Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 wrz 2025, o 10:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 kwi 2015, o 16:58 
Nowy

Witam
Mam 15 lat i chciałbym zbudować samochód rc... Posiadam parę samochodów rc, ale one nie spełniają moich oczekiwań, po poszukiwaniach w internecie rozwiązania postanowiłem, że zrobię sobie samochód wedle moich oczekiwań. Tak więc wracając do tematu ogólne założenia projektu to:
-regulowany skręt
-regulowane przyspieszenie
-zasięg- jak największy
-sterowanie padem ps2/ps3 (bezprzewodowy)
-ma to być duży samochód
-amortyzowane wszystkie koła

No i moje pytanie "co potrzebuje żeby go zbudować (chodzi tylko o sterowanie)" wiem, że na pewno potrzebuje:
-arduino
-pad
-i co jeszcze???
Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 kwi 2015, o 19:15 
Użytkownik

Maxer99x napisał(a):
(...)No i moje pytanie "co potrzebuje żeby go zbudować (chodzi tylko o sterowanie)" wiem, że na pewno potrzebuje:
-arduino
-pad
-i co jeszcze???

Co jeszcze... Prawdopodobnie moduły radiowe do arduino, ale czekaj.. Przeczytaj może najpierw to co niżej.

Odpowiedz na pytania:
1. Jaki przewidujesz czas na nauczenie się wiedzy, żeby napisać program do sterowania + jaki czas na skonstruowanie tego projektu.
2. Jakie finanse możesz poświęcić na ten projekt.
3. Czy znasz DOKŁADNIE (tzn. masz dostęp do dokumentacji, a więc sygnałów, napięć, sposobu komunikacji) padów PS2/PS3?
4. Chcesz to zrobić szybko=drożej, czy dłużej=taniej?
5. Przewidujesz koniecznie użycie arduino? -bo np. już posiadasz moduł arduino, czy dopiero zamierzasz kupić arduino i dalej działać?

Odpowiedz na pytania, wklej może jakieś zdjęcie tego padu który chcesz użyć (i napisz o nim więcej informacji) - przypuszczam, że będzie więcej odpowiedzi. ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 29 kwi 2015, o 19:58 
Nowy

Witam dziękuje za odpowiedź, a to odpowiedzi na moje pytania:

1. Czasu poświęcę tyle ile będzie trzeba
2. Z finansami wyjdzie w praniu, ale mam nadzieje, że nie wyjdzie to bardzo drogo(ale ile będzie trzeba zapłacić to się zapłaci)
3. Nie znam DOKŁADNIE (tzn. masz dostęp do dokumentacji, a więc sygnałów, napięć, sposobu komunikacji) padów PS2/PS3, ale dużo jest tego w internecie
4. Wolę dłużej=taniej i lepiej niż krócej=drożej i gorzej
5. Myślę, że arduino ma największe możliwości i lepiej będzie się sprawować, gdyż to zależy od zaprogramowania, a jak samochód się znudzi to się na coś przerobi :D , na razie nic jeszcze nie kupiłem i dopiero będę kupować i chce kupić u jednej osoby tak żęby raz zapłacić za przesyłkę

PostNapisane: 29 kwi 2015, o 20:29 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedzi, ale jest jeszcze drobny, ale bardzo istotny szczegół, a mianowicie:
Czy posiadasz ten pad do PS2/PS3? -czy tylko wykombinowałeś sobie, że coś takiego gdzieś widziałeś i chciałbyś też kupić/dostać/załatwić sobie taki pad do kontroli i dalej działać?
To jest istotne dlatego, że w oparciu o rodzaj transmisji bezprzewodowej jaki zastosujesz będziesz musiał do tego rodzaju transmisji dobrać moduły.
A możliwości transmisji bezprzewodowej (ang. wireless) to m.in:
- sterowanie radiowe (433/868 MHz)
- sterowanie radiowe 2,4 GHz
- sterowanie bluetooth
Są to trzy różne możliwości (tak na szybko) i każdą z tych możliwości sterowania obsługuje się w trochę inny sposób.

Na tym etapie (kiedy jeszcze nie władowałeś się w żadne koszty) można jeszcze wiele zrobić. Gorzej gdybyś kupił już jakieś moduły, no i wtedy musiałbyś dostosowywać do tego co masz, albo porzucić i kupować nowe, żeby zrobić dobrze.

Zależność pomiędzy padami PS2/PS3 jest taka:
1. Wiesz jaki chcesz zastosować pad i masz do niego dokumentację (pdf, nieważne ile tego jest w necie, ty masz mieć działający pad i poprawną dokumentację). ----------->>> 2. W oparciu o sposób transmisji bezprzewodowej jaki wykorzystuje Twój pad dobierasz moduły transmisji bezprzewodowej. ----------->>> 3.W oparciu o moduły dobierasz sobie platformę arduino, albo mikrokontroler (jeśli chcesz zrobić naprawdę profesjonalny system sterowania RC)

Jeśli nie posiadasz żadnego padu PS2/PS3 -> napisz to. To BARDZO istotne, bo żeby wysterować samochód, niekoniecznie trzeba zaraz inwestować w pad, babrać się w jego dokumentacji, etc. ;) Można to zrobić i szybciej, i lepiej i chyba nawet taniej.

No i taka uwaga d punktu 3. Musisz umieć zaprogramować albo arduino, albo mikrokontroler.
Tutaj pojawia się pytanie, którego zapomniałem zadać: jak z Twoją wiedzą jeśli chodzi o programowanie w języku C/C++? -nie umiesz wcale, pisałeś 1/parę prostych programów, pisałeś kilka programów w tym jakieś już na mikrokontroler (bo posiadasz programator)?

Sorry, że tak dręczę Cię tymi pytaniami, ale to dla Twojego dobra i mniejszej straty TWOJEJ kasy. ;)

Odpowiedz. Będziemy myśleli co dalej.

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 08:37 
Użytkownik

Tu masz trochę informacji na temat pada z sp2
http://hobby.abxyz.bplaced.net/index.php?pid=3&aid=17

PostNapisane: 30 kwi 2015, o 16:31 
Nowy

W odpowiedzi na pytania
1-pada od ps nie posiadam i tylko widziałem na filmikach, że fajnie to działa
2-na razie jestem na etapie planowania i nic nie kupiłem
3-moja widza na temat programowania jest na razie niewielka, ale się uczę:)
4-jeszcze jeden plus arduino to to, że w miarę łatwo się je programuje dzięki arduino IDE

PostNapisane: 1 maja 2015, o 09:27 
Użytkownik

Cześć Kolego Maxer99x!

Na podstawie informacji, które podałeś już piszę co i jak...
Generalnie masz dwie drogi (minimum) do poradzenia sobie ze skonstruowaniem wymarzonego samochodu:
1. Kupujesz/Załatwiasz sobie wszystko pod Arduino.
2. Kupujesz/Załatwiasz sobie wszystko pod wybrany mikrokontroler=MCU (zakładam w uproszczeniu, że będzie to MCU Avr z firmy Atmel).

Teraz taka sprawa.. Z uwagi, że -jak sam piszesz- nie posiadasz dość wiedzy, żeby zrealizować swój projekt (zanim odechce Ci się jego realizacji poprzez brak wiedzy i niepowodzenia/zniechęcia) powinieneś zaopatrzyć się w jakąś wiedzę (tzn. książkę, kurs, etc.). Kursów, książek i informacji w necie jest sporo, ale z własnego doświadczenia mogę Ci szczerze napisać, że najczęściej są to niepełne lub/i niekompletne informacje, które docelowo będą (najprawdopodobniej) prowadziły do coraz to większej frustracji/zniechęcenia.
To czy wybierzesz Arduino + fachową wiedzę na ten temat (pkt.1), czy wybrany MCU + język C + fachową wiedzę na ten temat (pkt.2) to już decyzja należy do Ciebie. W moim obowiązku jest Tobie powiedzieć (podzielić się doświadczeniem) co warto, dlaczego i jak na tą sprawę spojrzeć.

Teraz trochę bardziej szczegółowo co i jak będzie Ci potrzebne, a więc...

Elementy wspólne:
0.1. - Moduł nadajnik x1
0.2. - Moduł odbiornik x1
0.3. - Pad do PS2/PS3, lub majstrujesz coś takiego samodzielnie - nie wiem gdzie coś takiego kupić
0.4. - Samochód do zdalnego sterowania (silnik DC + możliwość skręcania kołami)
0.5. - Serwomechanizm do skręcania kołami samochodu - jeśli nie ma go w samochodzie.
0.6. - Płytka prototypowa/stykowa + zestaw zworek(kabelków), lub zestaw: lutownica+cyna+płytka uniwersalna (samemu montujesz płytkę PCB).

