Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2025, o 21:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sty 2013, o 21:29 
Użytkownik

Witam.
Jeśli to zły dział- przepraszam.

W obecnej sytuacji lepiej isc w kierunku programowania w c#/ java?
Czy C + AVR ?

Jaka branża jest bardziej opłacalna?

Jakie umiejętności&kwalifikacje z AVR + C byłyby potrzebne, aby dostać pracę za około 2,500 ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 sty 2013, o 22:06 
Użytkownik

Ja się dorzucę do pytania, czy na dzień dzisiejszy jeżeli firma proponuje stanowisko pracy aby pisać programy na różne procki typu ARM czy tez AVR lub jakiekolwiek inne, jaki język oprócz C jest często wymagany ?

PostNapisane: 24 sty 2013, o 22:20 
Użytkownik

osa, Im więcej umiesz, tym lepiej. Fajnie by było nieźle pisać również na PC, by móc komunikować się ze swoimi prockami, tak jak to Mirek robi.
Wymagania poznasz przeglądając oferty pracy. Poniżej masz przykład wymagań. http://www.elokon.pl/firma_praca.htm
Nas interesuje ogłoszenie "Inżynier Elektronik - Konstruktor". Brzmi jak fajna robota.

PostNapisane: 24 sty 2013, o 22:32 
Użytkownik

@ajek

Oczywiście że im więcej umiem tym dla mnie lepiej :)
Przeglądałem oferty pracy nieraz i zawsze to widzę że wymagana jest dobra znajomość języka C, lecz innego języka jeszcze nie spotkałem, ale patrząc na tą stronkę i na poprzednie oferty potwierdza się to że C jest wykorzystywany praktycznie zawsze :)

PostNapisane: 24 sty 2013, o 23:43 
Użytkownik

Idź równolegle tj. ucz się programowana na PC i na mikrokontrolery AVR - bo to się może opłacić i to bardzo ;) .
Jeśli chodzi o programowanie na PC to C# ponieważ wiele firm poszukuje programistów znających technologie .NET a właśnie C# w tym jak na razie przoduje, jednak nie zapominaj o sporych możliwościach Javy - nie tylko ze względu na to że soft napisany w tym języku będzie dostępny nie tylko na platformę z system operacyjnym od Microsoft lecz to że można napisać program na telefon komórkowy który może dalej sterować urządzeniem opartym o AVR.

Tak więc ucz się tych dwóch rzeczy równolegle a na pewno na tym nie stracisz. ;)

P.S oprócz programowania też ucz się tworzenia schematów w jakimś programie np.Eagle bo i ta umiejętność tak jak i wspomniane programowanie jest mile widziana... :)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 25 sty 2013, o 08:59 

Niestety C# jest teraz praktycznie głównym wymogiem. Ucz się C i programowania w stylu Mirka. czyli poznaj dobrze sprzęt. C# uczy bardzo złych nawyków. Sporo rzeczy załatwia za programistę ;).
Wiem, że łatwiej wskoczyć i zrobić coś w C#, visualbasic, czy ardunio, ale przynajmniej takie mam doświadczenia z programistami. Jeżeli ktoś zaczynał od takich języków jak pascal, przeszedł na C# to kiepsko te programy potem działają.
Ludzie, którzy zaczynali od asemblera, czystego C, mają lepsze nawyki. Sama obsługa błędów w ich wykonaniu jest bardziej na poziomie ;)
Nie wyrokuję, że tak jest w 100% bo idąc za słowami Mirka, "Język programowania jest tak dobry jak programista, który się nim posługuje".
Języki niższych rzędów uczą troszeczkę innego myślenia. Po za tym wszystko zależy na jaką platformę chcesz pisać.
Teraz na topie jest android, chociaż, pewnie więcej zarobisz w C# ;). Zresztą jak tak na to patrzeć, to najwięcej zarobisz w ogóle nie zajmując się programowaniem. Zostań europosłem ;).

Taka konkluzja na koniec, zarabiaj na tym co lubisz, zostawiaj coś po sobie z czego możesz być dumny. Bo inaczej szybko się wypalisz zawodowo.

Strefa czasowa: UTC + 1