Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 22:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2017, o 17:55 
Użytkownik

Witam.
Zaznaczam już na początku, że pierwszy raz mam do czynienia z wzmacniaczami operacyjnymi. Ale do rzeczy.
Potrzebuje mierzyć prąd silnika DC (max. 1-1,2 A) za pomącą wzmacniaczy operacyjnych, przy czym silnik będzie się obracał w dwóch kierunkach (w sensie będą występowały nawroty). Próbowałem wykonać to za pomocą wzmacniacza TL082 (tylko taki zakupiłem) w układzie różnicowym, tak jak na rysunku poniżej (z góry przepraszam za Paint'a :),
Obrazek
jednak wychodzą same bzdury, tzn. na wyjściu podczas obrotu w jednym kierunku utrzymuje się mniej więcej stały potencjał 3,46V a podczas obrotu w przeciwnym kierunku jest 1,54 V, niezależnie od prędkości silnika. Gdy nie podaje żadnego napięcia na silnik, na wyjściu wzmacniacza utrzymuję się 3,57V. Pomijam już w, że w teorii (chyba) przy obrotach w 2-och kierunkach raz na wyjściu powinienem otrzymywać potencjał dodatni a raz ujemny. Na razie chciałem żeby cokolwiek działało - no ale nie działa.

Poszperałem też w internecie i znalazłem takie rozwiązanie.
Obrazek
Zaznaczam, że schemat nie jest mój. Wklejam go tutaj z uwagi na Waszą wygodę. Tutaj jest link do źródła:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic941772.html
A także kilka innych podobnych rozwiązań, jednak nie potrafię zrozumieć w jaki sposób mam podłączyć rezystor,silnik i mostek w takim układzie ?

Macie może jakieś sprawdzone rozwiązania, albo wiecie jaki mogłem popełniać błąd w swoim układzie? Może wzmacniacz nieodpowiedni? Tak jak mówiłem jestem w tym temacie zielony, także każda wskazówka się przyda

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2017, o 18:44 
Użytkownik

Witam
Ten drugi schemat mógłbyś zastosować ale rezystor pomiarowy musi być włączony przed mostkiem, tak aby "kierunek wyjściowy" nie wpływał na pomiar.
Innym rozwiązaniem ( przy Twoim "schemacie" ;) ) mogłoby być zastosowanie prostownika liniowego.

Pozdr.

PostNapisane: 12 mar 2017, o 19:22 
Użytkownik

A mógłbyś rozwinąć?
Przed mostkiem tzn. tak?
Obrazek
Chyba nie, prawda? :-)
A co z tym prostownikiem liniowym.
Obrazek
Chodzi o taki układ? (źródło: http://elektronik.tl.krakow.pl/lib/exe/ ... e-ver1.pdf)

PostNapisane: 12 mar 2017, o 19:37 
Użytkownik

Obydwa układy będą pracowały, o ile zastosujesz odpowiednie zasilanie dla wzmacniaczy operacyjnych.
TL082 oraz LM358 nie są wzmacniaczami typu rail-to-rail.

Zatem sygnały podawane na wejścia, nie mogą być równe (lub bliskie) napięciu zasilania (czyli bliskie potencjałowi masy).

Te układy ruszą "z kopyta" po zastosowaniu wzmacniaczy r2r, na przykład LT1366 (koszt chińskiego odpowiednika około $1).

Dla TL082 (tabela 6.5 w nocie katalogowej), potrzebowałbyś zasilanie -4V zamiast masy a na plus 9V.
Wtedy będzie pracował.

Możesz zastosować MCP607 (lub inny dowolny z wyjściem r2r) ale wtedy (jak kolega napisał wyżej), rezystor musiałbyś dać przed mostkiem na dodatniej gałęzi zasilania.
Utrzymasz wtedy odpowiednią polaryzację na wejściu OA.

P.S. Spróbuj tutaj https://www.circuitlab.com/editor/ na szybko rysować schematy.

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Zainteresuj wujka googla swoim problemem, hasło: Bidirectional Current Sense Amplifier

https://www.google.pl/search?q=Bidirectional+Current+Sense+Amplifier&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwirtOy1z9HSAhVKBMAKHd58BO8Q_AUICCgB&biw=1067&bih=688

Napisałem o MCP607 z rezystorem wpiętym w dodatnią gałąź zasilania ale on ma ograniczenie do 5,5V.
Nie napisałeś jakim napięciem zasilacz mostek.
Oraz co dalej będziesz robił z sygnałem wyjściowym z OA.

PostNapisane: 12 mar 2017, o 20:33 
Użytkownik

Witam
_damian napisał(a):
Przed mostkiem tzn. tak?

Przed tzn.: do gałęzi mostka podawane są napięcia zasilające Vcc i GND a sam mostek "ustala" na które nóżki silnika puścić Vcc/GND.
Tego rodzaju miernikiem możesz mierzyć tylko dla jednej polaryzacji dla tego rezystor pomiarowy należy zainstalować w miejscu gdzie napięcie jest zawsze dodatnie. Zaznaczył bym Ci na schemacie, ale jest już tak rozwinięty że nie ma miejsca :)
Co do prostownika - podałeś prostownik jednopołówkowy; na razie masz to co miałeś - nie zmierzysz ujemnego przebiegu.
Wiesz, szczerze mówiąc piszę to na zasadzie " ja bym szukał w tym kierunku" - w żadnym wypadku nie jest to "musisz tak zrobić bo inaczej nie będzie"
Co do prostownika, to trzeba by jeszcze przemyśleć bo pojawia się problem z zasilaniem.
Spróbuj zacząć rysować normalne schematy - przecież jeśli się bawisz w elektronikę to i tak tego nie unikniesz - a nam łatwiej będzie się odnieść do zagadnienia.

Pozdr.

PostNapisane: 12 mar 2017, o 22:20 
Użytkownik

Pan_Kracy napisał(a):
Nie napisałeś jakim napięciem zasilacz mostek.
Oraz co dalej będziesz robił z sygnałem wyjściowym z OA.

Napięcie mostka to na razie 12V z zasilacza, ale domyślnie ma być tam akumulator (więc pewnie 7,4V albo 11,1V).
Sygnał trafi na przetwornik ADC mikrokontrolera STM32 a następnie juz jako przetworzona wartość prądu na regulator momentu elektromagnetycznego silnika.

kicajek napisał(a):
Co do prostownika - podałeś prostownik jednopołówkowy; na razie masz to co miałeś - nie zmierzysz ujemnego przebiegu.

W zasadzie może źle się wyraziłem. To do czego dąże to uzyskanie na wyjściu wzmacniacza napięcia z zakresu 0-3,3V ale przy tym musze mieć informacje o tym jaki jest znak prądu(+/-), czyli domyślnie myślałem raczej o zmianie napięcia od np. 1,65 w góre jako prąd dodatni i od 1,65V w doł jako prąd ujemny

Strefa czasowa: UTC + 1