Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 10:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2016, o 20:03 
Użytkownik

Witam,
zawsze chciałem zrobić urządzenia na avr, które korzystałoby z interfejsu usb i tak znalazłem bibliotekę v-usb. Ale jak zacząłem ją jakoś ogarniać to wydaje mi się strasznie skomplikowana. I nie mogę znaleźć jakieś w miarę ogarniętej strony, gdzie by to było w ludzki sposób opisane. Jakby znalazł się ktoś kto też się z tym męczył i jak mógł podesłać mi jakieś wartościowe źródła to byłbym bardzo wdzięczny. Najlepiej jakby był po polsku, ale w ostateczności może być angielski. Już coś tam zacząłem czytać i wiem mniej więcej jak tą bibliotekę skonfigurować itp. Ale wszyscy opisują to wszystko od strony mikrokntrolera itp. I już w miarę ogarniam kod który interpretuje 2 odebrane znaki 0 i 1 i zapala diodę tymi stanami, ale jak od strony pc wysłać te znaki? Jakieś putty czy trzeba samemu napisać taki program? No już mi sie w głowie miesza od tego.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 paź 2016, o 20:40 
Użytkownik

A czytałeś może poradnik naszego forumowego kolegi "WoodPaker" topic6137.html ? :D

PostNapisane: 4 paź 2016, o 23:26 
Użytkownik

Poniższy link powinien być pomocny:
http://4programmers.net/Z_pogranicza/Budowa_modułu_kontrolnego_na_USB_przy_pomocy_mikrokontrolera_AVR
(użyj kopiuj i wklej do pola adres przeglądarki)
,w języku angielskim;
http://codeandlife.com/2012/01/22/avr-a ... al-part-1/
i następne, oraz pozostałe na codeandlife.com dotyczące v-usb,
wprowadzenie do deskryptorów HID;
http://eleccelerator.com/tutorial-about ... scriptors/
Pozdr.

PostNapisane: 5 paź 2016, o 07:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeśli myślisz o korzystaniu z USB, to na dzień dzisiejszy proponuję jednak sięgnąć po układ ze sprzętową obsługą USB. Po za tym zainteresuj się tą biblioteką: LUFA.
maxus napisał(a):
...ale jak od strony pc wysłać te znaki? Jakieś putty czy trzeba samemu napisać taki program?
Sposób komunikacji zależy od tego jaką klasę urządzenia usb wybrałeś. Z tego co pamiętam z tamtą biblioteką były dołączone przykładowe aplikacje na PC wraz ze źródłami.

PostNapisane: 5 paź 2016, o 13:49 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sparrow-hawk napisał(a):
Jeśli myślisz o korzystaniu z USB, to na dzień dzisiejszy proponuję jednak sięgnąć po układ ze sprzętową obsługą USB. Po za tym zainteresuj się tą biblioteką: LUFA.

Mam odmienne zdanie i wydaje mi się, że dla początkującego V-USB będzie lepszym wyborem.
Sam jestem obecnie na etapie przejścia z jednej technologii na drugą.
Jeśli nie potrzeba dużych transferów i użytkownika interesują klawiatury, dżojstiki, myszki i inne "pierdułki" lepszym wyborem będzie V-USB
LUFA to zdecydowanie większa "kobyła" (o dużej złożoności kodu) i ma jedną zasadniczą wadę obsługuje bardzo ograniczoną ilość procesorów i to tych droższych.
V-USB lata już na 8 pinowych maluchach.
Mnie np w pierwszej fazie "obczajania" odepchnął większy kod wynikowy, prosta klawiatura to ok 4kB kodu, gdzie V-USB mieści się w 1,5kB (jeśli dobrze pamiętam).
Oczywiście takie wyniki to może być brak umiejętności w programowaniu, czego nie wykluczam.
Wydaje się, że przykładów (poradników) w sieci jest też więcej pod V-USB, również ciekawych urządzeń.
Z tych ciekawszych dla mnie to lcd2usb i glcd2usb.
Wydaje się że LUFA niemniej jednak jest bardziej "przyszłościowa", ale dla początkującego proponowałbym jednak V-USB. Później powinno być łatwiej, gdy się obczai podstawy.

PostNapisane: 5 paź 2016, o 15:58 
Użytkownik

Projekt jaki zamierzam zrobić to najzwyklejsza klawiatura, z możliwością konfiguracji funkcji przycisków za pomocą programiku na PC, który też zamierzam stworzyć. Trochę poczytałem o tych urządzeniach HID i wydaje mi się, że będzie ok do moich zastosowań. Tylko czy można z poziomu PC przesłać jakieś powiedzmy customowe dane do urządzenia? Np. "przycisk nr.1 ma być teraz lewym shiftem". I jak działają te całe raporty czy tam deskryptory?

PostNapisane: 5 paź 2016, o 18:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z tego co się orientuję interfejs klawiatury jest jednokierunkowy. Więc, aby wysyłać tam dane, w jednym urządzeniu będziesz musiał zawrzeć dwa interfejsy. Jeden, to standardowa klawiatura, drugi to HID data.

Raporty, to nic innego jak ustalony format, w którym urządzenia USB wymieniają informacje. Długość raportu o ile pamiętam musi być wielokrotnością liczby 8. W sieci można znaleźć generatory raportów.

Deskryptory zawiera informacje o urządzeniu (DEVICE) dla hosta. Są tam zdefiniowane parametry, takie jak klasa urządzenia, sposób zasilania, pobór prądu, VID, PID, nazwa urządzenia, numer seryjny, standard obsługiwanego protokołu USB. Dla Ciebie najważniejsze będą klasy urządzenia, liczba interfejsów.

Na początek proponuje Ci również uruchomienie dwóch projektów oddzielnie. Jeden to oczywiście emulacja zwykłej klawiatury, drugi obsługa wymiany danych z PC.

PostNapisane: 5 paź 2016, o 21:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sparrow-hawk napisał(a):
Z tego co się orientuję interfejs klawiatury jest jednokierunkowy.

I tak i nie. Standardowa klawiatura przyjmuje z hosta informacje o stanie diod (capslock, numlock itp) zatem można powiedzieć, że jest dwukierunkowa, ale faktycznie do przesyłania innych danych należałoby stworzyć urządzenie combo.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

szymonciow napisał(a):
Sparrow-hawk napisał(a):
Z tego co się orientuję interfejs klawiatury jest jednokierunkowy.

I tak i nie. Standardowa klawiatura przyjmuje z hosta informacje o stanie diod (capslock, numlock itp) zatem można powiedzieć, że jest dwukierunkowa, ale faktycznie do przesyłania innych danych należałoby stworzyć urządzenie combo.

Zresztą z założenie USB jest dwukierunkowe, bo w końcu w swojej pracy cały czas są wymieniane dane w obie strony, choćby same deskryptory.

PostNapisane: 6 paź 2016, o 08:11 
Użytkownik

Prostą klawiaturę USB HID zrealizowaną na V-USB znajdziesz tu.
Układ uP po naciśnięciu przycisku wysyła do PC znak 'x'.
Naciśnięcie CAPS LOCK na klawiaturze PC włącza/wyłącza diodę LED na płytce uP.
Masz szkielet rozwiązania używającego windowsowych driverów. Przemapowanie przycisków można zrealizować na uP wchodząc w tryb programowania jakąś ustaloną przez Ciebie sekwencją klawiszy.
Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1