Cześć Kolego Maxer99x!
Na podstawie informacji, które podałeś już piszę co i jak...
Generalnie masz dwie drogi (minimum) do poradzenia sobie ze skonstruowaniem wymarzonego samochodu:1. Kupujesz/Załatwiasz sobie wszystko pod Arduino.
2. Kupujesz/Załatwiasz sobie wszystko pod wybrany mikrokontroler=MCU (zakładam w uproszczeniu, że będzie to MCU Avr z firmy Atmel).
Teraz taka sprawa..
Z uwagi, że -jak sam piszesz- nie posiadasz dość wiedzy, żeby zrealizować swój projekt (zanim odechce Ci się jego realizacji poprzez brak wiedzy i niepowodzenia/zniechęcia)
powinieneś zaopatrzyć się w jakąś wiedzę (tzn. książkę, kurs, etc.). Kursów, książek i informacji w necie jest sporo, ale z własnego doświadczenia mogę Ci szczerze napisać, że najczęściej są to niepełne lub/i niekompletne informacje, które docelowo będą (najprawdopodobniej) prowadziły do coraz to większej frustracji/zniechęcenia.
To czy wybierzesz Arduino + fachową wiedzę na ten temat (pkt.1), czy wybrany MCU + język C + fachową wiedzę na ten temat (pkt.2) to już decyzja należy do Ciebie. W moim obowiązku jest Tobie powiedzieć (podzielić się doświadczeniem) co warto, dlaczego i jak na tą sprawę spojrzeć.
Teraz trochę bardziej szczegółowo co i jak będzie Ci potrzebne, a więc...Elementy wspólne:0.1. -
Moduł nadajnik x10.2. -
Moduł odbiornik x10.3. - Pad do PS2/PS3, lub majstrujesz coś takiego samodzielnie - nie wiem gdzie coś takiego kupić
0.4. - Samochód do zdalnego sterowania (silnik DC + możliwość skręcania kołami)
0.5. -
Serwomechanizm do skręcania kołami samochodu - jeśli nie ma go w samochodzie.
0.6. -
Płytka prototypowa/stykowa +
zestaw zworek(kabelków), lub zestaw: lutownica+cyna+płytka uniwersalna (samemu montujesz płytkę PCB).
Ad.1 - przypadek arduino:1.1. -
Platforma arduino x2 (musisz mieć dwa moduły, bo jeden na nadajnik/pilot, a drugi na odbiornik/samochód)
1.2. - Książka do nauki języka C + obsługi platformy arduino (niestety nie jestem w stanie podać konkretnego tytułu, bo tego za wiele).
Ad.2 - przypadek - samemu składamy w oparciu o wybrany MCU:2.1. - MCU Avr firmy Atmel x2 (myślę że
Atmega 8 dałby radę, ale warto kupić ten trochę droższy tzn.
Atmega 32) - też musi być to x2 (razy dwa) i też z tego samego powodu - jeden MCU dla pilota (nadajnik), drugi MCU dla sterownika samochodu (odbiornik)
2.2. - Książka do nauki języka C dla mikrokontrolerów AVR.
Teraz znowu trochę rozwinę pewne podpunkty tego co napisałem wcześniej, ponieważ pozwolę sobie polecić Tobie pewne sprawdzone podejścia do tego tematu.
Po pierwsze musisz wiedzieć, że platforma Arduino na swoim "pokładzie" posiada MCU firmy Atmel, który można i kupić i zaprogramować i zamontować oddzielnie samemu. Po drugie moduły rzekomo dedykowane i przeznaczone tylko do arduino możesz bez żadnych problemów stosować w przypadku, gdy samemu tworzysz taką miniplatformę z własnym MCU avr. Oczywiście i tu i tu (arduino a własny MCU) są plusy i minusy.
Plusy i minusy arduino:Plusem użycia arduino jest to, że robisz to nieco szybciej, bo masz gotową sprawdzoną platformę, do której tylko odpowiednio podpinasz moduły i następnie programujesz procesor MCU tej platformy używając do tego celu gotowych bibliotek programistycznych. Krótko mówiąc masz takie wsparcie sprzętowo-programistyczne, czyli robisz to nieco szybciej. No i to są te plusy arduino. Minusy arduino to jest prawdopodobnie większy sumaryczny wydatek jeśli chodzi o części W PRZYPADKU TYLKO TEGO PROJEKTU oraz także to, że niejako przez dalszy czas jesteś jakby "uzależniony" od tej platformy w przypadku innych, kolejnych projektów. Oczywiście, zawsze jest tak, że zdobywasz wiedzę z języka C, ale jest to jednak wiedza dość zawężona i w przypadku gdyby zachciało Ci się posiąść wiedzę na temat programowania MCU w języku C to za tą wiedzę przyjdzie Ci zapłacić i kolejnym Twoim czasem i kolejnymi pieniędzmi.
Plusy i minusy samodzielnego programowania MCU w języku C:Tym razem zacznę od minusów, bo jest ich mniej

