Morcinek92 napisał(a):
(...)// Show an overload OFL (Over F Load)
czyli rozumiem że to przeciążenie . Ale skąd one się bierze i jak zostało zmierzone ??
Wypiąłem grzałki i nadal to samo... (...)
Prawdopodobnie chodzi o część kodu od linii 174, ale konkretnie to od linii 195, tzn.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Tylko, że nie wiem jaki był zamysł Phill'a... Dobrze by było, żeby to Kolega Phill się tutaj wypowiedział o ile to nie tajemnica jak ten algorytm działa.
W każdym razie ewidentnie w programie występuje przepełnienie przewidzianej skali, z której ma być obliczona temperatura (przepełnienie bufora). Ten bufor to prawdopodobnie spróbkowana wartość napięcia od czujnika temperatury (jeszcze nie konkretna wartość temperatury). Jako maksymalna wartość przyjęto 999 i wszystko co będzie powyżej nie ma być próbkowane. Tak w każdym razie ja to widzę, ale mogę się oczywiście gdzieś mylić za co z góry przepraszam (za wprowadzanie w błąd).
Piszesz, że wyłączyłeś grzałki i nadal jest OFL... To znaczy, że tam gdzie dochodzi próbkowany sygnał z DS18B20 nadal występuje maksymalna wartość? Trochę dziwne.. Może jakieś zwarcie jest w układzie? Sprawdziłeś te czujniki gdzieś przy innym MCU czy dostarczają prawidłowe dane?
To tyle co udało mi się doczytać. Mam nadzieję, że odrobinę pomogłem.
Powodzenia w dalszym rozwiązywaniu problemu.
Pozdrawiam! j23 Jarek