Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 sty 2025, o 19:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 13:43 
Nowy

Witam kolegów,

Poszukuje sposobu sterowania wyświetlaczem opartym o kości ucn5812epf

http://www.alldatasheet.pl/datasheet-pdf/pdf/55142/ALLEGRO/UCN5812EPF.html

Jak widzicie jest to nietypowy sterownik. Nie mam pojęcia jak go ogarnąć. A sam wyświetlacz zamieszczam na fotografiach.

ObrazekObrazek

Z tego co widzę jest tu 14 pinów. Może ktoś się spotkał z takim typem wyświetlacza i coś poradzi.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 kwi 2015, o 15:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
To w sumie nie jest sterownik tylko rejestr z zatrzaskami dodatkowo może (i tutaj jest driverem) sterować anodami -chyba. Nie jest w pełni tego sława znaczeniem sterownikiem obsługującym tą matrycę. Poniżej link może trochę rozjaśni ogólnie jak to działa.
http://ep.com.pl/files/4420.pdf w sumie ciekawe informacje,
Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

tak przy okazji poszukaj datasheeta od całego modułu , chciałem znaleźć ale zdjęcie jest niewyraźne.
Pozdrawiam

PostNapisane: 10 kwi 2015, o 13:18 
Nowy

Witam, wyświetlacz pochodzi z starego telefonu stacjonarnego.

Obrazek

Natomiast posiadam jeszcze inny VFD moduł tak jakby poprzedniej wersji (AM-1)

ObrazekObrazek

Z tym że na scalaku Oki

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 1164.shtml

Owszem wygląda to na jakiś rejestr przesuwny. Ale nie udało mi się nic odszukać na jego temat po za data sheet'em samego układu. Nr. modułów nie mówią nic.

PostNapisane: 10 kwi 2015, o 13:55 
Użytkownik

cześć
przecież jak masz pdf-a scalaka to masz wszystko
działanie jak popularny 74595 w części logicznej, a dodatkowo sterowanie segmentami wyświetlacza więc podłączyć zasilanie i SPI i programować :D
uważaj tylko na poziomy napięć

PostNapisane: 11 kwi 2015, o 15:45 
Użytkownik

Witam.

Ja do rozszyfrowania tego wyświetlacza podszedłbym w taki sposób.

Jeden układ UCN może obsłużyć 20 segmentów (anod lub siatek). Układów jest 6 więc razem daje to 120 segmentów.

Na zdjęciu widać, że wyświetlacz posiada 40 siatek. Każda siatka obejmuje dwa znaki. Jeden znak to 35 segmentów plus kursor czyli 36 segmentów na górny znak i 36 na dolny. 40 siatek i 72 segmenty wyświetlania znaków dają nam łącznie 112 segmentów.

Prawdopodobnie tyle wyjść jest wykorzystanych ze 120 dostępnych (6 układów po 20 wyjść).

Wyświetlacz jest pewnie multpleksowany. Górne segmenty znaków są pewnie połączone równolegle. Tak samo pewnie dolne. W jednej chwili mogą się wyświetlać dwa znaki (górny i dolny) znajdujące się pod aktywną siatką.
Zasada działania jest taka sama jak działanie multipleksowanych wyświetlaczy LED. Aktywujemy pierwszą siatkę i wyświetlamy górny i dolny znak. Następnie aktywujemy drugą siatkę i znów wyświetlamy górny i dolny znak, następnie trzecia siatka itd.

Najwięcej problemów może przysporzyć rozszyfrowanie połączeń pomiędzy wyświetlaczem a scalakami. Tu bym zaczął od określenia w jakiej kolejności są połączone scalaki. Który jest pierwszy a który ostatni w szeregu. Pierwszym powinien być ten, którego pin DIN jest połączony z jednym z przewodów taśmy. Następnie trzeba by odszukać, z którym scalakiem (pin DIN) łączy się pin DOUT pierwszego scalaka. Scalaki powinny łączyć się kaskadowo tak jak zwykłe rejestry przesuwne.

Jeślibym odnalazł kolejność podłączenia scalaków wziąłbym się za wyświetlacz. Przeważnie widać do jakich nóżek są podłączone siatki. Jeślibym miał zidentyfikowane nóżki siatek to za pomocą omomierza spróbował bym dojść do których pinów scalaków są podłączone. Z anodami może nie być tak łatwo. Ale i z tym można sobie poradzić ale troszkę inaczej. O tym za chwilę.