-a więc tak... Przede wszystkim podstawowym minusem to jest nieco dłuższy czas jaki musisz poświęcić na naukę programowania języka C. Poza tym nie da się ukryć, że jeżeli będziesz chciał wyposażyć się we własny mini warsztat (a zapewne tak będzie) to pierwsze wydatki na te sprawy mogą być trochę odczuwalne. Muszę tu jednak podkreślić, że sumaryczna wartość wydatków w przypadku tego projektu samochodu powinna być niższa, bo elementy kompletujesz i montujesz samemu. To by było moim zdaniem wszystko jeśli chodzi o minusy. Plusów rozwiązania nr 2 jest sporo, m.in.
- zdobywasz od początku stopniowo wiedzę ze znacznie szerszego zakresu jeśli chodzi o tego typu projektu
- zdobytą wiedzę możesz w przyszłości wykorzystać w sposób komercyjny, tzn. pracować i zarabiać kasę wykorzystując tą wiedzę
- masz o wiele szersze możliwości jeśli chodzi o dobór elementów elektronicznych - co oczywiście przekłada się na bilans wydatków/kosztów kolejnych projektów
- możesz niemalże bez ponoszenia wydatków na wiedzę przejść do programowania platform arduino i innych podobnych
-
w przypadku wybrania elementów elektronicznych/książek z firmy Atnel (firmy Pana Mirka Kardasia) to tutaj na forum masz pełne wsparcie jeśli chodzi o porady czy jakieś elementy kodu 
Dobra.. Plusów jest więcej, ale nie w tym rzecz żeby je teraz tu wszystkie wymieniać. Najważniejsze, najistotniejsze sprawy napisałem.
Na koniec pozwolę sobie jeszcze polecić Tobie książki (niektóre z nich posiadam osobiście i w 100% jestem z nich bardzo, bardzo zadowolony):A. "Mikrokontrolery AVR Język C - podstawy programowania" - Mirosław Kardaś, wydanie 2-gie (jest to tzw. BlueBook HD) - koniecznie
B. "Język C. Pasja progragramowania mikrokontrolerów 8 bitowych" - Mirosław Kardaś, wydanie 2-gie (jest to tzw. GreenBook HD) - koniecznie
C. "Przygoda z elektroniką" - Paweł Borkowski - niekoniecznie, to na wypadek gdybyś chciał... zacząć przygodę z elektroniką (lutownica, cyna, etc.)
Polecam Tobie zrobić zestawienie cenowe (we własnym zakresie) tego co potrzebujesz. Co mogę zasugerować tutaj to linki do sklepów, gdzie co można dostać:
1.
Tutaj dostaniesz książki pkt.A, pkt.B w promocjach + niektóre elementy elektroniczne2.
Tutaj (allegro) dostaniesz książki pkt.A, pkt.B + wszystkie elementy elektroniczne3.
Tutaj (allegro) masz zestawienie książek pkt.CJeśli wybierzesz allegro i chcesz mieć wszystko z jednego źródła żeby z wysyłką wyszło najtaniej, to polecam sklep Telmal. Oni tam mają wszystko co potrzebujesz i są wiarygodni. Nie ma z nimi problemu.
Acha.. Taka sprawa: mam więcej książek nt. programowania mikrokontrolerów. Z szacunku dla ich autorów nie będę wymieniał tych złych książek, na które wydałem kasę, ale książki były średniej wartości. Powiedzieć mogę jedno: warto kupić książki Pana Mirka, bo Pan Mirek -mówiąc kolokwialnie- nie wali ściemy, tylko konsekwentnie, w sposób uporządkowany i przystępny podaje wiedzę. Książki kosztują tyle ile kosztują, ale WARTE są swojej ceny. Pisze Ci to Ktoś, kto wypróbował te inne, nieco gorsze książki.
Reasumując na krótko: projekt z arduino jest szybszy w wykonaniu, ale ten drugi sposób ma o wiele większe perspektywy.Wykonując zestawienie tego co Ci potrzebne nie brałem pod uwagę jednego aspektu Twojego projektu, tzn. amortyzowane wszystkie koła, bo nie wiem jak chcesz to zrealizować. Jak w sposób mechaniczny to problemu nie ma, bo musisz mieć odpowiedni samochód, ale jak ma to być jakieś aktywne zawieszenie sterowane elektroniką to cały projekt trochę się komplikuje. Na początek zrób zdalne sterowanie radiowe

Sterowanie radiowe bardzo dobrze jest opisane w GreenBook'u, ale wiedza podstawowa i niezbędna z języka C co i jak jest w BlueBook'u. Z tego co wiem, to czasami można dostać gdzieś w promocji i BlueBook'a i GreenBook'a razem, ale taniej. Sugerowałbym napisać w tym celu do Pana Mirka, albo do sklepu Pana Mirka.
Jeśli chodzi o sygnały i dokumentację padu PS2/PS3 to skorzystaj z linku, który udostępnił Kolega kurnachatka. Uwaga! To jest akurat przykład bez używania arduino.

Powodzenia i pozdrawiam! j23 Jarek