Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lut 2025, o 08:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2015, o 16:04 
Użytkownik

Witam,
Próbuję uruchomić transmisję radiową 433Mhz korzystając z gotowca Pana Mirka w GB.
Posiadam taki oto receiver i transmitter: XY-MK-5V. Receiver ma 2 piny data, stąd pod 1 podłączyłem sobie diodę, drugi pod PD6 tak jak w programie.
Tutaj link do "noty katalogowej": http://radiolux.com.ua/files/pdf/RFmodule.pdf
HALF BIT dla 4Kb/s ustaliłem na 150us.

I teraz problem: Próbując wysyłać przy pomocy 3 przycisków jakieś dane, nie wyświetlają mi się one na wyświetlaczu.
Po wciśnięciu przycisku w nadajniku na odbiorniku pojawia się stan niski(dioda gaśnie), czyli coś jest odbierane.
W czym może być problem?
Pozdrawiam,
Daniel

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2015, o 16:18 
Moderator

DanielM napisał(a):
W czym może być problem?

No to teraz kolega zaszalał z tym pytaniem ;) i to po całości ...

Poczytaj może najpierw ale DOKŁADNIE książkę GB i rozdziały na temat uruchamiania kilku różnych kompletów (nad/odb) .... Jak myślisz, dlaczego podałem kilka RÓŻNYCH przykładów ? Bo co układ to trzeba inaczej i to często bardzo indywidualnie podejść jeśli chodzi zarówno o elektronikę żeby podłączyć to do procka ale szczególnie jeśli chodzi o oprogramowanie. Pokazałem metodykę i opisałem jak sobie próbować radzić próbując odpalać jeszcze inne własne komplety ...

A ty sobie bierzesz na chybił trafił kod z GB, odpalasz CAŁKIEM inny komplet i - zdziwoko .... o jej? a dlaczego to nie działa?

Panie kochany - to nie jest zagadnienie typu "MIGANIE DIODĄ LED" ... i wymaga już całkiem innego podejścia, to nie jest też podejście jak w arduino - gdzie znajdujesz jakąś tam bibliotekę która albo działa albo nie działa .... a jak zadziała to akurat masz i nie interesuje cię co jest w środku....

Tutaj - jak nie zainteresujesz się tym co jest w środku - to będziesz miał takie efekty jak masz - i nie dziw się - bo to normalne.

PostNapisane: 18 lis 2015, o 18:48 
Użytkownik

Odpuściłem sobie tamten komplet i pojechałem po nad/odb Telecontrolli takie jak w książce:
Odbiornik: https://sklep.avt.pl/modul-odbiornika-r ... 92mhz.html
Nadajnik: https://sklep.avt.pl/nadajnik-radiowy-r ... 92mhz.html

Zrobiłem z tego pająki podłączając nad/odb tak jak jest to też opisane.
Jako, że w nocie dla odb Data rate jest 4,8kb/s ustawilem polowe bitu w programie na 100us.
Antenki wziąłem ze skrętki na ok. 15cm.
Do podłączenia nadajnika użyłem tranz. npn bc547, natomiast odbiornika tranz. npn bc547 i pnp bc556.
Odbiornik zasilam z 5V(tu użyłem stabilizatora 7805), nadajnik z 3.3(LM1117T i biorę to z 5V ze stabilizatora 7805).

I nie działa :P
Czytałem i sprawdzałem to wszystko sporo razy.
Zakładając, że podłączone mam wszystko dobrze, wnioskuję, że problem jest w dostosowaniu poziomów logicznych na wyjściu.
Jakich zatem tranzystorów powinienem użyć? Jak dobrać te poziomy logiczne?
Albo jeszcze coś innego jest źle o czym nie mam pojęcia.
Wrzucę może zdjęcia tych pająków:
ObrazekObrazekObrazek

Ostatnio edytowano 18 lis 2015, o 19:29 przez DanielM, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18 lis 2015, o 19:21 
Użytkownik

A może by tak obrazki wstawić zgodnie z tym co tu http://forum.atnel.pl/topic44.html jest napisane?
Inaczej przyjdzie jakiś "różowy" i na Ciebie nakrzyczy ;-)

PostNapisane: 18 lis 2015, o 22:54 
Moderator

DanielM napisał(a):
Jakich zatem tranzystorów powinienem użyć?

przecież w książce podaję - jakieś z serii BC na przykład

DanielM napisał(a):
Jak dobrać te poziomy logiczne?

