Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki
Teraz jest 14 lis 2019, o 22:31


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2019, o 18:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 kwi 2015
Posty: 48
Pomógł: 0

Cześć. Nie chce gotowego rozwiązania/kodu. Raczej zwykłej odpowiedzi na zasadzie: tak da rade ... / nie nie da rady - zmień procka :)
Do rzeczy: czy na jakiejś ATmedze da rade wygenerować 6 sygnałów PWM Phase Correct/Phase and Frequency Correct w taki sposób, że 3 z tych sygnałów będą negacją 3 pozostałych, z tym, że dodatkowo będą przesunięte w fazie o około 1-2 us(te zanegowane)?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2019, o 19:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 gru 2015
Posty: 332
Pomógł: 18

Da się to zrobić na np atmega 328pb ale opisz bardziej jak to ma działać jaka częstotliwość bo może czasem lepiej zastosować jakiś zewnętrzny układ scalony.
można też zrobić pwm programowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2019, o 19:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 sie 2019
Posty: 69
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 2

_damian napisał(a):
czy na jakiejś ATmedze da rade wygenerować 6 sygnałów PWM

Mega 2560, 1280 maja 12 PWM ale w praktyce jakiś timer/timery może być potrzebny do czegoś innego wiec PWM będzie mniej. Podobnie, PWM może kolidować z jakąś inną funkcja alternatywną.

Cytuj:
czasem lepiej zastosować jakiś zewnętrzny układ scalony

W takiej sytuacja lepiej
_damian napisał(a):
zmień procka


tonygryps napisał(a):
można też zrobić pwm programowy

Najgorsze co może być. Programowe rozwiązanie zawsze ma jakieś ograniczenia. W przypadku PWM co do częstotliwości i rozdzielczości. Ponadto rozwiązanie programowe najczęściej nie akceptuje zawieszania przerwań, które są konieczne z powodu innych rozwiązań programowych.
Najlepiej wszystko robić na sprzęcie. Mało zasobów to zmienić mikrokontroler.
Gdy projekt jest gotowy, trzeba go rozbudować, to można robić programowe protezy, jeśli natomiast jest się w fazie projektowania, trzeba wykorzystać sprzęt a zasoby, dla bezpieczeństwa, pomnożyć przez dwa. Gdy po wykonaniu prototypu okaże się, że zasobów jest za dużo, można wybrać tańszy mikrokontroler.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2019, o 19:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 22 kwi 2015
Posty: 48
Pomógł: 0

dla jednej pary PWM: dwa sygnały - jeden kluczujący kilka kHz (piłokształtny) i drugi (niewiadomy, ze zmienną czestotliwością ale mniejszą x-krotnie od kluczującego). Sygnał kluczujący < sygnał zadany -> wystaw 1 na pierwszy pin, wystaw 0 na drugi pin z opóźnieniem 1-2 us; sygnał kluczujący> sygnał zadany -> wystaw 0 na pierwszy pin, wystaw 1 na drugi pin z opóźnienniem 1-2 us.
Układ scalony? A jest jakiś układ który neguje i opóźnia sygnał?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2019, o 20:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 sie 2019
Posty: 69
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 2

_damian napisał(a):
A jest jakiś układ który neguje i opóźnia sygnał?

PCA9685

TYlko po co pchać się w koszta jak można wybrać odpowiedni mikrokontroler?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO