Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 cze 2024, o 19:31


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wifi + RS485
PostNapisane: 2 lip 2023, o 16:09 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 maja 2023
Posty: 2
Pomógł: 0

Cześć.
Ładnych kilka lat temu zacząłem swoją przygodę z mikrokontrolerami, zrobiłem sobie kilka sterowników i później z braku czasu (małe dzieci) musiałem zrezygnować z zabawy z uC. Mam zrobione dwa sterowniki które są w dwóch pomieszczeniach i teraz chciałbym je trochę rozbudować. W pierwszym pomieszczeniu mam Atmege128 a w drugim Atmege32, sterowniki te są połączone poprzez RS485. Z racji że mam jeszcze wolny moduł Atnel Wifi232T chciałem go wykorzystać jako zdalny programator a po zrobieniu aplikacji na smartfona można by wykorzystać go do sterowania obydwoma urządzeniami. I tu mam mały dylemat. Scalak od RS485 w Mega128 mam podpięty pod UART0 a pod UART1 mogę podpiąć Wifi. Oczywiście programowanie bezprzewodowe Atmegi128 będzie bezproblemowe, co jednak gdybym chciał podmienić wsad w Atmedze32? Czy jest taka możliwość by podmienić wsad po RS485 wykorzystując obydwa UARTy? Wystarczy odpowiednio oprogramować? Czy może opcja wpięcia się z modułem Wifi w magistralę za pomocą scalaka max 485, tylko co ze sterowaniem kierunkiem przepływu? Przepraszam jeśli banalne pytania, ale ja wciąż jestem początkujący.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2023, o 19:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 27255
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1041

No tu z m32 będzie ciężko - tym bardziej jeśli na magistrali jest ciągły ruch to nawet wpięcie się na zasadzie Wire-AND czyli trzy układy na jednym RS232 nic nie pomoże. Ale ...

... ale jakbyś tak wziął najnowszy ATNEL ESP-WIFI to on już ma możliwość sterowania sprzętowym pinem RESET procka a co za tym idzie można sobie odcinać RS485 jakimś kluczem analogowym np CD4053 i sprawa załatwiona od ręki ;) ale i tak trzeba byłoby zrobić połączenia Wire-AND


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2023, o 10:06 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 maja 2023
Posty: 2
Pomógł: 0

Dziękuję za odpowiedź Panie Mirku. Tak właśnie myślałem że będzie problem z m32. Rozwiązanie z ESP jeszcze przemyślę ale chyba sobie odpuszczę ze względu na konieczność przerabiania płytki lub robienie trochę takiego druciarskiego pająka z CD4053 ;) . Najwyżej m128 będę aktualizował bezprzewodowo, a do m32 "pofatyguję" się z ATB USBASP. A tego ESP-WIFI chętnie przetestuję w najbliższym czasie.
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2023, o 10:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 1151
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 93

A może... tak napisać oprogramowanie w M128, żeby mogło działać jako programator po RS485 do m32? A w m32 bootloader, który "ogarnie" RS485
Tak tylko podpowiadam, nie mam zielonego pojęcia, jak to fizycznie zrealizować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO