matwir napisał(a):
Chodzi mi głównie o to , że pliki jpg przy dużej ilości zajmują mi trochę miejsca( około 1,8mb) na plik a chce osiągnąć jak najmniejszy rozmiar pliku(dlatego wybrałem pdf bo mało zajmuje)
No to kolega zabiera się do tematu od .... hmmm tyłu ?
Panie kochany - zmniejsz w dowolnym programie rozmiar pliku JPG, i zapisz go z mniejszą kompresją np na poziomie 60% Każdy program graficzny zapisujący do JPG daje taką możliwość.. ... Zamiast bawić się w konwersję do PDF bo on rzekomo mniej zajmuje

... toż ta konwersja do PDF właśnie robi to samo czyli zwykle drastycznie zmniejsza kompresję JPG ....
Jeśli więc chcesz PDF'a TYLKO po to żeby zmniejszyć pliki - to nie jest to rozsądna metoda. Jeśli zaś potrzebny ci format PDF z innych względów to ok rozumiem, ale podpowiadam na wszelki wypadek o co chodzi z kompresją JPG
dla porównania - zdjęcie z nowego jakiegoś aparatu załóżmy że zajmuje ci 2-3 MB, ale pewnie ma rozmiar ok 2000x3000 pikseli. Jak zmniejszysz jego rozmiar do np 1024x768 i zapiszesz z kompresją nawet 70% to okaże się, że zajmie ci kilkadziesiąt kb ... jest różnica ?

www.youtube.com/mirekk36 ]