Witam
Mam podobny problem, tzn. w programie PuTTY po odpaleniu projektu 07_UART na mikrokontrolerze i podłączeniu do PC widzę tylko i wyłącznie krzaki.Postaram się opisać pokrótce co zrobiłem, na czym pracuję i czego nie jestem pewien.
Warunki pracy:
PC- System Win7 64x
- ECLIPSE
- PuTTY
Część z mikrokontrolerem na płyce prototypowej- ATmega32 (przestawiona mkAVRCalculatorem na taktowanie 8Mhz)
- programator
USB AVR ISP II FT STK500v2 służy po podmianie firmware\u jako port COM -
Nota PDF programatoraSchemat połączeń na płytce prototypowej wygląda następująco:
Punkty, które chciałbym aby mi ktoś obeznany w temacie potwierdził, że wszystko jest skonfigurowane poprawnie:
1. Menadżer Urządzeń - zgodnie z zaleceniami z noty programatora (str. 4) ustawione
115200 b/s
2. Podczas programowania ATmegi w ECLIPSE w zakładce Project -> Properties na drzewku AVR
3. PuTTY - konfiguracja (zgodnie z Lekcja-06 - UART - PUTTY)
4. Podłączenie Programatora z wsadem realizującym funkcję portu COM do płytki prototypowej:
Zgodnie z zaleceniami z
noty PDF (str. 9) programatora połączyłem według schematu:
piny Tx i Dx
tak to wygląda w układzie rzeczywistym:
!!! Jak widać na zdjęciu kable VCC i GND nie są podłączone do płytki prototypowej do 5V i GND, gdyż kiedy tak zrobiłem nie miałem wcale transmisji, nawet żółta dioda na programatorze nie mrugała - co ma miejsce i jest transmisja, kiedy te dwa kable są odłączone. Rezultat takiej transmisji poniżej:
Uruchamiając PuTTY z ustawieniami (takimi jak na screenach w pkt. 3) widzę takie oto krzaki:
Pokusiłem się o jeszcze taką próbę sprawdzenia tej transmisji - przy prędkości 19.2k ponieważ w nocie katalogowej ATmegi32 w tabeli
Table 70. Examples of UBRR Settings for Commonly Used Oscillator Frequencies (Continued)przedstawione jest iż procent błędów jest także 0,2% :
dodam że na stronach 9 i 11
noty PDF programatora - przejściówki USB <-> COM TTL napisane jest o maksymalnej transmisji ograniczonej do 19200 bit/s, więc tutaj raczej nie podejrzewam problemu
niestety wtedy dla tych ustawień PuTTY:
otrzymałem trochę inne ale także krzaki:
To chyba nie ma znaczenia ale wspomnę jeszcze na koniec że w menadżerze urządzeń jest ciągle ustawiona prędkość tak jak na screenie w pkt. 1 tzn. 115200 b/s
Na razie nie wiem co jest nie tak i w czym problem...
Proszę o wskazówkę co mogę ewentualnie robić źle.