich tylko takie mam. No ale jak mówisz ze jest zła to zakupie inne. Mógłbyś mi tylko podpowiedzieć czemu lepiej nie dawać tego potencjometru? Nie to żebym podwazal Twoja wiedze, broń Boże, ale po prostu chciałbym wiedzieć co by na przyszłość takich błędów nie robić :-)

Wysłane z mojego D2005 przy użyciu Tapatalka

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Znalazłem w szufladzie 10 sztuk 1N5819, więc idealnie jak w data-szicie będzie :)

PostNapisane: 19 cze 2014, o 09:26 

Nefarious19 napisał(a):
Diodę dałem taka bo z szybkich tylko takie mam. No ale jak mówisz ze jest zła to zakupie inne

Nie mówię że jest zła tylko ma większe napiecie przewodzenia niż np. ta 1N5819.
Nefarious19 napisał(a):
Mógłbyś mi tylko podpowiedzieć czemu lepiej nie dawać tego potencjometru?

Np. można sobie przez przypadek pokręcić i ustawić za wysokie napięcie na wyjściu i uszkodzić układ zasilany (albo ktoś złośliwy może to zrobić), nie mam zaufania np. do kiepskiej jakości potencjometrów. Przy obliczeniach jak to przy obliczeniach nie wszystko później jest takie jak się wyliczyło więc lepiej przy uruchamianiu wpiąć sobie potencjometr ustawić dobrze napięcie wyjściowe po czym wymontować potencjometr i zmierzyć go, i na tej podstawie wyselekcjonować odpowiedni rezystor. Ale nie ma przeszkód innych żeby zostawić tak jak masz, ale zastosuj wtedy dobrej jakości potencjometr wieloobrotowy no i nie aż 20k przy dolnym rezystorze 1k.

PostNapisane: 19 cze 2014, o 10:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ok, dam potencjometr 5k bo taki posiadam z tym ze najpierw zmierze te R2 i R3, oblicze ile powinien mieć, ustawie go odpowiednio i dopiero wlutuje. I dam mniejszy, tak jak mówisz. Rozumiem ze jak zastosuje filtrację zasilania jak Mirek Przykazał :-) to bez problemu procek mogę zasilać? i filtr LC nie jest potrzebny skoro i Vcc i AVcc podłącze przez np dlawik 10uH? W sumie to będzie filtr LC ale przy procku dopiero :) A co do diody, może źle się wyraziłem, chodziło mi o to że skoro ma aż takie napięcie przwodzenia to logicznym jest że przy takiej przetworniczce jest ona niepotrzebie za duża:) nie dopatrzyłem że ma aż takie Vf.

Przetwornice robię dla siebie, w ramach nauki i do zasilania stykóweczki z prototypami. Nikt mi raczej potencjometru nie pokręci :) Zakupiłem sobie 4 takie scalaki i chciałbym po jednej przetwornicy z każdej topologii zrobić co by się czegoś nauczyć, dlatego pytam ekspertów forumowych takich jak Ty np :)

Wysłane z mojego D2005 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 10 lip 2014, o 19:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam, wracam z Editem:)

Z racji tego że wakacje się zaczęły złożyłem sobie tą przetwornice, na razie na płytce uniwersalnej ale jak Kolega da mi swoją wiertarkę do płytek to zaprezentuję na PCB ładnie wytrawionej:)

Wybaczcie regulacje nożem ale mi gdzieś wcięło śrubokręcik i musiałem sobie jakoś radzić;) oto film :)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Przy prądzie 500mA spadek napięcia na wyjściu wynosi około 20mV więc moim zdaniem jak na płytkę uniwersalną bardzo dobrze;)

PostNapisane: 4 cze 2016, o 12:18 
Użytkownik

Witam
Mam pytania odnośnie obliczeń kolegi Nefarious19:
-częstotliwość zawsze jest 100kHz?
-przyjąłeś Vcesat =0,5V tyle wystarczy?
W nocie jest mowa o 2 różnych Vcesat:
1) Saturation Voltage, Darlington Connection ( ISW = 1.0 A, Pins 1, 8 connected) -> typ 1.0V ; max 1.3V
2) Saturation Voltage (Note 6) (ISW = 1.0 A, RPin 8 = 82 om to VCC, Forced beta= 20) -> typ 0.45V ; Max 0.7V

PostNapisane: 5 cze 2016, o 00:30 
Użytkownik

Jeśli klucz jest zewnętrzny to bierze się jego Ucesat?
No częstotliwość chyba nie zależy wprost bo najpierw w obliczeniach jest uwzględniana częstotliwość 100kHz i obliczane t_on a później dopiero Ct

PostNapisane: 6 cze 2016, o 10:53 
Użytkownik

Z obliczeń często wychodzą wartości których nie ma w szeregu. Jaką cewkę, troszke mniejszą czy większą od wyliczonej lepiej jest użyć (większa chodzi mi o indukcyjność)

PostNapisane: 6 cze 2016, o 17:51 
Użytkownik

pojemność wyszła mi 208pF to zastosuję równolegle 180pF+27pF.
Co do tych 42uH to zastosowałbym 47uH bo takie już są.

PostNapisane: 7 cze 2016, o 15:15 
Użytkownik

100uH? przecież to 2 razy tyle! Taka mała wartość wyszła bo prąd Ipk=2,08A.
Iout(max)=500mA

PostNapisane: 7 cze 2016, o 15:30 
Użytkownik

Dzięki większemu dławikowi będziesz miał mniejsze tętnienia prądu w dławiku, a co za tym idzie mniejsze tętnienia napięcia na wyjściu. Przeważnie ja daję na wyjściu 220uH-470uH dla tak małego prądu wyjściowego. Do tego kondensator 470uF-1000uF.

