Bodzio667 napisał(a):
Na tym wyświetlaczu są jeszcze takie kropki. Pierwotnie służyły do wyświetlania aktywnego kanału interkomu. Nad każdym z dwóch segmentów znajduje się jedna. Jest ich 40, no a 112 +40 to 152 więc coś za dużo.
Niekoniecznie. Jeśli kropki znajdują się pod tymi samymi siatkami co reszta segmentów to wszystkie kropki mogą być podłączone pod to samo wyprowadzenie wyświetlacza. Zamiast 112 użytych wyjść driverów będzie 113. A to, która kropka będzie się świecić, będzie zależeć od tego, która siatka w danej chwili będzie aktywna w procesie multipleksowania. Np. jeśli siatka ósma będzie aktywna (driver poda na nią napięcie) i w tym samym czasie napięcie zostanie podane na pin od kropek to tylko ósma kropka będzie świecić. Jeśli później aktywna będzie siatka dziewiąta a na pinie kropek nie będzie napięcia to żadna kropka nie będzie się świecić.
Pisząc mojego poprzedniego posta patrzyłem na wyświetlacz z pierwszego postu. A na nim nie widziałem tych kropek.
Bodzio667 napisał(a):
Kolego @jacekk232 mówisz o czymś takim ?
Coś w tym rodzaju. Tylko, że w tym wyświetlaczu razem są połączone wszystkie segmenty leżące na tej samej pozycji. Czyli np. wszystkie prawe górne segmenty górnej linii są razem połączone. Tak samo dla reszty segmentów.