Witam,
Koledzy mam taki oto problem.... Postanowiłem zbudować przełącznik zbliżeniowy wykorzystując światło podczerwone. W sumie to skorzystałem z gotowca do arduino. Na co dzień nie korzystam z zestawów do arduino ani z samego arduino ale tym razem skusiłem się. Układ wygląda jak pod tym linkiem:
http://www.avmarket.eu/modul-czujnik-od ... -2723.htmlWyjście czujnika podłączone do złącza JP1. Program sterujący- banalnie prosty. W sumie to można by wykorzystać tu jeden przerzutnik typu T ale wolałem w to miejsce wykorzystać kilka tysięcy tranzystorów i pare linijek kodu
Jak zbliżę jakiś przedmiot do czujnika odbiciowego to zmieniam stan przekaźnika na przeciwny. Cały program. Wszystko działa jak należy ale....czasem układ zmienia stan przekaźnika nawet gdy nic nie zbliża się do czujnika (nie ma nikogo w pomieszczeniu). Zwykle dzieje się to w godzinach 12-13 w południe kiedy słońce zagląda do pokoju dlatego mniemam że to ono jest sprawcą tego stanu rzeczy... Mieliście podobne perypetie z tym czujnikiem? A może ktoś poleci lepsze rozwiązanie?
Pozdrawiam,
Jarecki