Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 19:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 paź 2014, o 15:02 
Użytkownik

Chciałbym się poradzić o wybór routera do firmy klienta. Znajduje się ona w samym centrum miasta, gdzie występuje gąszcz różnych innych sieci Wi-Fi, a samo pomieszczenie to mieszkanie w kamienicy więc grube mury cegła, gdzie zostały ściany pokryte płytami regipsowymi na stelażach aluminiowych więc wg. mnie warunki ciężkie. Niestety sieć LAN nie wchodzi w grę - klient się na to nie godzi i koniec :) .
Obecnie pracuje tam Router ADSL TP-LINKA jednakże nie kryje on pełnej powierzchni firmy. Tzn w głównym pomieszczeniu, gdzie znajduje się router jest ok ale jak już pomieszczenie za ścianą to sygnał spada albo zanika w ogóle, jak wiatr zawieje się pojawia.
Próbowałem różnych już ustawień, anteny też na kablu, innego położenia routera ale bez większej rewelacji jeśli chodzi o sygnał.

Zastanawiam się nad następującymi rozwiązaniami - repeater sygnału miedzy pomieszczeniami - to by szło zrobić - pytanie jaki polecacie? jakiej firmy jaki model? Ma ktoś z tym doświadczenie?

Inny router - mocniejszy - pytanie jaki? Z własnych doświadczeń wydaje mi się że te niedrogie powiedzmy do 100-200 zł to tzw. jeden pies z jakością sygnału, ale może jest jednak jakiś model co byście polecieli i ma naprawdę konkretne wzmocnienie ale już swoje kosztuje. Nie bawiłem się nigdy takim droższym w okolicach 500- 1 tys a nawet i 2 tys zł bo klienci takich drogich nie chcą, czy może jednak przekonać do droższego modelu ale to wtedy muszę mieć pewność, że będzie wtedy dobrze.

Ewentualnie alternatywna antena na ruterze może z jakimś dodatkowym wzmacniaczem?

No jestem ciekaw waszych doświadczeń i poleceń.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 paź 2014, o 15:36 
Użytkownik

Podejrzewam że ten TP-LINK jest już na karcie Atheros, więc w miarę mocnej.
Widziałem też gdzieś na alledrogo fajne, duże (dokręcane tak te oryginalne) anteny z odpowiednim wejściem zapewniające dużo większy zysk energetyczny sygnału. Tylko nie należy przesadzać z mocą anten, bo można upalić kartę radiową w routerze.
Można też zastosować anteny kierunkowe, na w miarę krótkim kabelku i skierować ją w stronę drugiego pomieszczenia.

Jeśli chodzi o repeater - to w zasadzie każdy spełni swoje zadanie.

Są też dodatkowe wzmacniacze sygnału, ale czy to zadziała jak powinno bez skutków ubocznych dla zdrowia?

Ja tam mimo wszystko nigdy nie zrozumiem (głupiego wg mnie) powodu ciśnięcia się w radiówkę w biurze... Przecież kabel jest i tak o niebo lepszy niż najlepsze radio i w porównaniu z nim - zdrowy, czyli brak promieniowania. No ale co szefa to obchodzi że pracownicy dostają tzn "doraźną antykoncepcję" :P Jeśli idzie dać kabel - dajmy kabel, jeśli się faktycznie nie da (urządzenia bezprzewodowe, PDA, Laptopy, tablety, itp) to wtedy radio ok...