Następnie odnalazł bym które piny taśmy to sygnały: DIN pierwszego scalaka, CLOCK, STROBE, BLANKING, zasilanie logiki, zasilanie driverów, zasilanie żarników (katody) wyświetlacza, GND. Sygnały DIN, CLOCK, STROBE i BLANKING do procka. Zasilanie logiki - 5V, zasilanie driverów dał bym na początek ok. 20V. Do zasilania żarników kilka woltów. Tak aby w całkowitej ciemności żarniki lekko się żarzyły.

Jeśli miałbym wszystko podłączone to spróbowałbym coś wysłać do scalaków. Transmisja danych będzie pewnie podobna jak w przypadku zwykłych rejestrów przesuwnych. Na początek spróbowałbym wysłać 112 bitów (40 siatek i 72 segmenty znaków) o wartości jeden. Co powinno włączyć wszystkie segmenty wyświetlacza. Jeśli tak by się stało to wyzerowałbym 39 bitów odpowiedzialnych za siatki a zostawiłbym ustawiony jeden bit od którejkolwiek siatki. Wtedy powinny się zaświecić dwa znaki, górny i dolny pod ta aktywną siatką. A które to bity od siatek w wysyłanym ciągu bitów? Jeśli siatki byłyby np. podłączone do dwóch pierwszych układów to bity siatek będą czterdziestoma ostatnimi wysłanymi bitami. Bo w rejestrach przesuwnych pierwszy wsuwany bit ląduje na ostatnim wyjściu.
Tą operacje powtórzyłbym dla każdej z czterdziestu siatek. Następnie włączyłbym wszystkie lub którąkolwiek siatkę i kolejno włączał bity od segmentów znaków. W ten sposób powinno się dać rozszyfrować, który bit w wysyłanym ciągu odpowiada danemu segmentowi.

To tak pokrótce. Mam nadzieje, że nie opisałem tego zbyt chaotycznie. W razie wątpliwości wyjaśnię niejasności.

PostNapisane: 14 kwi 2015, o 21:48 
Nowy

Kolego @jacekk232 mówisz o czymś takim ?

Obrazek

Na tym wyświetlaczu są jeszcze takie kropki. Pierwotnie służyły do wyświetlania aktywnego kanału interkomu. Nad każdym z dwóch segmentów znajduje się jedna. Jest ich 40, no a 112 +40 to 152 więc coś za dużo.

Tak w ogóle dzięki za tak wyczerpującą wypowiedź w łopatologiczny sposób. :)

Nie ukrywam że na jednym znanym forum na literkę e mój post wylądował by po 5 min w koszu. ;/ Jestem jeszcze początkującym programistą. Ale zapału mi nie brakuje. :P Ten wyświetlacz zasługuje na to żeby go uruchomić. Fajnie by było sterować nim z pod PC.

PostNapisane: 14 kwi 2015, o 22:47 
Użytkownik

Bodzio667 napisał(a):
Na tym wyświetlaczu są jeszcze takie kropki. Pierwotnie służyły do wyświetlania aktywnego kanału interkomu. Nad każdym z dwóch segmentów znajduje się jedna. Jest ich 40, no a 112 +40 to 152 więc coś za dużo.

Niekoniecznie. Jeśli kropki znajdują się pod tymi samymi siatkami co reszta segmentów to wszystkie kropki mogą być podłączone pod to samo wyprowadzenie wyświetlacza. Zamiast 112 użytych wyjść driverów będzie 113. A to, która kropka będzie się świecić, będzie zależeć od tego, która siatka w danej chwili będzie aktywna w procesie multipleksowania. Np. jeśli siatka ósma będzie aktywna (driver poda na nią napięcie) i w tym samym czasie napięcie zostanie podane na pin od kropek to tylko ósma kropka będzie świecić. Jeśli później aktywna będzie siatka dziewiąta a na pinie kropek nie będzie napięcia to żadna kropka nie będzie się świecić.
Pisząc mojego poprzedniego posta patrzyłem na wyświetlacz z pierwszego postu. A na nim nie widziałem tych kropek.

Bodzio667 napisał(a):
Kolego @jacekk232 mówisz o czymś takim ?

Coś w tym rodzaju. Tylko, że w tym wyświetlaczu razem są połączone wszystkie segmenty leżące na tej samej pozycji. Czyli np. wszystkie prawe górne segmenty górnej linii są razem połączone. Tak samo dla reszty segmentów.

Strefa czasowa: UTC + 1