Ad.1 - przypadek arduino:
1.1. - Platforma arduino x2 (musisz mieć dwa moduły, bo jeden na nadajnik/pilot, a drugi na odbiornik/samochód)
1.2. - Książka do nauki języka C + obsługi platformy arduino (niestety nie jestem w stanie podać konkretnego tytułu, bo tego za wiele).

Ad.2 - przypadek - samemu składamy w oparciu o wybrany MCU:
2.1. - MCU Avr firmy Atmel x2 (myślę że Atmega 8 dałby radę, ale warto kupić ten trochę droższy tzn. Atmega 32) - też musi być to x2 (razy dwa) i też z tego samego powodu - jeden MCU dla pilota (nadajnik), drugi MCU dla sterownika samochodu (odbiornik)
2.2. - Książka do nauki języka C dla mikrokontrolerów AVR.

Teraz znowu trochę rozwinę pewne podpunkty tego co napisałem wcześniej, ponieważ pozwolę sobie polecić Tobie pewne sprawdzone podejścia do tego tematu.
Po pierwsze musisz wiedzieć, że platforma Arduino na swoim "pokładzie" posiada MCU firmy Atmel, który można i kupić i zaprogramować i zamontować oddzielnie samemu. Po drugie moduły rzekomo dedykowane i przeznaczone tylko do arduino możesz bez żadnych problemów stosować w przypadku, gdy samemu tworzysz taką miniplatformę z własnym MCU avr. Oczywiście i tu i tu (arduino a własny MCU) są plusy i minusy.

Plusy i minusy arduino:
Plusem użycia arduino jest to, że robisz to nieco szybciej, bo masz gotową sprawdzoną platformę, do której tylko odpowiednio podpinasz moduły i następnie programujesz procesor MCU tej platformy używając do tego celu gotowych bibliotek programistycznych. Krótko mówiąc masz takie wsparcie sprzętowo-programistyczne, czyli robisz to nieco szybciej. No i to są te plusy arduino. Minusy arduino to jest prawdopodobnie większy sumaryczny wydatek jeśli chodzi o części W PRZYPADKU TYLKO TEGO PROJEKTU oraz także to, że niejako przez dalszy czas jesteś jakby "uzależniony" od tej platformy w przypadku innych, kolejnych projektów. Oczywiście, zawsze jest tak, że zdobywasz wiedzę z języka C, ale jest to jednak wiedza dość zawężona i w przypadku gdyby zachciało Ci się posiąść wiedzę na temat programowania MCU w języku C to za tą wiedzę przyjdzie Ci zapłacić i kolejnym Twoim czasem i kolejnymi pieniędzmi.

Plusy i minusy samodzielnego programowania MCU w języku C:
Tym razem zacznę od minusów, bo jest ich mniej ;) -a więc tak... Przede wszystkim podstawowym minusem to jest nieco dłuższy czas jaki musisz poświęcić na naukę programowania języka C. Poza tym nie da się ukryć, że jeżeli będziesz chciał wyposażyć się we własny mini warsztat (a zapewne tak będzie) to pierwsze wydatki na te sprawy mogą być trochę odczuwalne. Muszę tu jednak podkreślić, że sumaryczna wartość wydatków w przypadku tego projektu samochodu powinna być niższa, bo elementy kompletujesz i montujesz samemu. To by było moim zdaniem wszystko jeśli chodzi o minusy. Plusów rozwiązania nr 2 jest sporo, m.in.
- zdobywasz od początku stopniowo wiedzę ze znacznie szerszego zakresu jeśli chodzi o tego typu projektu
- zdobytą wiedzę możesz w przyszłości wykorzystać w sposób komercyjny, tzn. pracować i zarabiać kasę wykorzystując tą wiedzę
- masz o wiele szersze możliwości jeśli chodzi o dobór elementów elektronicznych - co oczywiście przekłada się na bilans wydatków/kosztów kolejnych projektów
- możesz niemalże bez ponoszenia wydatków na wiedzę przejść do programowania platform arduino i innych podobnych
- w przypadku wybrania elementów elektronicznych/książek z firmy Atnel (firmy Pana Mirka Kardasia) to tutaj na forum masz pełne wsparcie jeśli chodzi o porady czy jakieś elementy kodu :)
Dobra.. Plusów jest więcej, ale nie w tym rzecz żeby je teraz tu wszystkie wymieniać. Najważniejsze, najistotniejsze sprawy napisałem.

