Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2013, o 08:49 

Zobacz jak jest zrobione u Mirka w Module do wyświetlacza TFT

Osobiście nie lubię takich "ulepków" stosuję MAX3373 dla dwu sygnałów lub MAX3378 dla kilku. (dzięki jeszcze raz Wojtek).

Wbudowane zabezpieczenia ESD, dwukierunkowość, cena nie zabija.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 gru 2013, o 12:29 

Eee gdzie tam, w farnellu są :).
Pewnie mogą byc, musiał byś obejrzeć PDFy, poczytać o nich u producenta. Ja maxy znam od niedawna, ale mam je przetestowane stąd też je mogę polecić.

PostNapisane: 18 gru 2013, o 13:49 
Moderator

w tme.pl są też ;)

PostNapisane: 18 gru 2013, o 15:09 

Przesyłka z Farnella to idzie szybciej niż z TME :lol: patrząc pod kątem czas/ilość km.
Zamawiasz do bodajże 16 i na drugi dzień masz na biurku.

PostNapisane: 18 gru 2013, o 23:04 
Użytkownik

To zalezy dokad i czym wysylaja. Do mnie UPSem szlo 2 dni robocze a DHLem 1 :)

Sent from my mobile.

PostNapisane: 19 gru 2013, o 17:47 
Nowy

Warto zainteresować się też układem ST2378E. Dla zainteresowanych tu można dowiedzieć się coś więcej. Z powodzeniem używałem go do dopasowania poziomów logicznych w połączeniu z SIM900, działa bez zarzutu.

PostNapisane: 23 gru 2013, o 07:40 
Użytkownik

Co do platnosci dla osob prywatnych to nie mam doświadczenia. Jako firma mozesz puszczac przelewy na konto w PL (jak przyznaja Tobie linie kredytowa).
Zgadzam się, że Farnell ma bardzo szeroką ofertę - jedynie ich wyszukiwarka w porownaniu do TME jest beznadziejna.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 5 mar 2014, o 14:12 
Użytkownik

Tak w temacie MAX3378 żeby nie zakładać odrębnego wątku. Zrobiłem sobie taka płyteczkę z tym układem

Obrazek
Obrazek

Testując ją z napięciami 3,3V i 5V zauważyłem problem. Three state zgodnie z dokumentacją podłączyłem do VL, nie wiem czy ten rezystor 10k jest konieczny, ale raczej nie powinien przeszkadzać. I teraz mam na wszystkich wejściach VL 1 .. 4 stan wysoki (dokładnie 3,3V) a na wszystkich wejściach VCC 1..4 też stan wysoki tylko 5V. Za pierwszym razem podłączyłem odwrotnie, 5V do VL i 3,3 do VCC więc wyższe napięcie było VL, a zgodnie z dokumentacją tak nie powinno być , więc nie wiem czy czegoś nie uszkodziłem. A znowu jak three state podłącze do masy (czyli będzie włączony) to mam wszędzie w okolicach 0V, podanie na wejście 5V lub 3,3V nic nie daje bo na odpowiadającym mu wyjściu dalej 0V. A więc przy normalnej pracy (TS do VL) żadna komunikacja nie działa bo wszędzie mam stan wysoki.

_edit:
Poprawka. Komunikacja działa, tylko że nie dokładnie. Sprawdziłem, jak pin wejściowe zewrę do 0 to na wyjściu też jest zero. Czyli teoretycznie powinno działać, stan wysoki (nie zero) będzie na wyjściu stan wysoki. Stan niski będzie na wyjściu też stan niski. Przetestowałem łącząc ATmega32 (3,3V) z PC (5V). Linie TX i RX puściłem przez ten bufor i wysyłam stringa "Przycisk 1". Dochodzi "#r#y#i#k 1" (zamiast # jest jakiś taki prostokąt dziwny ale dla przykładu użyłem hasha). Ewentualnie spróbuję te linii dołączyć do masy przez jakiś rezystor typu 10k, ale przecież to powinno działać bez takich cudów :) Wewnątrz są wbudowane rezystory podciągające do vcc.

Strefa czasowa: UTC + 1