mirekk36 napisał(a):
Skoro kolega ma takie złote myśli to po co doszukiwać się tu jakichś tajemnych sposobów albo "cieciowatych" laboratoriów ? Mniej kosztuje wykonanie jednego telefonu do takiej placówki aby porozmawiać o własnym projekcie i wycenie koniecznych badań niż tracenie czasu i energii na domysły z kosmosu na forach.
Dlatego że to życie ktoś robi to lepiej inni gorzej , proste tak samo prawnicy są lepsi i gorsi a wszyscy działają zgodnie z literą prawa
nic więcej. fakt jest jeden muszę zadzwonić i pewno tak zrobię natomiast przyznaje sie że mam mniej doświadczenia niż Ty Mirku a chciałbym uczyć się od mądrzejszych i czytać książki a nie sam je pisać ucząc sie podrodze.
Najlepiej uczy sie na swoich błędach ale można też skorzystać z juz przetartej drogi i wiedzy.
"Tajemne sposoby" Eeee zacznę w nie wierzyć jak ATmege32 podkręcą do 1Ghz.
Cytuj:
Pisanie o czymś takim na forach to już byłaby jakaś głupota z poplątaniem i nie wiem jeszcze jak to nazwać ... zastanów się w ogóle co piszesz - bo tu nie mówimy o zakupach na bazarze bułki za 5 albo 6 zł ... A takimi stwierdzeniami próbujesz to sprowadzać do bazarowej dyskusji
Niema tu nic dziwnego , bazar nie bazar , 5 złoty czy 6 milionów złoty , jedni robią to lepiej inni gorzej szukam tych lepszych i informacji (takich złotych rad) z przetartych dróg.
mirekk36 napisał(a):
To jest tak na prawdę pełna odpowiedź ... a nie, jak to się wydaje początkującym w tym zakresie, że gdzieś na jakimś tajemniczym forum ktoś podpowie, żeby pójść do laboratorium XXX , dać tam w łapę pracownikowi YYY i on wtedy za ZZZ złotych zrobi to za 15 zł w 2 dni ....
No bez sensu ....
Z takich dyskusji ZAWSZE wynika to samo - jak masz jakiś projekt, to skontaktuj się z najbliższą dla siebie certyfikowaną jednostką i tam dowiedz się szczegółów które czy chcesz czy nie to zależą od projektu...
A obojętnie jak skoplikowany by nie był to projekt to i tak musisz się liczyć z wydatkiem minimum ok 10 tys PLN w dużym uproszczeniu mówiąc... I nie ma co się doszukiwać tu jakichś teorii spiskowych albo że ktoś nie chce czegoś powiedzieć ... Bo co ci to da, że ja powiem że za badanie jednego z moich projektów zapłaciłem np 8 tys PLN netto skoro ty za podobny ale o nieco innej specyfice będziesz musiał zapłacić albo 6 tys PLN albo 10 tys PLN netto ... co to za różnica jak i tak kwoty łączne brutto sięgają minimum 10 ty PLN
Mirku za bardzo to osobiście bierzesz oraz nie "za ile" ale "co gdzie i jak" , oddech 1 , 2 , 3 i do przodu.
Rozumiem różnice w założeniowości konstrukcji, ta droga bywa zawsze różna. Jak w każdych badaniach nad czymś trzeba zwrócić szczególna uwagę co było w Twoim przypadku największą bolączką ?
@Sunriver dzięki zadzwoni i porozmawiam
Cytuj:
ale to tylko pieniądze ...
musisz też pamietać że jak bez problemu można certyfikat dostać tak samo , a nawet łatwiej go stracić
w wyniku uchybień produkcyjnych i uproszczeń oraz cięcia kosztów
Bardzo cenna informacja jestem ciekaw jak podchodzą sprawdzający do zamianny elementów w końcu niektóre wychodzą z produkcji a producent urządzenia ma na to znikowmy wpływ.
rezystory przy zmianie dystrybutora albo innym oznaczeniu partii w tym samym rozmiarze ,wartości , tolerancji , ilości szumów też są wykluczane ? Czy takie informacje służą im puźniej do podważania certyfikacji ?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi ALE CHCE WIĘCEJ