PostNapisane: 27 paź 2014, o 19:01 
Użytkownik

Intre napisał(a):
(...)
Osobiście testowałem router DSL TP-LINK'a z chipsetem Atheros i sprawowały się dobrze (ale nie te ADSL, bo te ADSL jakby gorzej działały). Testowanie było w fabryce, gdzie ściany były zbrojone, czasem podwójne, a sygnał mimo wszystko i tak dawał radę. Do tego dochodziły karty Wi-Fi też z TP-LINK'a, ale specjalnie zastosowałem te z anteną, bo do tych bezantenowych jakoś nie miałem zaufania.
Bardziej zaawansowane routery TP-LINK'a na chipsecie Atheros mają ciekawą funkcję synchronizowania połączeń poprzez wirtualne połączenia mostkowe czy coś takiego. Też to testowałem i biorąc pod uwagę, że sprzęt pochodził od jednego producenta (TP-LINK) wszystko ładnie zaskakiwało. Wadą urządzeń od TP-LINK'a jest ich delikatność na jakieś przeciążenia sieci elektrycznej, tzn. przy burzy lepiej jest wyłączać wszystko co pochodzi od TP-LINK'a. ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 27 paź 2014, o 19:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Powiem tak.
W takiej sytuacji nie pakuj się w coś drogiego, bo i tak efekt może być marny.
Miałem do niedawna sieć jak niektórzy mówią "osiedlową", a ja bym nazwał "gminną" ;) na ok. 300 osób i wiadomo każdy czy to w domu czy firmie chciał mieć WIFI więc bywałem w różnych sytuacjach.
Jednak nic mnie nie przećwiczyło jak montaż u znajomego w domu "zbrojonym jak bunkier".
Nadmienię, że miałem dostęp do wielorakich urządzeń zarówno tanich jak i drogich.
Rozwiązaniem poza kablem, którego nie było jak przeciągnąć okazały się tanie repeatery wpinane bezpośrednio w gniazdo 230V.
W pomieszczeniu z routerem jeden w gnieździe na ścianie sąsiadującej z pomieszczeniem gdzie sygnał "zdychał", a drugi na tej samej ścianie ale po drugiej stronie. Odległość między nimi to grubość ściany i około kilkadziesiąt cm przesunięcia pomiędzy gniazdami 230V.
Śmiga no i cena niewielka to i ryzyko dla Ciebie małe.
Po testach okazało się, że spokojnie osiąga 50-70 Mbps.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 27 paź 2014, o 19:45 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
(...)

Jeśli to ma być tylko podzielenie internetu dla klienta i nie będzie pracowało w jakiejś hali fabryce to w 100% potwierdzam to co napisał kolega Grzegorz...
Grzegorz... napisał(a):
(...)W takiej sytuacji nie pakuj się w coś drogiego, bo i tak efekt może być marny.(...)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 27 paź 2014, o 20:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Można by tez sprawdzić czy zadziałały by transmitery powerline, czyli takie co transmitują Ethernet po przewodach elektrycznych 230V.

PostNapisane: 28 paź 2014, o 21:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OdeOn napisał(a):
Można by tez sprawdzić czy zadziałały by transmitery powerline, czyli takie co transmitują Ethernet po przewodach elektrycznych 230V.

ZAPOMNIJ o tym co napisałeś - porażka.
Nadaje się dla pani co otwiera dokument worda z serwera, do reszty odpada - tu nawet WIFI lepiej się sprawdza.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 29 paź 2014, o 08:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
OdeOn napisał(a):

Masz doświadczanie z stosowaniem takich transmiterów?

Grzegorz... napisał(a):
Nadaje się dla pani co otwiera dokument worda z serwera, do reszty odpada - tu nawet WIFI lepiej się sprawdza.

Własnie tamat powstał bo wi-fi się nie sprawdza.

PostNapisane: 29 paź 2014, o 09:08 

Shiro napisał(a):
Tylko nie należy przesadzać z mocą anten, bo można upalić kartę radiową w routerze.

Tu to chyba kolega za bardzo poszedł w voodoo ;).

PostNapisane: 29 paź 2014, o 15:09 
Użytkownik

Przy tych transmiterach po 230V to jest wymagane, żeby obydwa były zasilane z tej samej fazy bez innych urządzeń (licznik np) pomiędzy nimi...
A i prędkości tego ustrojstwa nie powalają.
Ale warto spróbować.

PostNapisane: 29 paź 2014, o 22:24 
Użytkownik

Mikrotik routerboard a jak za malo to zewnetrzna antena.

PostNapisane: 30 paź 2014, o 17:08 
Użytkownik

przeciwatomowe zbrojone ściany...?

PostNapisane: 30 paź 2014, o 19:21 

Shiro napisał(a):
przeciwatomowe zbrojone ściany...?

Się śmiejesz, u mnie 5metrów do WC, a sygnał z wifi, przy 20dbi zanika o połowę, tylko przez to że po drodze jest ścianka działowa z regipsu.

