Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 04:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2014, o 17:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam Koledzy i Koleżanki :)

Mam pewien problem z terminalem PUTTY.

Komunikacja w obie strony działa ok. Wszystko się łączy na eleganckości :)

Problem w tym że jak wpiszę w terminal cokolwiek to to zaraz się wysyła do procka.

Chciałbym żeby to wyglądało tak że wpisuje jakiś tekst, wciskam eneter i się wysyła. Jednocześnie chciałbym żeby ten tekst było widać w terminalu przy wpisywaniu jak w edytorze tekstu. A teraz jak coś wpisuje to nic nie widzę i każdy znak się wysyła od razu do procka.

Pewnie to jakiś błąd w konfiguracji ale nie za bardzo wiem jakie opcję za to odpowiadają..

Proszę o jakąś wskazówkę :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2014, o 17:34 
Użytkownik

Witaj.
Ja jestem właśnie na etapie zabawy i nauki z RS232 i za to właśnie lubię PUTTY, że wszystko dzieje się "na żywo".
Tak właśnie ma działać w najprostszej postaci terminal - wciskasz znak na klawiaturze i on od razu leci po RS232.
Funkcje o której wspominasz, że wpisujesz sobie string i potem np. Enterem zatwierdzasz i jest dopiero wysyłany cały string po kolei to oferują bardziej rozbudowane programy typu Terminal.
Z tego co zdążyłem się zorientować to chyba Putty takiej opcji nie ma, choć mnie nie jest potrzebna.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 lis 2014, o 17:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

dambo napisał(a):
można zrobić jakąś małą apkę w C#, która to robi. Wrzucenie rsa do programu to przeciągnięcie okienka i podanie ustawień.

No niby tak ale na razie w C# wolałbym się nie bawić. Tylko sobie testuje pewne rzeczy i kombinuje z programem na MCU.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Dobra, odpaliłem sobie Arduinowy terminal i tam to działa tak jak chciałem :)

A apke w C# zamierzam później sobie napisać ;)

PostNapisane: 26 lis 2014, o 17:41 
Moderator

Nefarious19 napisał(a):
Pewnie to jakiś błąd w konfiguracji ale nie za bardzo wiem jakie opcję za to odpowiadają..

Zapewniam cię że nie ma żadnego błędu w konfiguracji ;)

Nefarious19 napisał(a):
Problem w tym że jak wpiszę w terminal cokolwiek to to zaraz się wysyła do procka.

To nie żaden problem - TAK ma być :)

No więc o co chodzi ? ;) ... chodzi na tym etapie jeszcze o brak zrozumienia nie tyle jak działa terminal ile jak obsługiwać nadlatujące dane - chyba to już gdzieś czujesz przez skórę hmmm ??

Trzeba sobie napisać program w procku tak aby nie wyświetlał czy nie reagował na NIC dokąd nie doleci do niego ENTER który klepniesz w terminalu

i po to są np BUFORY cykliczne opisane w Bluebooku .....

tyle że w BB nie ma już DALEJ - czyli na wysyłaniu się kończy natomiast amba zjadła jakby temat związany z ??? ... czym ?

uwaga! - z odbieraniem i parsowaniem stringów.

Gdzie to znajdziesz ? nie przypadkowo w ostatnim rozdziale GB ....

ale ... ale także na forum temat ten się pojawia dość często i wręcz zadawałem go zawsze jako zadanie domowe wszystkim którzy mają tylko BB i nie wiedzą

"jak odebrać string?"

to jest NAJCZĘSTSZE pytanie na forum

czy nie uda się tego zrobić po przeczytaniu BB ? ależ uda się ... dla ciebie kluczem do tego jest już funkcja

uart_getc()

która potrafi pobierać pojedyncze znaki z bufora cyklicznego .... i TĄ DROGĄ trzeba iść ... jak poszukasz na forum to trafisz na niejedno rozwiązanie początkującego - jak sobie z tym poradzić w taki jakiś prosty sposób jeszcze bez GB ....

Kolega Antystatyczny to nawet całego LIBS'a sobie napisał do odbioru stringów i dał też to na forum

---------------------------

dlaczego ja piszę o tym zagadnieniu dopiero w GB ? i to jeszcze w OSTATNIM rozdziale ?

na pewno nie dlatego jak zarzucają mi malkontenci - żeby więcej zarobić i rozbić na dwie książki te rzeczy ;)

ale dlatego - że ja potrzebowałem już u czytelnika w miarę ugruntowanej wiedzy o callbackach i zdarzeniach , o których napomknąłem pod koniec BB a później WAŁKUJĘ przez całą zieloną książkę ... .po to żeby na końcu zobaczyć jak może być IDEALNE ŻYCIE z parsowaniem danych ASCII przez RS232 ;) ... jak to może być proste, wygodne, łatwe, przyjemne i to bez żadnego zbędnego kodu w pętli głównej programu ....

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 lis 2014, o 18:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

:twisted:
mirekk36 napisał(a):
ale dlatego - że ja potrzebowałem już u czytelnika w miarę ugruntowanej wiedzy o callbackach i zdarzeniach , o których napomknąłem pod koniec BB a później WAŁKUJĘ przez całą zieloną książkę ... .po to żeby na końcu zobaczyć jak może być IDEALNE ŻYCIE z parsowaniem danych ASCII przez RS232 ... jak to może być proste, wygodne, łatwe, przyjemne i to bez żadnego zbędnego kodu w pętli głównej programu ....

No właśnie... ja narazie napisałem sobie funkcje która odebrany string wrzuca do tablicy 16 elementowej i zwraca wskaźnik na tą tablice, a pętli głównej wywołuje tą funkcje ciągle i wyrzucam na LCD funkcją
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To już kolejny powód żeby zakupić greenbook'a, pomijając obsługę modułów radiowych.

Cóż, muszę pomyśleć i "siam" :) dojść do tego jak zrobić taką czynność że wpsiuje coś w terminal i procek mi tego nie przyjmuje dopóki nie wcisnę entera, później jak go wcisnę chciałbym wyświetlić tego stringa na LCD a później wykorzystać to do innych niecnych celów :twisted:

Dziękuje Mirku za pomoc :) teraz wiem na czym stoje.. a raczej leże :lol:

PostNapisane: 26 lis 2014, o 19:28 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

hahha, udało mi się :) zrobiłem tak że to co wpada do procka jest zaraz wyrzucane na terminal, o tak:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

dodatkowo jeszcze parę kombinacji i udało mi się zrobić tak że dopiero jak wcisnę enter to cały strin mi się pięknie na LCD wyświetla :)

Strefa czasowa: UTC + 1