Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 maja 2016, o 13:47 
Użytkownik

Witajcie,

poszukuję literatury dotyczącej automatyki domowej i rozproszonych systemów automatyki domowej. Zarówno dobrych książek jak i tych gorszych (będę mógł wtedy je "skrytykować"). Będę wdzięczny za wszelkie tytuły. Jeżeli ktoś jeszcze by dodał kilka swoich uwag również będę bardzo wdzięczny. Poza literaturą chętnie poznam wszelkie strony www bądź inne materiały dotyczące tych zagadnień. Wiem że w google sporo tego znajdę, lecz na pewno nie znajdę wszystkiego a szkoda przegapić coś, co jest ciekawe bądź da mi możliwość "skrytykowania" (np. w książce jest coś opisane co da się zrobić łatwiej, taniej i lepiej, nie ma to na celu ubliżenie komuś, po prostu czasem trzeba wskazać alternatywne lepsze i gorsze rozwiązania jakichś problemów). Liczę na Was :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:13 
Użytkownik

A tak z czystej ciekawości zapytam, na ile jesteś obczaskany w tematach elektryczno-elektronicznych ?

PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:18 
Użytkownik

Zależy co przez to rozumiesz. Elektronikę jako tako umie, choć wiem że muszę się jeszcze bardzo dużo nauczyć. Lecz nie wiem co dokładnie masz na myśli przez temat elektryczno-elektroniczny :)

PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:24 
Użytkownik

Np. obsługa kontaktronów, czujników PIR, czujników analogowych i cyfrowych. Pomiar prądu przy pomocy przekładników, lub modułów ACS712...

PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:30 
Użytkownik

Kontaktrony, czujniki analogowe i cyfrowe wykorzystywałem już. Jeżeli chodzi o czujniki PIR, nie miałem jeszcze okazji (niestety). Przekładników prądowych również nie miałem okazji używać, tak samo modułów ACS712 lecz ogólnie pomiar prądu i napięcia wykonywałem. Tyle że nie na tych akurat przykładach. Sądzę jednak, że sobie bym poradził.

PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:35 
Użytkownik

To w jaki sposób realizowałeś pomiar prądu?
Duży ma to być układ sterowania (duży budynek, czy też może kawalerka) ?
Pytanie jeszcze czy ma to być realizowane przewodowo czy też bezprzewodowo?

PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:40 
Użytkownik

Sterowanie bezprzewodowe (chociaż jeszcze pewności nie mam). Dom mały, kawalerka. Najbardziej zależy mi na wykonaniu pomiarów w mieszkaniu (np. temperatura, wilgotność gleby w doniczkach, nasłonecznienia itd...), do tego sterowanie takimi drobnymi rzeczami jak pompka do wody (np. do nawadniania doniczek), sterowanie roletami okna i takie tam drobnice. Nie chcę od razu pchać się w automatykę bardzo prądożerną. Najbardziej zależy mi na wykonaniu wielu pomiarów, przetworzeniu tego i wysłaniu np. na serwer (bądź sam go postawię na raspberry pi). Podlewanie roślin i tym podobne to taki dodatek. Z tego powodu zależy mi na literaturze, ponieważ mogę zmienić swoje założenia do projektu (to dopiero pomysł).

PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:51 
Użytkownik

Temperatura - to najprościej chyba DS18B20, wilgotność gleby - dwa druty w doniczne( pomiar spadku napięcia - układ do wykalibrowania); nasłonecznienie fotorezystor (pomiar napięcia), pompka wody transoptor/tranzystor ewentualnie triak, sterowanie roletami triak, przesył danych na serwer w oparciu o ENC28J60 - jak na moje wszystko to znajdziesz w BB.

PostNapisane: 16 maja 2016, o 15:56 
Użytkownik

Tak, tyle to wiem bo już takie pojedyncze układy zrobiłem :P lecz chciałbym poczytać coś więcej niż BB i GB, najlepiej literaturę bezpośrednio dedykowaną pod automatykę domową. Trudno mi jest się sprecyzować teraz, gdy jeszcze nie mam konkretnych podstaw teoretycznych (i znowu, szukam z tego powodu literatury traktującej o automatyce domowej dla elektroników i nie tylko)

PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:04 
Użytkownik

No i cały "myk" polega własnie na tym aby wszystkie pojedyncze moduły połączyć w jedno :)
A automatyka domowa w literaturze to chyba głównie przez pryzmat arduino jest omawiana, tak więc pytanie czy tymi torami chcesz iść.
Poza tym najważniejszym elementem jest chociaż z grubsza naszkicować sobie co masz w budynku i co chcesz sterować/mierzyć. Bo wiedząc co chcesz osiągnąć jest już dużo bliżej do celu - ale to oczywiście tylko i wyłącznie moje prywatne zdanie.
A poza tym przecież budując pierwszy układ można go zawsze dalej rozbudowywać o kolejne elementy które Ci przyjdą do głowy, przecież nie musi być wszystko od razu :)

PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:10 
Użytkownik

Nie, arduino jakoś tak nie polubiłem :P choć nic do niego nie mam, po prostu wolę czystą ATmega (wiem, wiele osób zaraz na mnie naskoczy, trudno :P )
Jedyne co to może użyję RP do tego serwera, ponieważ nie czuję się na tyle pewnie z ARM by samemu to zrobić :P
Zgadzam się z Twoim zdaniem o tym by naszkicować dom i to rozplanować, niestety jednak potrzebuję literaturę :( taki wymóg pracy którą piszę, muszę tam dodać parę przykładów literaturowych, więc nawet te z arduino chętnie poznam.
Tym bardziej mogę rozbudowywać gdy zacznę korzystać z komunikacji bezprzewodowej :) zrobię pewnie wiele małych układów i jeden układ nadrzędny zbierający te wszystkie dane i przetwarzający je (np. ten serwer).

Niestety jednak potrzebuję trochę tej literatury :(

PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:19 
Użytkownik

Łee no Panie, było od razu mówić że to na cele "edukacyjno-stopniowe" :P
Osobiście tej książki nie mam, ale z tego co miałem możliwość ją przejrzeć to dośc ciekawa jest - Mike Riley "Inteligentny dom" - Helion, ale to od strony arduino
Poza tym, to może być ciekawe, chociaż nie miałem okazji się temu przyjrzeć:
- Kimmo Karvinen, Tero Karvinen "Czujniki dla początkujących" - Helion;
- Marco Schwartz "Arduino. Automatyka domowa dla każdego" - Helion;

Ale i tak jako lektura cementująca i łączaca pozostałe - BB :D

PS: Też wolę czystą Atmegę od arduino :P Przede wszystkim pod względem programowania.

PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:30 
Użytkownik

Nie mam obeznania w arduino i dłużej mi zajmuje znalezienie tam biblioteki niż napisanie jej samemu w czystej ATmega :P do tego jak chcę zrobić coś dokładniejszego (lubię mieć dużą władzę nad układem) to nagle w arduino mam problem i muszę wracać do czystej ATmegi :P
BB znam, czytałem wiele razy i to była pozycja obowiązkowa przy nauce :)

Niestety, do pracy magisterskiej muszę napisać "wstęp teoretyczny" w którym porównam niektóre rozwiązania z literatury i "skrytykuję" bądź "pochwalę". Jeżeli o mnie chodzi to każde działające rozwiązanie jest dobre, ale to moje podejście :) Dziękuję bardzo za pozycje literaturowe :)

Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś propozycje, to chętnie przygarnę.

PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:44 
Użytkownik

Witam,

Ja mam do czynienia z tym zagadnieniam caly czas. Jestem elektrykiem.

Wszystko zalezy ile masz kasy i co chcesz zrobic.

Ja preferuje sterownik firmy Loxone ( sorry za reklame ) jest on raczej do nowej instalacji ale ma rowniez opcje bezprzewodwo.

z polskich konstukcji to na przyklad FIBARO

Wejdz sobie na strone loxone.com i tam sobie pocztaj.

PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:46 
Użytkownik

Tak jeszcze dwie pozycje spoza mikroprocków, ale z elektroniki:
- Krzysztof Górski "100 projektów na 555" - BTC
- Piotr Górecki "Wzmacniacze operacyjne" - BTC

Peter81j - koledze raczej chodzi od strony teoretycznej, niż od wykonania w realnym budynku realnej instalacji.

PostNapisane: 16 maja 2016, o 16:51 
Użytkownik

peter81j napisał(a):
Witam,

Ja mam do czynienia z tym zagadnieniam caly czas. Jestem elektrykiem.

Wszystko zalezy ile masz kasy i co chcesz zrobic.

Ja preferuje sterownik firmy Loxone ( sorry za reklame ) jest on raczej do nowej instalacji ale ma rowniez opcje bezprzewodwo.

z polskich konstukcji to na przyklad FIBARO

Wejdz sobie na strone loxone.com i tam sobie pocztaj.

Najbardziej chciałbym oprzeć się na układach pochodzących z rodzin AVR i ARM, ponieważ na sterowniki programowalne mnie nie stać i mam bardzo małe doświadczenia w pracy na nich (jeden przedmiot na studiach, więc... nie mogę powiedzieć nawet, że znam podstawy). Jednak z ciekawości zobaczę :) Poczytam tamto, wiedzy nigdy za wiele. A jakąś literaturę możesz polecić?

karolen napisał(a):
Tak jeszcze dwie pozycje spoza mikroprocków, ale z elektroniki:
- Krzysztof Górski "100 projektów na 555" - BTC
- Piotr Górecki "Wzmacniacze operacyjne" - BTC

Peter81j - koledze raczej chodzi od strony teoretycznej, niż od wykonania w realnym budynku realnej instalacji.

Te książki już miałem na swojej liście jako książki dodatkowe (nie traktujące bezpośrednio o automatyce domowej lecz mającej z tym dużo wspólnego). Instalację wykonam, ponieważ układ chcę też w praktyce zrealizować, jednak faktycznie najbardziej zależy mi w tej chwili na stronie teoretycznej.

PostNapisane: 16 maja 2016, o 18:41 
Użytkownik

http://www.sunduino.pl/wordpress/catego ... ekty/rshi/

zobacz też tu moze ci się przyda

PostNapisane: 16 maja 2016, o 19:00 
Użytkownik

Ciekawy temat. Przyjrzę mu się dokładniej. Dziękuję. Możesz polecić jakąś literaturę? Potrzebuję coś czysto "edukacyjnego" by opisać do pracy. Niekoniecznie musi przedstawiać konkretną wartość intelektualną. Nawet lepiej dla mnie jak będzie tak w głupi sposób pokazane jak coś zrobić, wtedy będę miał "co skrytykować i poprawić" :( nie lubię takiego czegoś, ale jak trzeba to trzeba.

Tę stronę przejrzę, ponieważ może mi dać ciekawe pomysły i rozwiązania. Jeszcze raz dziękuję za nią :)

PostNapisane: 16 maja 2016, o 19:09 
Użytkownik

jeśli można to proszę :

http://www.amazon.com/Home-Automation-W ... 0070246742
https://www.packtpub.com/hardware-and-c ... automation
http://www.barnesandnoble.com/w/home-au ... 1113649978
http://www.amazon.com/Absolute-Beginner ... B008SMOVO8
http://www.amazon.com/Home-Automation-B ... 0790612143
http://www.amazon.in/Home-Automation-10 ... 1478272066
https://www.openhomeautomation.net/home ... n-esp8266/
http://www.amazon.com/Home-Automation-P ... 0071477578
http://homementors.com/

A ta pozycja chyba będzie idealna :)
http://www.digitalcitizen.life/book-rev ... on-dummies

niestety wszystko EN ...
Większość posiadam ... ale nie będę się wypowiadał :) musisz sam ocenić :)

Co do strony ... jest jaka jest ... zwyczajna i nieco szalona , co wielu gryzie , za co przepraszam

PostNapisane: 16 maja 2016, o 19:38 
Użytkownik

Dziękuję :) teraz to mam już sporo literatury a to że EN, nie przeszkadza mi to :) może i nie jestem super dobry w EN ale na tyle by z literaturą sobie radzić bez problemu (przy drobnych problemach translator google już całkowicie rozwiewa moje wątpliwości przy czytaniu).

Byłbym jednak wdzięczny za drobne sugestie co do tych pozycji :) nie na zasadzie całych streszczeń lecz np. które najlepiej w pierwszej kolejności przejrzeć, które nadadzą się do krytyki, które nadadzą się jako wzór (wiadomo, sam poczytam ale jednak będę miał jakiś punkt wyjścia). Jeżeli jednak o zbyt wiele proszę, to zrozumie :) już bardzo dużo mi pomogliście.

Co do strony... strona nie jest zwyczajna, jest lekko dziwna i przez to lubię tam czasem zajrzeć. To że jest szalona również powoduje, że chętniej tam zaglądam ponieważ rzeczy zwykłe, stateczne itd. są oklepane i czuję się wtedy jak bym czytał kazanie. Ostatnio nawet jeden artykuł EN czytałem to miałem wrażenie jak by to pisał ktoś, kto chciał pokazać jaki to jest mądry jednocześnie pisząc o tym, że trawa jest zielona... Po 2 stronach (z 6) zrezygnowałem. Natomiast takie strony z luźnym podejściem są ciekawe i przyjaźniejsze dla czytelnika. Z tego powodu twoją stronę jak również blog i poradniki Pana Mirosława bardzo sobie cenię. Nie przestawajcie robić tego co robicie. Piszę o tym, bo pewnie niejednego hejtera spotkaliście, który kozaczył jakie to błędy zrobiliście, podczas gdy sam ledwo umie diodą zamrugać na ATmega8. Więc pewnie czasem warto usłyszeć jednak dobre słowo, tym bardziej szczere :P

PostNapisane: 16 maja 2016, o 19:46 
Użytkownik

mam tam za duży kipisz i bałagan , trafiają literówki itd ...
pisze na żywioł bez przygotowania ...ot jest impuls zaczynam pisać
zwykłem mawiać że na stronie mówię zbyt mało lub zbyt dużo ....
nie mnie to osądzać :)

Mirek to jest Mirek ... jam nawet nie godzien by tym samym powietrzem oddychać :)

za dobre słowo dziękuję ... to dosyć budujące ...

PostNapisane: 16 maja 2016, o 19:55 
Użytkownik

To dobrze, że nie widziałeś moich niektórych sprawozdań na uczelnię pisanych o 4 w nocy (czasem materiału jest za dużo a jak problemy osobiste wejdą to i 4 w nocy nie jest tak późną porą) :P
Jesteśmy ludźmi więc trudno byśmy wszystko robili idealnie. Do tego pewnie jesteś elektronikiem, nie polonistą więc tym bardziej wszelkie literówki i skróty myślowe powinny być na porządku dziennym :)

Jak by ktoś jeszcze miał jakąś literaturę to chętnie przygarnę tytuły. Literatury nigdy za mało.

Strefa czasowa: UTC + 1