Jakie poziomy logiczne ? jeszcze raz wspomnę - przecież w książce jest opisane wszystko KROK po KROKU, łącznie z kodem i schematem ... więc zastanawiam się teraz o co kolega pyta ?

DanielM napisał(a):
Jako, że w nocie dla odb Data rate jest 4,8kb/s ustawilem polowe bitu w programie na 100us.

Wiesz - hmm rób jak chcesz - ja bym tam najpierw zrobił tak jak jest w książce żeby mieć punkt odniesienia

PostNapisane: 19 lis 2015, o 00:00 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Jakie poziomy logiczne?
chodzi o układ TDA5210 i jego wyjście, jak napisałeś nie działa to najlepiej z ATMEGA32
w BB jest opisane jak sobie z tym poradzić

moim zdaniem problem trzeba podzielić:

1. sprawdzić czy jakaś ramka przychodzi do odbiornika (oscyloskop), w programie nadajnika nadawać tylko 0 i 1 w pętli, resztę sobie darować
2. dopiero jak będzie widać jakąś ramkę, to zająć się jej sprawdzaniem

w odbiorniku użyć tylko diodę, LCD sobie darować

... no ale bez oscyloskopu to czarno to widzę, może jakiś analizator?
...no ale może na diodzie też zauważysz nadawanie między szpilkami na odbiorniku

PostNapisane: 19 lis 2015, o 16:18 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
przecież w książce podaję - jakieś z serii BC na przykład

Takich właśnie użyłem, czyli powinno działać (jest schemat, ale nie ma w mojej wersji książki przynajmniej jakich użyć panie Mirku, a ja, że nie widziałem stąd pytam :P )
Cytuj:
Wiesz - hmm rób jak chcesz - ja bym tam najpierw zrobił tak jak jest w książce żeby mieć punkt odniesienia

Zmieniłem na to 150us w takim razie
wireless napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Jakie poziomy logiczne?
chodzi o układ TDA5210 i jego wyjście, jak napisałeś nie działa to najlepiej z ATMEGA32
w BB jest opisane jak sobie z tym poradzić

W GB pan Mirek stosuje układ 2 tranz. pnp i npn. Użyłem bc547 i bc556, czyli to jest ok
Cytuj:
moim zdaniem problem trzeba podzielić:
1. sprawdzić czy jakaś ramka przychodzi do odbiornika (oscyloskop), w programie nadajnika nadawać tylko 0 i 1 w pętli, resztę sobie darować
2. dopiero jak będzie widać jakąś ramkę, to zająć się jej sprawdzaniem

w odbiorniku użyć tylko diodę, LCD sobie darować

... no ale bez oscyloskopu to czarno to widzę, może jakiś analizator?
...no ale może na diodzie też zauważysz nadawanie między szpilkami na odbiorniku

Z tego co wyczytałem, gdy nadajnik Telecontrolli mam włączony cały czas, to nadaje nośną- czyli na wyjściu odbiornika mam stan niski. Podłączyłem katodą diodę pod to wyjście i podczas włączonego nadajnika nie ma tam stanu niskiego- nie świeci się.
Jeżeli jest podłączony do zasilania wg noty(RRSI nie podłączałem nigdzie) to może być spalony?

Popróbuję jeszcze dzisiaj, najwyżej skoczę na uczelnię jutro i podziałam z analizatorem i oscyloskopem.