PostNapisane: 31 paź 2014, o 12:44 
Użytkownik

Aleś ja się nie śmieję. Mam dokładnie tak samo... Cieńka ścianka i sygnały prawie brak :/

PostNapisane: 31 paź 2014, o 13:40 
Użytkownik

Analizując wasze wypowiedzi wychodzi na to ze nie ma skutecznego Wi-Fi co kryje np. 200-300 m. W domu mam to rozwiązane i w innych firmach że jest kilka punktów AP ale podłączone są one na kablu i generalnie nie ma problemu bo cała powierzchnia jest wtedy kryta. No ale w omawianym przypadku jak wspomniałem nie mam jak się wpiąć kablem w innym pomieszczeniu.

Skłaniać się chyba będę raczej do rutera w pracy jako repeater tylko pozostaje dalej pytanie jaki model konkretnie.

PostNapisane: 31 paź 2014, o 13:44 

Na wczorajszych warsztatach w centrum europejskim jedna cała dolna część budynku była pokryta 6 antenowym CISCO ;) (wyglądał jak jeż :lol: ). No ale to już nie ten przedział cenowy.

PostNapisane: 31 paź 2014, o 14:41 
Użytkownik

Hej nie wiem czy W ADSL też jest taka opcja ale pamiętajcie, że jest takie coś jak wybór regionu, a kryje się pod tym moc nadawania. Aby uzyskać najlepszy zasięg należy wybrać USA albo Brazylię. Zrobione jest tak dlatego, że w różnych krajach są różne przepisy odnośnie mocy nadawania. Teoretycznie nielegalne jest nadawanie z wyższą mocą ale kto to sprawdzi.

PostNapisane: 31 paź 2014, o 17:30 
Użytkownik

mimo wszystko stawiałbym na urządzenia z kartami Atheros. Jakoś mam z nimi same dobre wspomnienia :D

PostNapisane: 31 paź 2014, o 19:43 
Użytkownik

Intre napisał(a):
Analizując wasze wypowiedzi wychodzi na to ze nie ma skutecznego Wi-Fi co kryje np. 200-300 m. W domu mam to rozwiązane i w innych firmach że jest kilka punktów AP ale podłączone są one na kablu i generalnie nie ma problemu bo cała powierzchnia jest wtedy kryta. No ale w omawianym przypadku jak wspomniałem nie mam jak się wpiąć kablem w innym pomieszczeniu.

Skłaniać się chyba będę raczej do rutera w pracy jako repeater tylko pozostaje dalej pytanie jaki model konkretnie.

Sa takie rozwiazania, musisz znalezc firme ktora przyjedzie, zrobi pomiary pomieszczen i powie gdzie i jakie poziomy sygnalow musisz miec zeby dzialalo i gdzie repeatery maja byc ustawione.

Jako bonus moga zrobic pomiary przenikalnosci okien zeby poza biurem nie bylo tego WiFi.

Cena? Nie pytaj. :)

PostNapisane: 31 paź 2014, o 21:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OdeOn napisał(a):
Cytuj:
OdeOn napisał(a):

Masz doświadczanie z stosowaniem takich transmiterów?

Grzegorz... napisał(a):

Własnie tamat powstał bo wi-fi się nie sprawdza.

Tak mam takie doświadczenie z urządzeniami tego typu sprzed około roku, więc raczej za bardzo się nie rozwinęły.
Mogą się sprawdzić w biurze jeśli ktoś ma jakiś tam serwer i otwiera z niego małe pliki i używa internetu, ale np. o domenie AD z przekierowaniem folderów zapomnij, bo to tak się zatyka, że "strach się bać".
Dodam, że próby przeprowadzone były w dwóch biurach i w obu instalacje 230V były opomiarowane itp., itd. (muszę dodać, że oba biura były w firmach produkcyjnych - browar i firma produkująca drogowe lampy oświetleniowe , więc może to wpływ zakłóceń w sieci AC). Może np. w biurze rachunkowym się sprawdzą - ciężko mi powiedzieć, bo akurat takiej możliwości sprawdzenia nie miałem.
Myślę jednak, że powerline nadaje się raczej do domu gdzie pracuje mniej urządzeń w około, bo z ciekawości sam sobie popróbowałem w moim mieszkanku i w sumie spokojnie dało się filmy HD z "własnej produkcji" NAS-a oglądać.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

charsz napisał(a):
Mikrotik routerboard a jak za malo to zewnetrzna antena.

