Witam,
Koledzy zaczynam przygodę z magistralą CAN, dzięki życzliwemu koledze o nicku SunRiver, który podzielił się wiedzą (WIELKIE dzięki Sun!) w tym wątku:
topic1183.html mam już trochę podstaw teoretycznych
Teraz przyszedł czas na zmontowanie HW ale jak wiadomo, początki z czymś nowym bywają trudne i nie chciałbym się zniechęcić na starcie gdy coś nie będzie działać i będę kopał godzinami w sofcie a okaże się, że jakaś nóżka od układu nie jest podłączona.... Wiem, że w notach katalogowych układów są schematy, ale nie jest dla mnie do końca jasne czy np. muszę prócz rezystora terminującego dodać podciąganie do linii CANL i CANH? Potrzeba tylko jeden rezystor terminujący?
Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś podzielił się sprawdzonym schematem.... Niestety w postach kolegi SunRivera obrazki nie są już aktywne i nie widać schematu.
Zastanawiałem się również czy nie użyć dwóch takich gotowych modułów:
https://abc-rc.pl/modul-can-bus-mcp2515 ale tu są zamontowane kwarce 8MHz, a programy przygotowane przez SunRivera są pod kwarc 16MHZ (chodzi o kwarce przy MCP2515).
A może ktoś korzystał z tych modułów i kodów udostępnionych przez kolegę SunRivera?
Będę wdzięczny za każdą poradę,
pozdrawiam