Na koniec pozwolę sobie jeszcze polecić Tobie książki (niektóre z nich posiadam osobiście i w 100% jestem z nich bardzo, bardzo zadowolony):
A. "Mikrokontrolery AVR Język C - podstawy programowania" - Mirosław Kardaś, wydanie 2-gie (jest to tzw. BlueBook HD) - koniecznie
B. "Język C. Pasja progragramowania mikrokontrolerów 8 bitowych" - Mirosław Kardaś, wydanie 2-gie (jest to tzw. GreenBook HD) - koniecznie
C. "Przygoda z elektroniką" - Paweł Borkowski - niekoniecznie, to na wypadek gdybyś chciał... zacząć przygodę z elektroniką (lutownica, cyna, etc.)

Polecam Tobie zrobić zestawienie cenowe (we własnym zakresie) tego co potrzebujesz. Co mogę zasugerować tutaj to linki do sklepów, gdzie co można dostać:
1. Tutaj dostaniesz książki pkt.A, pkt.B w promocjach + niektóre elementy elektroniczne
2. Tutaj (allegro) dostaniesz książki pkt.A, pkt.B + wszystkie elementy elektroniczne
3. Tutaj (allegro) masz zestawienie książek pkt.C

Jeśli wybierzesz allegro i chcesz mieć wszystko z jednego źródła żeby z wysyłką wyszło najtaniej, to polecam sklep Telmal. Oni tam mają wszystko co potrzebujesz i są wiarygodni. Nie ma z nimi problemu.

Acha.. Taka sprawa: mam więcej książek nt. programowania mikrokontrolerów. Z szacunku dla ich autorów nie będę wymieniał tych złych książek, na które wydałem kasę, ale książki były średniej wartości. Powiedzieć mogę jedno: warto kupić książki Pana Mirka, bo Pan Mirek -mówiąc kolokwialnie- nie wali ściemy, tylko konsekwentnie, w sposób uporządkowany i przystępny podaje wiedzę. Książki kosztują tyle ile kosztują, ale WARTE są swojej ceny. Pisze Ci to Ktoś, kto wypróbował te inne, nieco gorsze książki.

Reasumując na krótko: projekt z arduino jest szybszy w wykonaniu, ale ten drugi sposób ma o wiele większe perspektywy.

Wykonując zestawienie tego co Ci potrzebne nie brałem pod uwagę jednego aspektu Twojego projektu, tzn. amortyzowane wszystkie koła, bo nie wiem jak chcesz to zrealizować. Jak w sposób mechaniczny to problemu nie ma, bo musisz mieć odpowiedni samochód, ale jak ma to być jakieś aktywne zawieszenie sterowane elektroniką to cały projekt trochę się komplikuje. Na początek zrób zdalne sterowanie radiowe ;)
Sterowanie radiowe bardzo dobrze jest opisane w GreenBook'u, ale wiedza podstawowa i niezbędna z języka C co i jak jest w BlueBook'u. Z tego co wiem, to czasami można dostać gdzieś w promocji i BlueBook'a i GreenBook'a razem, ale taniej. Sugerowałbym napisać w tym celu do Pana Mirka, albo do sklepu Pana Mirka.

Jeśli chodzi o sygnały i dokumentację padu PS2/PS3 to skorzystaj z linku, który udostępnił Kolega kurnachatka. Uwaga! To jest akurat przykład bez używania arduino. ;)

Powodzenia i pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 1 maja 2015, o 11:35 
Nowy

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Co do arduino to myślałem o tym z racji tego, że bardzo dużo osób na tym coś działa i łatwiej jest to zaprogramować, gdy będę kupować arduino to na pewno nie kupie oryginału tylko klona, gdyż to praktycznie to samo a 4x tańsze :D
Jak będę kupował moduły to raczej prosto od producenta z chin. Co do kursu z języka C to rozmawiałem z moim panem od informatyki i on mi zgra na pendriva parę tych kursów.