PostNapisane: 26 lis 2015, o 23:47 
Użytkownik

Sprawdziłem oscyloskopem i okazuje się, że działa- sygnał odwrócony w fazie na odbiornik dochodzi. Nie interpretuje mi odpowiednio w takim razie przerwanie dochodzącej ramki.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dokładnie w miejscu zaznaczonym PORTD ^= (1<<PD1); dioda się zapala i gaśnie co jakiś czas( gdy zmniejszyłem połowę bitu na 100us przy wysyłaniu cały czas "ramek binarnych"), zatem jakaś ramka czasem dojdzie, ale i tak nie taka jak powinna. Próbuję rozgryźć dlaczego ta ramka dochodzi jak chce, ale nie mogę zrozumieć części kodu z
IrData |= 0x0001. W jaki sposób następuje zapisanie 0 do zmiennej IrData, skoro w if'a wskakuje mi tylko przy parzystym liczniku mancnt? Mógłby ktoś opisać czemu jakby maskuje(?) IrData za pomocą 0x0001 skoro IrData ma 2 bajty 0x00?

PostNapisane: 27 lis 2015, o 11:30 
Moderator

DanielM napisał(a):
Mógłby ktoś opisać czemu jakby maskuje(?) IrData za pomocą 0x0001

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

panie to nie jest maskowanie - to jest ustawienie pierwszego bitu na 1

a po przesunięciu w lewo jeśli nie ustawimy na 1 to co się wsuwa ? jak myślisz ? zero czy jeden ? ... a przypomnę że te operacje przesunięć masz IDEALNIE opisane i z fajnymi rysunkami w Bluebooku - może warto zajrzeć?

PostNapisane: 27 lis 2015, o 14:13 
Użytkownik

Pewnie, że 0, jak nie ma maskowania :D zaczaiłem
Ale dalej nie rozumiem jak jest wpisywane 0. Rozpisałem to sobie na kartce.
Mamy bity startowe 111001.
1 przerwanie- Rozpoczynamy odbiór od zbocza opadającego, czyli środka pierwszej 1-> w warunku dla mancnt==0 mancnt++ czyli 1, ustawiam zbocze rosnące -> znowu mancnt++ czyli 2.
2 przerwanie- zbocze rosn.-poczatek bitu drugiej 1-> zmieniam zbocze na opad.-> mancnt%2 ==0, ale ze zbocze opadające to zwiększam tylko irPulseCount, z irData nic nie robie, czyli 1 się nie wpisuje.->mancnt++ czyli 3.
3 przerwanie- zbocze opad.-środek bitu drugiej 1->zmianiam zbocze na rosn.->mancnt%2 == 1 i zbocze rosnące, przez to się nie wpisuje

Jeśli mancnt%2==1 to wtedy się zgadza i reszta też już jest kodowana ok.
Ponadto w BB dla RC5 jest jeszcze 1 warunek, którego tutaj nie ma, mianowicie if(mancnt>1)- rozumiem to jako pominięcie pierwszego bitu, stąd później IrPulseCount ==23.
Gdzie jest błąd w moim rozumowaniu?

Nawet po zmianie i dodaniu tego warunku dioda miga sobie kiedy chce. Jeżeli na odbiorniku mam sygnał odwrotny w fazie to wtedy warunek mancnt%2==0 jest dobry ale i tak na zbocze opadające powinna być wpisywana 1?

język c

PostNapisane: 27 lis 2015, o 23:46 
Użytkownik

Niesamowite rzeczy, działa xD
Wszystko sprowadziło się do zasilania. O ile z ładowarki na 5V podawałem zasilanie na nadajnik, odbiornik poprzez 7805 to działało. A z kolei na atmegach pewnie prąd był za duży :P Wyświetlacze się świeciły, wszystko niby ok a jednak nie ok. Co najgorsze to myślałem o tym wcześniej i nie sprawdziłem.
Dziękuję wszystkim za pomoc :)
I prosiłbym o wytłumaczenie jeszcze z tymi zboczami bo gdzieś muszę się mylić w rozumowaniu
Pozdrawiam

PostNapisane: 27 lis 2015, o 23:51 
Moderator

Cytuj:
I prosiłbym o wytłumaczenie jeszcze z tymi zboczami bo gdzieś muszę się mylić w rozumowaniu

Zacznij od analizy i zrozumienia jak działa DOKŁADNIE RC5 z Bluebooka - to PODSTAWA ... później czytaj opisy w GB

bo ja teraz panie myślisz że po kilku latach tak z marszu pamiętam co tam nawymyślałem ;) gdy nie siedzę w tym temacie na co dzień ;)

Strefa czasowa: UTC + 1