Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 4 cze 2025, o 07:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 4 lis 2017, o 11:56 
    Nowy

Witam,

chciałbym się zwrócić o pomoc. Uruchomiłem swój zestaw atb oraz eclipse i mkvrcalc, wszystko wydaje się być ok (programy się wgrywają do atmegi bez problemów), jednak brak rezultatów na pinach portów. Próbowałem zmienić przykład programu z LEDami i wystawiać cały PORTC = 0xff, jednak brak rezultatów. Diody sprawdziłem podłączając pod GND - działają,pomierzyłem miernikiem na portach - 0V, na niektórych jest 4.8 bez względu na wysterowanie w programie. Zmieniłem zegar na 8MhZ w mkvcalc fusebitami (zmieniłem w eclipse w properties również), również wyciągnąłem zworki od zewnętrznych oscylatorów. Nadal nic. Może właśnie zapomniałem o jakiś zworkach, które należy przestawić? Lub atmega jest uszkodzona... Tylko pytanie w takim wypadku jak to sprawdzić. (po za wymianą oczywiście). Z góry dziękuje za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 4 lis 2017, o 12:39 
    Użytkownik

Przeczytaj / obejrzyj:
    http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html
    http://mirekk36.blogspot.com/2014/05/mi ... rawki.html

Jak nadal będziesz miał problemy po pokaż jaki kod masz i co i jak masz podłączone.

--
    Pozdrawiam,
    Robert

PostNapisane: 4 lis 2017, o 12:46 
    Użytkownik

A wyłączyłeś JTAG?
    W mkAVRCalkulatorze masz tam taką opcję w zakładce fusy uproszczone, więc ją wyłącz, wgraj fuse bity do uC i port C zacznie działać prawidłowo.

PostNapisane: 4 lis 2017, o 17:50 
    Moderator

roolf napisał(a):
    Tylko pytanie w takim wypadku jak to sprawdzić

- po pierwsze to zadając takie pytanie - nie sądzisz, że warto napisać jaka to wersja zestawu?
    - po drugie nie sądzisz, że warto napisać czy to nowy zestaw świeżo kupiony czy jakiś używany wcześniej przez kogoś ?
    - po trzecie napisać, czy testowałeś na innych portach ?

- no i po czwarte - jeśli zestaw NOWY z Atnela to nie ma prawa nie działać ;) chyba że sam sobie fusebity poprzestawiałeś

- po piąte - co trzeci post na tym forum i chyba w całym internecie to pytanie:

"nie działają mi diody na PORTC w atmega ? co zrobić?"

i zawsze ta sama odpowiedź: "wyłącz fusebit JTAG"

nie wspomnę, że i w dziesiątkach swoich poradników wideo o tym mówię na żywo ale i w BB opisuję

PostNapisane: 4 lis 2017, o 21:57 
    Nowy

Witam ponownie,
    taką konfigurację już przeprowadziłem:
    Obrazek
    wersja prawdopodobnie 1.04 (nie mogę znaleźć na PCB, tak sprawdziłem w mailu dostałem instrukcję v1.04). Kupiona 2015 luty. Pierwszy właściciel. Testowałem na innych portach.

PostNapisane: 4 lis 2017, o 22:01 
    Użytkownik

Wklej zdjęcie zestawu.

PostNapisane: 4 lis 2017, o 22:06 
    Moderator

roolf napisał(a):
    nie mogę znaleźć na PCB

No rzeczywiście to problem ? ;) Panie kochany - Matko jedyna przenajświętsza - toż na PCB takimi wielkim BUKWAMI jest napisana wersja że aż wstyd to pisać ;) ... wystarczy wyjąć na chwilę wyświetlacz LCD

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

roolf napisał(a):
    Testowałem na innych portach.

Panie kolego czy żeby tobie pomóc to trzeba kombinerkami ciągnąć ciebie za język? czy ty się jakoś zacinasz czy co ? testowałeś na innych portach ... i ? .... no i co ? już zabrakło ci sił żeby napisać co ? działa na tych innych portach czy nie ?

A jeśli nie to zamiast kupować innego procka - to weź że Pan wklej kod testowy jakim to sprawdzasz bo tam zapewne ostawiasz jakąś dantejską scenę - i zamiast zacząć od swojego kodu testowego , opisu portu, wersji zestawu to ty piszesz coś - po czym wszyscy muszą zgadywać - niczym w programie na żywo typu KALAMBURY ...

Weź że raz a porządnie opisz swój problem, pokaż DOKŁADNIE co robisz - nawet fotkę jak podłączasz te diody ... ok?

PostNapisane: 8 lis 2017, o 14:31 
    Nowy

kupiłem nową atmegę i wszystko ustawiłem tak samo i zadziałało. Jak przerobię wszystkie ćwiczenia to sprawdzę jeszcze raz tą poprzednią. Tymczasem mam inny problem, co opiszę w nowym wątku, żeby nie było bałaganu.

Strefa czasowa: UTC + 1