Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 gru 2024, o 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 paź 2016, o 17:40 
Nowy

Witam,

Usiłuję z płytki arduino pro mini z mikroprocesorem atmega328p zrobić uniwersalny sterownik silników krokowych z regulowaną częstotliwością przełączania za pomocą potencjometru od 0 do 1000 Hz.
Potrafię tak zaprogramować na konkretną częstotliwość lub żeby sie zmieniała w ograniczonym zakresie (wykorzystując przerwania) i wtedy działa. Albo z ograniczoną rozdzielczością przełączania (początkowe wartości fajnie się dzielą przez 2 później już gorzej) jednak mnie interesuje pełna rozdzielczość (1,2,3,456,789,998,999 itp.).
Po nieudanych eksperymentach z próbą regulacji w przerwaniu (przerwanie działało, regulacja już nie) spróbowałem zrobić licznik do liczby 8000000 przy założeniu że częstotliwość taktowania procesora wynosi 8000000Hz. Wtedy czas przełączania wynosiłby idealnie 1 sekundę o ile sie nie myle xd a 8000000 fajnie by sie dzieliło przez 2 żeby potem elegancko uzyskać kolejne częstotliwości przełączania w kierunku 1000Hz. Niestety, albo diody śmigają za szybko albo za wolno.
Zacząłem podejżewać iż procesor atmega328p nie przechowuje tak dużych liczb i dlatego poprawne jej porównanie w liczniku nie jest możliwe więc próbowałem rodzdzielić ten licznik na dwie części tj. licznik w liczniku ale to też niewiele dało... diody świecą się cały czas.

Program piszę w eclipsie a wgrywam mkAVRcalculatorem (częstotliwość taktowania 8kHz zaznaczona w fusebitach) korzystając z USBasp.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Cytuj:
#define F_CPU 8000000UL <--- tego NIGDY nie pisze się w kodzie

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

zdjęcie:
Obrazek

No i to w sumie tyle. Bardzo proszę kogokolwiek o konstruktywną krytykę i pomoc w rozwiązaniu problemu (bądź też podanie innego działającego sposobu).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2016, o 17:47 
Moderator

Zapamiętaj sobie raz na zawsze jedną rzecz:

#define F_CPU 8000000UL

TEGO BADZIEWIA NIGDY NIE PISZE się w kodzie programu ... i moja gorąca prośba - jeśli już będziesz się upierał przy tym to przynajmniej jak będziesz wklejał swoje kody na to forum to wywalaj to z kodu ok ? A później błędów szukaj sam ... albo

... albo obejrzyj dokładnie to:

PostNapisane: 9 paź 2016, o 19:51 
Użytkownik

Witam.
Pierwszy to mój post na tym forum.
Nie wnikam w kod - za długi :), ale funkcje ISR piszemy na początku.

PostNapisane: 9 paź 2016, o 20:42 
Moderator

tomcat65 napisał(a):
ale funkcje ISR piszemy na początku.

Zdecydowanie wolę na początku główną funkcję main() dla porządku. A ISR() po niej albo w ogóle w osobnym pliku

Strefa czasowa: UTC + 1