Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 27 paź 2020, o 04:55


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 14:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2013
Posty: 34
Pomógł: 0

Witam , proszę o pomoc w przerobieniu tej funkcji aby pozbyć się blokujacego delaya.
Timer sprzętowy mam skonfigurowany z BB i do wykorzystania mam Timer1





Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 15:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25953
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 980

panie kolego jesteś z nami na forum od 2013 roku i nie wiesz jak się formatuje kod źródłowy na forum? pomimo że wszędzie są przypomnienia a nawet poradnik na forum ?

topic7402.html

leci warn przykro mi - i na przyszłość proszę uprzejmie o tym pamiętać ok ? (a ja teraz wejdę i poprawię)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 15:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2013
Posty: 34
Pomógł: 0

:oops: Przepraszam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 15:50 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25953
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 980

Skoro masz Bluebooka - to zajrzyj nieco dalej do przykładu projektu wielozadaniowego - to nic skomplikowanego a masz odpowiedź pod ręką.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 16:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2013
Posty: 34
Pomógł: 0

Teleportuje się z 182 ----- do 395 strony BB i czytam dzięki :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 16:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25953
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 980

a gdybyś czegoś z tego rozdziału nie rozumiał czy coś by nie wychodziło to śmiało tu pytaj ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 18:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2013
Posty: 34
Pomógł: 0

Czegoś nie zrozumiałem z BB ,Timer1 działa dioda mruga na PC7
Timer2 też działa bo dioda na PC6 też mruga
ale cyfry na wyświetlaczu nie zapalają się kolejno tak jak przy zastosowaniu delay, tylko zapalają się od razu wszystkie
proszę o podpowiedź..


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 19:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 132
Pomógł: 18

Zapalają Ci się wszystkie po kolei bo tak je sterujesz w pętli for.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 19:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2013
Posty: 34
Pomógł: 0

auers napisał(a):
Zapalają Ci się wszystkie po kolei bo tak je sterujesz w pętli for.


no tak, tylko dlaczego jak jest np:Timer2=80; to zapalają się wszystkie od razu a jak jest delay to kolejno co 300ms?

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
delay blokuje całość tak? jak za każdym razem wchodzi w funkcję //kolejnosc2 //to sprawdza pętlę for i tak 5 razy ,sprawdza czy zmienna x jest true i mija następne 300 ms ,dlatego zapalają mi się cyfry na wyświetlaczu z opóźnieniem tak



Ostatnio edytowano 3 kwi 2020, o 19:35 przez komar, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 19:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 sty 2015
Posty: 132
Pomógł: 18

Bo jak masz delaya w pętli to masz pomiędzy zapalaniem przerwę.
A jak go wywaliłeś to musisz to zrobić inaczej.
Spróbuj coś w tym stylu:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


I z użyciem 2 Timerów też przekombinowałeś. Zostaw jeden. Timer2 tylko tu miesza.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2020, o 19:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 paź 2013
Posty: 34
Pomógł: 0

Dziękuję teraz działa !
Po dodaniu jeszcze jednej linijki dział tak jak to sobie zamarzyłem
DZIĘKUJĘ :)

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO