Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 lis 2024, o 07:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: RS232-krzaki
PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:02 
Nowy

Znalazłem podobny temat ale nie pomogło.

Wgrywam program 07_uart, "wydaje mi się", że wszystko mam dobrze skonfigurowane a jednak w programie putty same krzaki. Fcpu = 8Mhz w eclipse i w uC, procesor Atmega 8 (ustawiony w eclipse), konfiguracja Rs232 9600,8,n,1.
Zrzuty z programu:
Obrazek

Z niecierpliwością czekam na odpowiedz...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:20 
Moderator

No ale tam mają lecieć krzaki ;) bo to lekcja mówiąca o kalibracji za pomocą rejestru OSCCAL .... Oczywiście w pewnym momencie musi zacząć pomiędzy krzakami pojawiać się prawidłowy tekst tak jak pokazane jest to w książce ....

Pokaż lepiej jak to podłączyłeś tzn procek do komputera - przez co ? przez MAX232 czy może przez jakąś przejściówkę USB/RS232 - a jeśli przejściówkę USB to jaką ???? - to ważne bo ostatnio np jeden czytelnik wziął sobie taką przejściówkę i się męczył ze 2-3 tygodnie aż po kontakcie ze mną okazało się że to rzeczywiście przejściówka USB/RS232 ale ze stanami nie TTL na wyjściach i miał wciąż krzaki i dziwne herezje

więc jak widzisz - trzeba czasem więcej informacji podać o tym co się robi - na jakim sprzęcie pracuje itp (TO PODSTAWA) na forum, żeby móc szybciej i skuteczniej pomóc pytającemu ok ? ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 12:25 
Nowy

Mam przejściówkę USB/RS232. Pisze tylko na niej APT-BW.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:12 
Użytkownik

Dorzucę tylko od siebie, iż mam dwie przejściówki RS232/USB i jedna powoduje strasznie urywaną komunikację, natomiast na drugiej wszystko śmiga ładnie i miło.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:13 
Moderator

No tak ale co ja ci poradzę ? ja nie mam pojęcia co to jest APT-BW.

Za to możesz wziąć miernik w łapki i posprawdzać sobie napięcia ;) na pinach. Tak w ogóle to od strony RS232 jaką masz końcówkę ??? Gniazdo DB9 ??? jeśli tak ? to prawie pewne że masz napięcia RS232 .... a więc nie będzie ci działać - wręcz możesz uszkodzić sobie mikrokontroler :(

Rozłącz więc to szybko weź miernik i sprawdź jakie są napięcia na pinach?

jeśli zobaczysz poziomy np +8V albo -8V to masz PEWNOŚĆ że ta przejściówka nie pracuje w standardzie TTL .... potrzebowałbyś jeszcze układu MAX232 żeby zrobić konwersję z poziomów RS232 (-12V / +12V ) na TTL czyli 0V / +5V

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:27 
Nowy

zmierzyłem i mam 3.6 V

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:37 
Moderator

pepe napisał(a):
zmierzyłem i mam 3.6 V

No to masz:

1. albo zepsutą przejściówkę
2. albo przejściówkę z poziomami 3,3V i z prockiem w TTLu ci nie zadziała
3. albo masz zepsuty miernik
4. albo źle mierzysz
5. albo coś czego nie jestem w stanie jeszcze przewidzieć :(

mogę odpowiedzieć i poradzić ci TYLKO jedno - weź sobie scalak FT232R i zrób sobie sam na nim przejściówkę, będziesz potrzebował TYLKO:

1. scalak FT232R
2. gniazdko USB
3. kawałek laminatu
4. dwa kondensatorki
5. goldpiny
6. umiejętność lutowania SMD

to WSZYSTKO ....

jeśli miałbyś problem z pkt.5 ... to ew kup sobie przejściówkę na takim układzie ale pracującą w standardzie TTL (pamiętaj - to ważne - w standardzie TTL na wyjściach RS232.

Tak zrobił ów czytelnik o którym wspomniałem wyżej i dzisiaj cieszy się prawidłową komunikacją.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:46 
Użytkownik

Witam zrób taka jak w tym temacie na pewno zadziała sam testowałem
topic1439.html

PostNapisane: 7 gru 2012, o 13:49 
Nowy

ok dzieki za pomoc i życze cierpliwości :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 17:32 
Użytkownik

Witam

Mam podobny problem, tzn. w programie PuTTY po odpaleniu projektu 07_UART na mikrokontrolerze i podłączeniu do PC widzę tylko i wyłącznie krzaki.

Postaram się opisać pokrótce co zrobiłem, na czym pracuję i czego nie jestem pewien.

Warunki pracy:
PC
- System Win7 64x
- ECLIPSE
- PuTTY
Część z mikrokontrolerem na płyce prototypowej
- ATmega32 (przestawiona mkAVRCalculatorem na taktowanie 8Mhz)
- programator USB AVR ISP II FT STK500v2 służy po podmianie firmware\u jako port COM - Nota PDF programatora

Schemat połączeń na płytce prototypowej wygląda następująco:
Obrazek

Punkty, które chciałbym aby mi ktoś obeznany w temacie potwierdził, że wszystko jest skonfigurowane poprawnie:

1. Menadżer Urządzeń - zgodnie z zaleceniami z noty programatora (str. 4) ustawione 115200 b/s
Obrazek

2. Podczas programowania ATmegi w ECLIPSE w zakładce Project -> Properties na drzewku AVR
Obrazek Obrazek

3. PuTTY - konfiguracja (zgodnie z Lekcja-06 - UART - PUTTY)
Obrazek

4. Podłączenie Programatora z wsadem realizującym funkcję portu COM do płytki prototypowej:

Zgodnie z zaleceniami z noty PDF (str. 9) programatora połączyłem według schematu:
Obrazek

piny Tx i Dx
tak to wygląda w układzie rzeczywistym:

Obrazek

!!! Jak widać na zdjęciu kable VCC i GND nie są podłączone do płytki prototypowej do 5V i GND, gdyż kiedy tak zrobiłem nie miałem wcale transmisji, nawet żółta dioda na programatorze nie mrugała - co ma miejsce i jest transmisja, kiedy te dwa kable są odłączone. Rezultat takiej transmisji poniżej:

Uruchamiając PuTTY z ustawieniami (takimi jak na screenach w pkt. 3) widzę takie oto krzaki:
Obrazek

Pokusiłem się o jeszcze taką próbę sprawdzenia tej transmisji - przy prędkości 19.2k ponieważ w nocie katalogowej ATmegi32 w tabeli
Table 70. Examples of UBRR Settings for Commonly Used Oscillator Frequencies (Continued)
przedstawione jest iż procent błędów jest także 0,2% :
Obrazek
dodam że na stronach 9 i 11 noty PDF programatora - przejściówki USB <-> COM TTL napisane jest o maksymalnej transmisji ograniczonej do 19200 bit/s, więc tutaj raczej nie podejrzewam problemu

niestety wtedy dla tych ustawień PuTTY:
Obrazek

otrzymałem trochę inne ale także krzaki:
Obrazek

To chyba nie ma znaczenia ale wspomnę jeszcze na koniec że w menadżerze urządzeń jest ciągle ustawiona prędkość tak jak na screenie w pkt. 1 tzn. 115200 b/s

Na razie nie wiem co jest nie tak i w czym problem...
Proszę o wskazówkę co mogę ewentualnie robić źle.

PostNapisane: 7 gru 2012, o 18:06 
Użytkownik

Kabelek od przejściówki GND również powinien zostać podłączony. W końcu podajemy sygnały względem masy i miło by było, gdyby masa obu układów była taka sama.

Równolegle do kondensatorów 100n przy zasilanych nóżkach mikrokontrolera dorzuć jeszcze 22uF, już dzisiaj się za to oberwało na forum kilku osobom, w tym i mnie ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 18:36 
Użytkownik

Podłącz masę od przejściówki do masy układu , jak ty chcesz coś otrzymać bez masy ??
zobaczysz dasz masę i życie stanie się prostsze

PostNapisane: 7 gru 2012, o 19:26 
Moderator

Przede wszystkim panie kolego ursmar, to gratulacje odnośnie bardzo rzetelnego przedstawienia swojego problemu. Może on być najbardziej banalny na świecie, możesz mnóstwo rzeczy nie wiedzieć - co z tego ? - jesteś początkujący i masz prawo. Ale za to nie tracisz cennego czasu tych osób do których zwracasz się z pytaniem - podając taką ilość dokładnych informacji, zdjęć, opisów schematów - powiem krótko BRAWO i to powinien być kolejny przykład na forum (już kiedyś też taki się trafił) ... jak powinno się zadawać pytania.

ursmar napisał(a):
!!! Jak widać na zdjęciu kable VCC i GND nie są podłączone do płytki prototypowej do 5V i GND, gdyż kiedy tak zrobiłem nie miałem wcale transmisji, nawet żółta dioda na programatorze nie mrugała - co ma miejsce i jest transmisja, kiedy te dwa kable są odłączone. Rezultat takiej transmisji poniżej:

I dzięki temu koledzy już chyba wszystko podpowiedzieli - przede wszystkim MASA - wspólna MASA. Pomyśl skąd przejściówka USB/RS232 ma wiedzieć jaki jest poziom na linii Tx wychodzącej z płytki stykowej skoro nie ma wspólnej masy ??? przecież napięcia, którymi się posługujemy mierzone są względem masy - no przynajmniej te o których tu mówimy. A skoro nie ma punktu odniesienia to i nie dziwota że wszystko nie działa....

to że nie działało ci także gdy podawałeś zasilanie czyli i VCC i GND to całkiem inna sprawa i może też się okazać że problem nawet jeszcze gdzieś indziej leży - ale PAMIĘTAJ - WSPÓLNA MASA ZAWSZE MUSI BYĆ MIĘDZY URZĄDZENIAMI komunikującymi się przez RS232 i Quniec ;)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:02 
Użytkownik

Udało się rozwiązać problem :D

Dzięki za zwrócenie uwagi z tą masą :) podpinałem ją nieświadomie, od tak bo trzeba, nie działało to odpinałem i już.
Teraz wiem, że dzięki niej jest punkt odniesienia i musi ona być podpięta!

Rozwiązanie problemu było banalne i trafiłem na to przypadkowo, zamieniając kable RxD z TxD mmiejscami, wg poniżej zamieszczonego rysunku (wersja działająca):
Obrazek
Teraz podpięcie masy i vcc (jak jest zalecane w przypadku zewnętrznego zasilania układu docelowego - w nocie pdf mojego programatora-przejściówki) w niczym nie przeszkadza. Program 07_UART działa poprawnie!

ajek napisał(a):
Równolegle do kondensatorów 100n przy zasilanych nóżkach mikrokontrolera dorzuć jeszcze 22uF, już dzisiaj się za to oberwało na forum kilku osobom, w tym i mnie ;)
Czy tak to ma wyglądać poprawnie (dodane C9, C10, C11)? Jeśli tak, to dlaczego właśnie taka pojemność ma tam występować?
Obrazek

mirekk36 napisał(a):
nie tracisz cennego czasu tych osób do których zwracasz się z pytaniem - podając taką ilość dokładnych informacji, zdjęć, opisów schematów
Dzięki za uznanie :)
Mnie również zależy na szybkim rozwiązaniu problemu, a nie długim zagmatwanym dialogu.

I na koniec jeszcze jedno pytanie.
Program działa poprawnie, ale tylko dla ustawień w PuTTY
Speed: 9600

Jeśli zmienię prędkość na
Speed: 19200
to są krzaki, co w związku z tym możecie mi poradzić?

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:15 
Moderator

ursmar napisał(a):
Czy tak to ma wyglądać poprawnie (dodane C9, C10, C11)?

C11 na pewno nie, trochę się rozpędziłeś, wystarczy tam tylko C8.

W pozostałych przypadkach C9 i C10 - powiedz mi czytałeś i oglądałeś to:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

ale także (świeże) to?

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html

jeśli nie to proszę KONIECZNIE poczytaj, obejrzyj itp - w takiej kolejności jak podałem, i zaglądaj częściej na bloga, poczytaj inne artykuły, które tam są ok?

ursmar napisał(a):
Jeśli tak, to dlaczego właśnie taka pojemność ma tam występować?

to zależy jak mocno obciążony jest procek i sporo wyjaśniają te dwa linki wyżej - generalnie gdyby było użyte TYLKO Rx i Tx jak na twoim schemacie to zamiast tego 22uF mógłbyś dać swobodnie np 1uF albo 2,2uF (to tak w uzupełnieniu do linków podam)

ursmar napisał(a):
I na koniec jeszcze jedno pytanie.
Program działa poprawnie, ale tylko dla ustawień w PuTTY
Speed: 9600

Jeśli zmienię prędkość na
Speed: 19200
to są krzaki, co w związku z tym możecie mi poradzić?

no a zmieniasz prędkość w pliku nagłówkowym *.h w programie do procka ? Robisz CLEAN projektu i kompilujesz go ponownie ?

No bo przecież po dwóch stronach musisz mieć taką samą prędkość nieprawdaż ?

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:21 
Użytkownik

Świetnie, że Ci się układ już komunikuje :)

ursmar napisał(a):
Czy tak to ma wyglądać poprawnie (dodane C9, C10, C11)? Jeśli tak, to dlaczego właśnie taka pojemność ma tam występować?

Tutaj masz wytłumaczone co, jak i dlaczego. Mirek to dzisiaj naskrobał w furii ;)
Jeśli nie korzystasz z ADC to AREF może wisieć w powietrzu, bądź być przez kondensator (jeden, tan malutki, ten duży bym usunął) podłączone do ziemi. Nie musi być do Vcc (choć tak też jest dobrze).
I te większe kondensatory to powinniśmy dać elektrolityczne, czyli jeszcze o polaryzacji musimy pamiętać.

Prędkość nadawania w mikrokontrolerze również zmieniłeś mam nadzieję?

edit// Mirek mnie uprzedził :)

PostNapisane: 7 gru 2012, o 20:33 
Moderator

ajek napisał(a):
Mirek to dzisiaj naskrobał w furii ;)

Ale za to postarałem się aby ta furia była chociaż troszkę twórcza ;) - zobaczymy może się przyda?

PostNapisane: 14 gru 2012, o 17:25 
Nowy

Witam,

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam podobny problem. Szukam informacji na temat wspólnej masy w przypadku optoizolacji. Chcę zbudować sobie interfejs VAG pod USB na układzie FT232RL z optoizolacją.

Schemat

Nie wiem, czy to będzie działać. W tym temacie było wcześniej pisane, że masa musi być wspólna, żeby wszystko dobrze działało. Ale jeżeli układ jest budowany na transoptorze w celu oddzielenia galwanicznego, to wspólnej masy chyba nie powinno być.

Bardzo proszę, żeby ktoś mądrzejszy ode mnie wytłumaczył mi, czy taki układ ze schematu będzie działał, jeżeli nie będzie wspólnej masy między komputerem i samochodem.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

PostNapisane: 14 gru 2012, o 18:43 
Użytkownik

Kolego, nie jest przypadkiem tak, że TxD i RxD lecą w przeciwne strony? Bo te transoptory tylko w jedną stronę działają...
Dalej, jak dajesz transoptor, to masz dwa oddzielne obwody tak jakby. Mające swoje zasilanie, swoje masy osobne, rządzące się swoimi prawami. Transoptor z jednej strony działa względem jednej masy, a z drugiej względem drugiej :)

Co do reszty to nie wiele pomogę, bo na VAGu się nie znam, dla siebie kupiłem, bo to małe pieniądze ;)

PostNapisane: 14 gru 2012, o 20:24 
Nowy

Rzeczywiście, w dokumentacji układu FT232RL Tx jest wyjściem a Rx wejściem.

FT232RL

Czyli zgodnie z powyższym schemat jest źle i powinienem zrobić tak, aby transoptor OK1B był podłączony diodą od strony samochodu a fototranzystorem od komputera? Będzie to działać?
Szczerze mówiąc nie wiem, jak dokładnie wygląda sprawa z kierunkami przepływu sygnałów w takim interfejsie.

Ten schemat powstał na podstawie połączenia standardowego interfejsu VAG pod port COM i przejściówki na USB opartej na układzie FT232.

Wracając do optoizolacji: w zwykłym interfejsie jak powyżej dla portu COM, masa samochodu i komputera musi być połączona, bo inaczej układ nie działa. Ale na czym polega to, że układ z transoptorem powinien działać przy całkowitym rozdzieleniu galwanicznym. Wystarczy połączenie optyczne tylko na drodze sygnałów Tx i Rx?

No właśnie ja ten interfejs świadomie chcę zbudować samemu i przy okazji czegoś się nauczyć. Wiem, że taniej mogę kupić gotowy i działający kabel.

PostNapisane: 14 gru 2012, o 20:54 
Użytkownik

Przecież rozwiniecie skrótów:

RX = RxD = Receive Data
TX = TxD = Transmit Data

jak więc widać od razu, że RX to wejście a TX to wyjście ....
dlatego połączenie 2ch urządzeń wykonuje się krosując przewody czyli :

Urządzenie A ---- Urządzenie B

RX ---- TX
TX ---- RX
GND ---- GND

jesli chcesz się lączyć z autem pamiętaj o układzie MAX232N do konwersji sygnałów gdyż
układ FT232RL / MCP2200 pracują na poziomach sygnałów 3,3V i 5V TTL
a z kolei ECU na poziomach 12V RS232.

PostNapisane: 14 gru 2012, o 22:05 
Nowy

Układ już był dostosowany i działający ale bez optoizolacji: Schemat.
Przeróbka polega na oddzieleniu galwanicznym za pomocą transoptora. Rozumiem, że wtedy połączenie miedzy dwiema stronami układu jest tylko na drodze sygnałów RX i TX, bez połączenia masy?

Czyli teraz w celu poprawienia tego schematu z transoptorem powinienem odwrócić jeden transoptor na wejściu RX. Ale do tego powinny być dostosowane poziomy napięcia do transoptora (chcę dać LTV827 lub PC827) i z transoptora na wejście FT232.
Więc co jeszcze trzeba zmienić, żeby poziomy napięć były dopasowane? Proszę o wyrozumiałość, bo nie jestem elektronikiem, ale na tym przykładzie chciałbym to zrozumieć.

Schematy zapożyczyłem z forum elektrody. Ktoś przygotował schemat z optoizolacją, ale nikt chyba jeszcze tego nie wykonał. Dlatego chciałbym opracować i wykonać działający układ.

Bardzo Wam koledzy dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

PostNapisane: 14 gru 2012, o 22:08 
Moderator

A tak nawiasem mówiąc - skoro potrzebne ci TYLKO linie Rx i Tx to nie myślałeś aby zrobić to bezprzewodowo za pomocą Bluetooth ??? ;) zobacz sobie ten materiał video - może ci się kiedyś przyda. Nie dość że pełna izolacja galwaniczna to jeszcze żadne kable się nie plączą ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/bt ... -do-z.html

PostNapisane: 15 gru 2012, o 10:36 
Nowy

Witam,

Dziękuję za propozycję i link. Chętnie kiedyś się tym zajmę. Ale narazie jestem za cienki bolek. Studia skończyłem mechaniczne. A teraz chciałbym się poznać lepiej na elektronice. Więc może kiedyś, kiedy wiedza, czas i chęci na to pozwolą, to zrobię coś takiego.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 18 gru 2012, o 15:52 
Nowy

Witam,

To znowu ja. Przerobiłem schemat układu, o który się wcześniej pytałem i chciałem poprosić, żeby ktoś popatrzył i ocenił, czy to będzie dobrze, czy będzie działać i czy ewentualnie można coś uprościć. Największe znaczenie ma to, czy transoptory są dobrze podłączone.
Jestem początkujący, więc każda wskazówka będzie dla mnie dużą pomocą.

Schemat

Z góry dziękuję. Życzę Wesołych Świąt!

Strefa czasowa: UTC + 1