EHHH kolego powiem tak.
Jeśli nie "hakujesz" go aby miał sygnał przekraczający prawo to niewiele da.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 29 minutach ]

Intre napisał(a):

Powiem tak.
Wszystko zależy jakie masz "możliwości nabywcze" oraz ile kasy firma chce wydać.
Powiem tak w przypadku, który opisałem sprawdziły się bardzo tanie (koledze zależało na kasie) repeatery, a dokładnie takie: http://allegro.pl/ak243-wzmacniacz-repe ... 86867.html

Tylko się nie śmiać - tu rozwiązanie nie miało być profesjonalne :lol:.

Może sprawdź na czymś takim aby kasy nie wtopić - no chyba, że tak jak ja miałem wtedy Ty też masz możliwości wypożyczenia różnych sprzętów na testy to wal w lepsze.
Choć czasem tanie rozwiązania nie są takie złe.
Mała anegdota: właśnie ostatnio w małym biurze pewnej firmy wymieniłem router za 2K zł i w zamian podstawiłem znaleziony szybko na strychu Linksys kupiony na allegro za chyba 60 zł i wszyscy się cieszą, że wszystko "śmiga" jak nigdy.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 37 minutach ]

charsz napisał(a):
Intre napisał(a):

Sa takie rozwiazania, musisz znalezc firme ktora przyjedzie, zrobi pomiary pomieszczen i powie gdzie i jakie poziomy sygnalow musisz miec zeby dzialalo i gdzie repeatery maja byc ustawione.

Jako bonus moga zrobic pomiary przenikalnosci okien zeby poza biurem nie bylo tego WiFi.

Cena? Nie pytaj. :)

Tak, tak są, ale jak sam napisałeś "Cena? Nie pytaj." :lol:.
No chyba, że masz klienta, który ma na tyle dużo wolnej kasy i za to zapłaci.
Miałem kiedyś taką historię z "zapytaniem o cenę" z pewnej szkoły, gdzie nie podano konieczności opomiarowania sieci (wtedy jeszcze w cat 5), a jako, że sam nie posiadam odpowiedniego sprzętu podałem cenę bez pomiarów.
Po wygraniu okazało się, że "bieda", bo Pan co pisał zapytanie "zapomniał" o pomiarach i trzeba je zrobić.
Musiałem podziękować za taki dodatek, zrobili zapytanie jeszcze raz i i tak wygrałem :).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 1 lis 2014, o 08:39 
Użytkownik

Ale Takie "zapomnienie" to czasem specjalnie robią... A nóż widelec się uda, i "klient" żeby nie stracić wygranego konkursa/przetargu to zrobi w ramach ceny, bo widać mu zależy na robocie... Też miałem do osieciowania kawałek szkoły, 2 sale komputerowe (ok 60szt końcówek) i zleceniodawca mówił że wszystko jest powiercone i korytka mają już położone + gniazdka. Położone mieli ale w magazynku na półce, a otwory - owszem... ale fi 8 na wylot sztuk 2... Gdyby nie to, że "robota" była po znajomości załatwiona, to bym to rzucił w diabli...

PostNapisane: 5 lis 2014, o 20:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Shiro napisał(a):
Ale Takie "zapomnienie" to czasem specjalnie robią... A nóż widelec się uda, i "klient" żeby nie stracić wygranego konkursa/przetargu to zrobi w ramach ceny, bo widać mu zależy na robocie... Też miałem do osieciowania kawałek szkoły, 2 sale komputerowe (ok 60szt końcówek) i zleceniodawca mówił że wszystko jest powiercone i korytka mają już położone + gniazdka. Położone mieli ale w magazynku na półce, a otwory - owszem... ale fi 8 na wylot sztuk 2... Gdyby nie to, że "robota" była po znajomości załatwiona, to bym to rzucił w diabli...

Heheh...
Nie mów głośno o załatwianiu po znajomości, bo CBA i wszelkie inne służby na 3 litery (dobrze, że nie na cztery) słuchają ;).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 6 lis 2014, o 19:45 
Użytkownik

A niech słuchają, a panom z NSA mogę 4 litery... ;p

a na poważnie to problem z tym "słuchaniem" jest i trochę mnie to drażni... :/
Ale jakbym się miał wszystkim przejmować, to już dawno w wariatkowie by mnie zamknęli ;)

Strefa czasowa: UTC + 1