mirekk36 napisał(a):
przecież w książce podaję - jakieś z serii BC na przykład
Takich właśnie użyłem, czyli powinno działać (jest schemat, ale nie ma w mojej wersji książki przynajmniej jakich użyć panie Mirku, a ja, że nie widziałem stąd pytam
![Pokazuje język :P](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_razz.gif)
)
Cytuj:
Wiesz - hmm rób jak chcesz - ja bym tam najpierw zrobił tak jak jest w książce żeby mieć punkt odniesienia
Zmieniłem na to 150us w takim razie
wireless napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
Jakie poziomy logiczne?
chodzi o układ TDA5210 i jego wyjście, jak napisałeś nie działa to najlepiej z ATMEGA32
w BB jest opisane jak sobie z tym poradzić
W GB pan Mirek stosuje układ 2 tranz. pnp i npn. Użyłem bc547 i bc556, czyli to jest ok
Cytuj:
moim zdaniem problem trzeba podzielić:
1. sprawdzić czy jakaś ramka przychodzi do odbiornika (oscyloskop), w programie nadajnika nadawać tylko 0 i 1 w pętli, resztę sobie darować
2. dopiero jak będzie widać jakąś ramkę, to zająć się jej sprawdzaniem
w odbiorniku użyć tylko diodę, LCD sobie darować
... no ale bez oscyloskopu to czarno to widzę, może jakiś analizator?
...no ale może na diodzie też zauważysz nadawanie między szpilkami na odbiorniku
Z tego co wyczytałem, gdy nadajnik Telecontrolli mam włączony cały czas, to nadaje nośną- czyli na wyjściu odbiornika mam stan niski. Podłączyłem katodą diodę pod to wyjście i podczas włączonego nadajnika nie ma tam stanu niskiego- nie świeci się.
Jeżeli jest podłączony do zasilania wg noty(RRSI nie podłączałem nigdzie) to może być spalony?
Popróbuję jeszcze dzisiaj, najwyżej skoczę na uczelnię jutro i podziałam z analizatorem i oscyloskopem.