Nefarious19 napisał(a):
Pewnie to jakiś błąd w konfiguracji ale nie za bardzo wiem jakie opcję za to odpowiadają..
Zapewniam cię że nie ma żadnego błędu w konfiguracji
Nefarious19 napisał(a):
Problem w tym że jak wpiszę w terminal cokolwiek to to zaraz się wysyła do procka.
To nie żaden problem - TAK ma być
No więc o co chodzi ?
... chodzi na tym etapie jeszcze o brak zrozumienia nie tyle jak działa terminal ile jak obsługiwać nadlatujące dane - chyba to już gdzieś czujesz przez skórę hmmm ??
Trzeba sobie napisać program w procku tak aby nie wyświetlał czy nie reagował na NIC dokąd nie doleci do niego ENTER który klepniesz w terminalu
i po to są np BUFORY cykliczne opisane w Bluebooku .....
tyle że w BB nie ma już DALEJ - czyli na wysyłaniu się kończy natomiast amba zjadła jakby temat związany z ??? ... czym ?
uwaga! - z odbieraniem i parsowaniem stringów.
Gdzie to znajdziesz ? nie przypadkowo w ostatnim rozdziale GB ....
ale ... ale także na forum temat ten się pojawia dość często i wręcz zadawałem go zawsze jako zadanie domowe wszystkim którzy mają tylko BB i nie wiedzą
"jak odebrać string?"
to jest NAJCZĘSTSZE pytanie na forum
czy nie uda się tego zrobić po przeczytaniu BB ? ależ uda się ... dla ciebie kluczem do tego jest już funkcja
uart_getc()
która potrafi pobierać pojedyncze znaki z bufora cyklicznego .... i TĄ DROGĄ trzeba iść ... jak poszukasz na forum to trafisz na niejedno rozwiązanie początkującego - jak sobie z tym poradzić w taki jakiś prosty sposób jeszcze bez GB ....
Kolega Antystatyczny to nawet całego LIBS'a sobie napisał do odbioru stringów i dał też to na forum
---------------------------
dlaczego ja piszę o tym zagadnieniu dopiero w GB ? i to jeszcze w OSTATNIM rozdziale ?
na pewno nie dlatego jak zarzucają mi malkontenci - żeby więcej zarobić i rozbić na dwie książki te rzeczy
ale dlatego - że ja potrzebowałem już u czytelnika w miarę ugruntowanej wiedzy o callbackach i zdarzeniach , o których napomknąłem pod koniec BB a później WAŁKUJĘ przez całą zieloną książkę ... .po to żeby na końcu zobaczyć jak może być IDEALNE ŻYCIE z parsowaniem danych ASCII przez RS232
... jak to może być proste, wygodne, łatwe, przyjemne i to bez żadnego zbędnego kodu w pętli głównej programu ....
www.youtube.com/mirekk36 ]