Co do samochodu to jedynym problemem dla mnie jest sterowanie nim i zrobieniem regulowanego skrętu i przyspieszenia(każdy samochód jaki miałem działał w trybie 0, 100 bez możliwości regulowania prędkości) bo podwozie to będzie wisienka na torcie:D

Co do programowania to jestem zielony i dla tego myślałem nad padem, ponieważ gdy grałem na konsoli to miałem regulacje im mocniej nacisnę tym szybciej jadę, a robiąc to od zera to by była tragedia, a parząc na ceny padów od ps3 to w granicach 40zł można dostać używkę.

A co do tych książek to są trochę za drogie...

Mam pytanie czy to moduły co podałeś będą wystarczające i czy wiesz co to jest to Xbee???

P.S. Czy taki pad byłby dobry do sterowania samochodem i czy sparuje go z arduino http://www.aliexpress.com/item/Double-S ... 08630.html lub taki http://www.aliexpress.com/item/USB-Wire ... 03386.html

PostNapisane: 1 maja 2015, o 16:14 
Użytkownik

Witaj Kolego Maxer99x!

Bardzo cieszy mnie Twój entuzjazm w poznawaniu nowości jeśli chodzi o elektronikę cyfrową.
Co do arduino i Xbee to u mnie sprawa wygląda tak, że w przypadku arduino miałem przyjemność parę razy programować to u kolegi, Xbee znam tylko ze słyszenia, więc nie będę się wypowiadał. Co do arduino wszystko już napisałem, tyle że w odniesieniu do oryginału.

Dopiero teraz napisałeś, że koszt który Tobie podałem jest duży, a Ty jednak chcesz mieć tanio. Chcesz omijać koszty kupując rzeczy od producenta z Chin, a wiedzę zdobyć najlepiej za darmo... Trochę ryzykowna i na pewno czasochłonna zabawa, ale Twoje pieniądze, Twój czas i Twoja decyzja. Z doświadczenia wiem jednak, że -jak to w przysłowiu- kto oszczędza ten dwa razy płaci, a czasu traci całkiem sporo (nie liczę ile). Wyjątek w tym wypadku stanowią ludzie, którzy DOKŁADNIE wiedzą co, gdzie, ile i za ile kupować - ale to są raczej doświadczeni elektronicy. Mówię tu o takich niuansach jak uważanie na szczegóły zasilania, czyli np. niektóre elementy są zasilane 3,3 [V] inne 5 [V], niektóre wymagają 1A, innym wystarczy 0,5[A]. Ktoś kto na takie sprawy nie uważa, nie wie jak zrobić zasilacz, przetwornicę, czy transformator dopasowujący - to aż prosi się o zepsucie (czyt. spalenie) układu elektronicznego... No, ale takie rzeczy się wie kiedy posiada się fachową wiedzę. Nic nie mam do kursów od Twojego Pana z informatyki i zakładam, że są to dobre kursy. W każdym razie ja podałem Tobie w poprzedniej mojej wypowiedzi najlepsze rozwiązania jakie znam.

Z tego miejsca wypada mi jedynie życzyć Tobie:
powodzenia! :)

Pozdrawiam! j23 Jarek

P.S.
Maxer99x napisał(a):
P.S. Czy taki pad byłby dobry do sterowania samochodem i czy sparuje go z arduino http://www.aliexpress.com/item/Double-S ... 08630.html lub taki http://www.aliexpress.com/item/USB-Wire ... 03386.html
Nie wiem. Nie kupowałem, ani nie robiłem projektów programistycznych z tymi pad'ami. W zakresie wyboru pad'ów PS2/PS3 nie potrafię pomóc.

PostNapisane: 1 maja 2015, o 17:10 
Nowy

Już odpowiadam:
Nie chce zdobyć wiedzy za darmo, ale wydanie 250 zł na 2 książki to dużo... ale wiele osób z zerową wiedzą (tak jak ja) kupowało arduino i po przeanalizowaniu różnych kursów i wideo poradników oraz z pomocą wtajemniczonych sobie radziło. Na pewno od razu nie zbuduje tego samochodu, ale zacznę od mrygającej diody, a na końcu powstanie samochód.
Na razie chcę wiedzieć jakie elementy będą mi do tego potrzebne, żeby raz kupić a nie potem w połowie roboty przerywać bo czegoś brakuje i czekać, aż przyjdzie paczka.

P.S. Mój tata zna się na elektronice i w razie czego to mi pomoże w dobraniu kondensatorów, rezystorów itp

Strefa czasowa: UTC + 1