Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 15:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2015, o 16:53 
Użytkownik

Witam!
Mam dość nietypowe pytanie - może dla niektórych śmieszne bo już jest windows 2 (binarnie 10 8-) )
Jest w końcu to menu start w windows 8.1 czy go nie ma? Ikonka menu start jest, ale czy jest "stare" menu które się pojawiało po naciśnięciu tego upragnionego przycisku.
W internecie znalazłem pełno sprzecznych informacji. Jedni pisali, że jest, inni że nie i trzeba zainstalować specjalny dodatek. Dlatego pytam was, szanowni forumowicze - jest to klasyczne menu start czy nie (czy tylko menu kafelkowe).

I tak przy okazji jak się korzysta z windowsa 10?
Moje pytania wynikają z tego faktu, że jestem zmuszony kupić windowsa i się ciągle zastanawiam czy 8.1 czy 10 (podobno M$ szpieguje nas na każdym kroku dzięki temu wynalazkowi).

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 wrz 2015, o 16:59 
Użytkownik

danielos napisał(a):
Jest w końcu to menu start w windows 8.1 czy go nie ma?

Nie ma są kafelki i uproszczone dostępy pod prawym klawiszem natomiast w windows 10 nie jest to sandardowe menu start ale już dużo lepsze i zbliżone do windows <= windows 7 co prawda nie jest tak skatalogowane ale jest.

danielos napisał(a):
W internecie znalazłem pełno sprzecznych informacji. Jedni pisali, że jest, inni że nie i trzeba zainstalować specjalny dodatek. Dlatego pytam was, szanowni forumowicze - jest to klasyczne menu start czy nie (czy tylko menu kafelkowe).

W windows 10 masz "standarowe" menu start a po prawej stronie kafelki które są twoimi skrótami do programów tak by nie trzymać tego na pulpicie.

danielos napisał(a):
I tak przy okazji jak się korzysta z windowsa 10?
Moje pytania wynikają z tego faktu, że jestem zmuszony kupić windowsa i się ciągle zastanawiam czy 8.1 czy 10 (podobno M$ szpieguje nas na każdym kroku dzięki temu wynalazkowi).

Pozdrawiam.

A dziękuję dobrze się korzysta z WINDOWS 10 jest szybszy itd ... natomiast co do szpiegowania ... a kto dziś nie szpieguje ... w windows 10 nawet obraz z kamery i mikrofonu leci na serwery microsoftu

ale tutaj uwaga !

Jeżeli nie pchniesz instalacji typowej / standardowej a wybierzesz instalację niestandardową to możesz sobie odznaczyć wszystko co tyczy szpiegowania ...
w instalacji standardowej zgadzasz się z tym i dlatego tak to wszystko jest z automatu zaznaczone. Przy instalacji nie standardowej odznaczasz sobie te nietypowe szpiegowania.

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 17:02 
Użytkownik

Menu start o jakim mówisz jest domyślnie w 10. Generalnie polecam ten system bo chodzi szybko, sprawnie i bez problemów.
W 8.1 możesz sobie zainstalować osobny program, który zmienia kafelki na menu start znane z Windows 7. Jednak nie jest to nic związanego z Microsoftem.

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 17:17 
Użytkownik

majster napisał(a):
Nie ma są kafelki i

matty24 napisał(a):
W 8.1 możesz sobie zainstalować osobny program, który zmienia kafelki na menu start

A to szkoda, bo wg mnie to rozwiązanie menu było bardzo dobre.
No to w takim razie nie rozumiem dlaczego M$ tyle szumu zrobiło z tym że przywróciło menu start - ale to już inna sprawa.

majster napisał(a):
A dziękuję dobrze się korzysta z WINDOWS 10 jest szybszy itd ... natomiast co do szpiegowania ... a kto dziś nie szpieguje ... w windows 10 nawet obraz z kamery i mikrofonu leci na serwery microsoftu

No to piękny jest ten windows, że nawet mnie podgląda :shock: .

majster napisał(a):
Jeżeli nie pchniesz instalacji typowej / standardowej a wybierzesz instalację niestandardową to możesz sobie odznaczyć wszystko co tyczy szpiegowania ...
w instalacji standardowej zgadzasz się z tym i dlatego tak to wszystko jest z automatu zaznaczone. Przy instalacji nie standardowej odznaczasz sobie te nietypowe szpiegowania.

Czytałem o tym, że mają tą opcję tylko wersje enterprise. Dobrze wiedzieć, że jest taka możliwość też w innych wersjach (bo chyba nie masz enterprise?).

Więc lepiej jak nastawię się na kupno 10 niż 8.1? (Oczywiście pomijając okres wspierania systemu - bo pewnie ktoś napisze że 10 bo dłużej będzie wspierany).

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 17:29 
Użytkownik

Polecam ci 10 ja mam wersję HOME i mogłem sobie spokojnie te opcje powyłączać więc się nie przejmuj :)
Co do menu start gorąco polecam tego z Windows 10 bo w windows 8 i 8.1 zamknij system był po prawej stronie rozwijanej a tutaj w Windows 10 jest w menu start.

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 17:50 
Użytkownik

majster napisał(a):
wybierzesz instalację niestandardową to możesz sobie odznaczyć wszystko co tyczy szpiegowania

Można wiedzieć co trzeba odhaczyć?

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 19:48 
Użytkownik

Przejedziesz instalacje nie standardowa to sam zobaczysz. Za duzo tam punktow szpiegowskich by wszystko opisac.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 28 wrz 2015, o 09:12 
Użytkownik

Witam podepnę się pod temat z pytaniem o Win10.

Mam Win10 Pro64 i ostatnio po jakichś aktualizacjach zrobiło mi się tak, że po włączeniu komputera
ikony na pulpicie zmieniają rozmiar z małych na średnie oraz ułożenie robi się alfabetyczne.
Pomimo, że ustawię sobie rozmiar mały i poukładam je ręcznie.

Czy może ktoś z was miał podobny przypadek?

Pozdrawiam Paweł.

PostNapisane: 28 wrz 2015, o 13:37 
Użytkownik

Menu start w win8.1 to zawsze możesz zainstalować zew appkę http://www.classicshell.net/
co do szpiegowania w win8.1 czy 10, skrypty w bat podzielone na numery windy
http://winclub.pl/topic/2449-windows-78 ... a-windows/

Strefa czasowa: UTC + 1