Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 13:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 mar 2015, o 23:16 
Nowy

Witam serdecznie. :)

Posiadam wyświetlacz ....
Pewnego razu kiedy coś lutowałem w pobliżu wyświetlacza kropelka cyny ''odskoczyła'' i spadła na ścieżki wyświetlacza robiąc zwarcie. Zauważyłem to i w miarę możliwości usunąłem zbędną cynę. Wyświetlacz jednak nie działał poprawnie - pomimo poprawnego podłączenia był znacznie przyciemniony... Przyjrzałem się dokładnie ścieżkom i wydawało mi się, że gdzieś nadal pojawia się zwarcie. Tester ciągłości obwodu potwierdził moje przypuszczenia.
Niestety lutownicą i plecionką lutowniczą już bardziej nie mogłem oczyścić ścieżek więc ostrym nożykiem (do tapet) delikatnie przejechałem pomiędzy tymi ścieżkami. Tester ciągłości obwodu upewnił mnie, że pomiędzy ścieżkami nie ma już zwarcia. W prawdzie wyświetlacz świecił już z odpowiednią jasnością, ale wystąpił inny problem. Po włączeniu wyświetlacza pojawia się podświetlony pasek po prawej stronie... Dopiero po odłączeniu pinu DC zaczynają znikać fragmenty paska. Po ponownym podłączeniu tego pinu te fragmenty, które przesunęły się już nie wracają. Po odczekaniu aż wszystkie fragmenty ''uciekną'' wyświetlacz pracuje poprawnie. Po wyłączeniu zasilania i włączeniu problem od nowa się pojawia...
Wszystko pokazane jest na filmiku.

https://www.youtube.com/watch?v=UpjBdSk ... e=youtu.be

Przepraszam za słabą jakość. :)

Jak myślicie czemu tak się dzieje? Jak można naprawić tą usterkę?
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 mar 2015, o 08:16 
Użytkownik

Wygląda to tak, jakby na starcie sterownik coś źle wysterował (jakieś stany nieustalone). Widzę, że jak coś już wyświetlisz w poziomej linii, to fragment paska znika. W urządzeniu przy starcie zrób coś, na zasadzie inicjalizacji/resetu wyświetlacza. Na chwile wypełnij cały wyświetlacz i zgaś, dopiero docelowy program główny, może wyświetlacz się wyczyści i pasek całkowicie zniknie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 mar 2015, o 10:31 
Nowy

Bardzo możliwe. Generalnie wyświetlany tekst jest przesunięty o 1 miejsce w lewo. Jeżeli wyświetlę coś na pozycji (0,x) to jest ucięte po lewej stronie. Dopiero jak zamienię pozycję na (1,x) to jest okej. Fragment paska znika nie wtedy kiedy coś wyświetlę, tylko wtedy gdy odepnę pin oznaczony jako DC. Wtedy te fragmenty przesuwają się same do środka... Jest może jakiś gotowy program do wyczyszczenia tego wyświetlacza? :)
Bardzo dziękuję, pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1