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 8 cze 2016, o 20:11 
Użytkownik

Oprócz większych tętnień nie ma innych konsekwencji wyboru cewki o parametrach z obliczeń?

PostNapisane: 8 cze 2016, o 20:30 
Użytkownik

Są. Przetwornica z tak małym dławikiem w przypadku mniejszego obciążenia niż zakładane szybko przejdzie w tryb DCM co spowoduje jeszcze większe tętnienia napięcia na wyjściu, a dodatkowo może prowadzić do "piszczenia" dławika ze względu na obniżoną średnią częstotliwość pracy.

PostNapisane: 8 cze 2016, o 20:44 
Użytkownik

Z tym doborem dławika o 2x większej indukcyjności można to nazwać uniwersalną zasadą w tej przetwornicy?

PostNapisane: 8 cze 2016, o 20:51 
Użytkownik

Nie. W żadnej przetwornicy nie ma uniwersalnej zasady. Wszystko zależy od potrzeb. Co do obliczeń to możesz użyć arkusza Motoroli http://www.onsemi.com/pub/Collateral/MC34063%20DWS.XLS.

PostNapisane: 8 cze 2016, o 21:00 
Użytkownik

Obrazek
Pokazane jest użycie zewnętrznego klucza.
Tylko interesuje mnie ten rezystor od bazy do masy, po co on jest? i jeśli jest potrzebny to jak dobrać jego wartość? chodzi mi o ten przykład po lewej

PostNapisane: 8 cze 2016, o 21:46 
Użytkownik

A jak działa tranzystor NPN? No i co się dzieje w momencie otworzenia klucza wewnątrz scalaka, a co w momencie jego zamknięcia? Pomyśl to znajdziesz rozwiązanie swojej zagadki ;)

PostNapisane: 9 cze 2016, o 12:32 
Użytkownik

Znam zasadę działania NPN- nie tłumaczy to tego rezystora. Natomiast stosuje się go w układzie Darlingtona- może po to tu jest?

PostNapisane: 9 cze 2016, o 16:24 
Użytkownik

Tłumaczy tłumaczy. Rozpatrz to w ten sposób. Jeśli klucz wewnątrz struktury scalaka jest otwarty to jakie napięcie wystąpi na bazie zewnętrznego tranzystora? Drugi etap jeśli zamkniemy klucz wewnętrzny to co się stanie gdy nie będzie tego rezystora? Jakie będzie napięcie na bazie?

PostNapisane: 9 cze 2016, o 19:09 
Użytkownik

No to może do ograniczenia prądu bazy/uniemożliwienia nasycenia /aby zewnętrzny tranzystor szybko się wyłączył albo po prostu dzielnik napięcia na bazie?
Oświeć mnie :)

PostNapisane: 9 cze 2016, o 20:11 
Użytkownik

No jak dam wysoki na wewnętrzny to będe miał wysoki na pinie 2. Tylko żeby tak było to prąd musi przepłynąć do masy i do tego ten rezystor?
Jeśli podam stan niski to na pinie 2 też będzie niski.

PostNapisane: 9 cze 2016, o 20:31 
Użytkownik

Nie zgaduj. Ten rezystor nie jest potrzebny do otwarcia tego tranzystora. Sprawdź jeszcze raz jak działa tranzystor NPN i którędy przepływa w nim prąd.

PostNapisane: 10 cze 2016, o 11:27 
Użytkownik

No nie wiem. Jedyne co zauważam to to,że jak klucz wewnętrzny będzie zamknięty to bez rezystora baza zewnętrznego tranzystora wisiała by tak w powietrzu bez niczego

PostNapisane: 10 cze 2016, o 12:27 
Użytkownik

więc pewnie wystarczy jakaś duża rezystancja typu 1k?

PostNapisane: 10 cze 2016, o 14:05 
Użytkownik

Tak teoretycznie powinna starczyć taka rezystancja, ale by to stwierdzić w 100% trzebaby pomierzyć obwód bazy oscyloskopem (do rozładowania będzie niewielka pojemność, co przy dużej częstotliwości może nie pozwolić w pełni zamknąć tranzystora). Nie chciałem dawać Ci gotowej odpowiedzi, bo byś niczego nie zapamiętał.

PostNapisane: 10 cze 2016, o 14:28 
Użytkownik

A ja nie brałem tego wcześniej pod uwagę, pojemność to tak z MOSFETami bardziej wiązałem.
Jeśli wydajność prądowa wewnętrznego tranzystora to 1,5A to jak nie potrzebuję takiego prądu bazy to nawet 100 om by chyba nie zaszkodziło

PostNapisane: 10 cze 2016, o 16:43 
Użytkownik

Jakąś pojemność mają nawet ścieżki na laminacie.

PostNapisane: 10 cze 2016, o 21:27 
Użytkownik

Oj mają, mają, szczególnie przy większych częstotliwościach.
Popatrz na poradnik YouTube w moim poście w nowinkach ele....

PostNapisane: 10 cze 2016, o 22:30 
Użytkownik

Czy przy doborze zewnętrznego klucza trzeba się kierować jakimiś specjalnymi kryteriami prócz dopuszczalnych napięć,prądów ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1