OdeOn napisał(a):
Cytuj:
OdeOn napisał(a):
Można by tez sprawdzić czy zadziałały by transmitery powerline, czyli takie co transmitują Ethernet po przewodach elektrycznych 230V.
ZAPOMNIJ o tym co napisałeś - porażka.
Masz doświadczanie z stosowaniem takich transmiterów?
Grzegorz... napisał(a):
Nadaje się dla pani co otwiera dokument worda z serwera, do reszty odpada - tu nawet WIFI lepiej się sprawdza.
Własnie tamat powstał bo wi-fi się nie sprawdza.
Tak mam takie doświadczenie z urządzeniami tego typu sprzed około roku, więc raczej za bardzo się nie rozwinęły.
Mogą się sprawdzić w biurze jeśli ktoś ma jakiś tam serwer i otwiera z niego małe pliki i używa internetu, ale np. o domenie AD z przekierowaniem folderów zapomnij, bo to tak się zatyka, że "strach się bać".
Dodam, że próby przeprowadzone były w dwóch biurach i w obu instalacje 230V były opomiarowane itp., itd. (muszę dodać, że oba biura były w firmach produkcyjnych - browar i firma produkująca drogowe lampy oświetleniowe , więc może to wpływ zakłóceń w sieci AC). Może np. w biurze rachunkowym się sprawdzą - ciężko mi powiedzieć, bo akurat takiej możliwości sprawdzenia nie miałem.
Myślę jednak, że powerline nadaje się raczej do domu gdzie pracuje mniej urządzeń w około, bo z ciekawości sam sobie popróbowałem w moim mieszkanku i w sumie spokojnie dało się filmy HD z "własnej produkcji" NAS-a oglądać.
--
Pozdrawiam.
Grzegorz...
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]charsz napisał(a):
Mikrotik routerboard a jak za malo to zewnetrzna antena.
EHHH kolego powiem tak.
Jeśli nie "hakujesz" go aby miał sygnał przekraczający prawo to niewiele da.
--
Grzegorz...
------------------------ [ Dodano po: 29 minutach ]Intre napisał(a):
Analizując wasze wypowiedzi wychodzi na to ze nie ma skutecznego Wi-Fi co kryje np. 200-300 m. W domu mam to rozwiązane i w innych firmach że jest kilka punktów AP ale podłączone są one na kablu i generalnie nie ma problemu bo cała powierzchnia jest wtedy kryta. No ale w omawianym przypadku jak wspomniałem nie mam jak się wpiąć kablem w innym pomieszczeniu.
Skłaniać się chyba będę raczej do rutera w pracy jako repeater tylko pozostaje dalej pytanie jaki model konkretnie.
Powiem tak.
Wszystko zależy jakie masz "możliwości nabywcze" oraz ile kasy firma chce wydać.
Powiem tak w przypadku, który opisałem sprawdziły się bardzo tanie (koledze zależało na kasie) repeatery, a dokładnie takie:
http://allegro.pl/ak243-wzmacniacz-repe ... 86867.htmlTylko się nie śmiać - tu rozwiązanie nie miało być profesjonalne

.
Może sprawdź na czymś takim aby kasy nie wtopić - no chyba, że tak jak ja miałem wtedy Ty też masz możliwości wypożyczenia różnych sprzętów na testy to wal w lepsze.
Choć czasem tanie rozwiązania nie są takie złe.
Mała anegdota: właśnie ostatnio w małym biurze pewnej firmy wymieniłem router za 2K zł i w zamian podstawiłem znaleziony szybko na strychu Linksys kupiony na allegro za chyba 60 zł i wszyscy się cieszą, że wszystko "śmiga" jak nigdy.
--
Grzegorz...
------------------------ [ Dodano po: 37 minutach ]charsz napisał(a):
Intre napisał(a):
Analizując wasze wypowiedzi wychodzi na to ze nie ma skutecznego Wi-Fi co kryje np. 200-300 m. W domu mam to rozwiązane i w innych firmach że jest kilka punktów AP ale podłączone są one na kablu i generalnie nie ma problemu bo cała powierzchnia jest wtedy kryta. No ale w omawianym przypadku jak wspomniałem nie mam jak się wpiąć kablem w innym pomieszczeniu.
Skłaniać się chyba będę raczej do rutera w pracy jako repeater tylko pozostaje dalej pytanie jaki model konkretnie.
Sa takie rozwiazania, musisz znalezc firme ktora przyjedzie, zrobi pomiary pomieszczen i powie gdzie i jakie poziomy sygnalow musisz miec zeby dzialalo i gdzie repeatery maja byc ustawione.
Jako bonus moga zrobic pomiary przenikalnosci okien zeby poza biurem nie bylo tego WiFi.
Cena? Nie pytaj.

Tak, tak są, ale jak sam napisałeś "Cena? Nie pytaj."

.
No chyba, że masz klienta, który ma na tyle dużo wolnej kasy i za to zapłaci.
Miałem kiedyś taką historię z "zapytaniem o cenę" z pewnej szkoły, gdzie nie podano konieczności opomiarowania sieci (wtedy jeszcze w cat 5), a jako, że sam nie posiadam odpowiedniego sprzętu podałem cenę bez pomiarów.
Po wygraniu okazało się, że "bieda", bo Pan co pisał zapytanie "zapomniał" o pomiarach i trzeba je zrobić.
Musiałem podziękować za taki dodatek, zrobili zapytanie jeszcze raz i i tak wygrałem

.
--
Grzegorz...