Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 17:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2015, o 08:30 
Nowy

Witam , zna ktoś jakiś program który byłby wstanie przerobić masowo pliki jpg na pdf. Chodzi mi o to , każdy plik jpg miał stworzony osobny plik pdf . Aktualnie wszystkie programy jakie znalazłem pakują wszystkie jpg do jednego pdf. Mam sporo plików do przerobienia a nie chciałbym przerabiać pojedynczo. Chodzi mi głównie o to , że pliki jpg przy dużej ilości zajmują mi trochę miejsca( około 1,8mb) na plik a chce osiągnąć jak najmniejszy rozmiar pliku(dlatego wybrałem pdf bo mało zajmuje) , noi zrobić to szybko i sprawnie. Zna ktoś jakiś program który mógłbym to zrobić , bo aktualnie wszystkie programy jakie znalazłem pakują wszystko do jednego pliku pdf. Będę wdzięczny za pomoc:).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2015, o 08:45 
Moderator

matwir napisał(a):
Chodzi mi głównie o to , że pliki jpg przy dużej ilości zajmują mi trochę miejsca( około 1,8mb) na plik a chce osiągnąć jak najmniejszy rozmiar pliku(dlatego wybrałem pdf bo mało zajmuje)

No to kolega zabiera się do tematu od .... hmmm tyłu ?

Panie kochany - zmniejsz w dowolnym programie rozmiar pliku JPG, i zapisz go z mniejszą kompresją np na poziomie 60% Każdy program graficzny zapisujący do JPG daje taką możliwość.. ... Zamiast bawić się w konwersję do PDF bo on rzekomo mniej zajmuje ;) ... toż ta konwersja do PDF właśnie robi to samo czyli zwykle drastycznie zmniejsza kompresję JPG ....

Jeśli więc chcesz PDF'a TYLKO po to żeby zmniejszyć pliki - to nie jest to rozsądna metoda. Jeśli zaś potrzebny ci format PDF z innych względów to ok rozumiem, ale podpowiadam na wszelki wypadek o co chodzi z kompresją JPG

dla porównania - zdjęcie z nowego jakiegoś aparatu załóżmy że zajmuje ci 2-3 MB, ale pewnie ma rozmiar ok 2000x3000 pikseli. Jak zmniejszysz jego rozmiar do np 1024x768 i zapiszesz z kompresją nawet 70% to okaże się, że zajmie ci kilkadziesiąt kb ... jest różnica ? ;)

PostNapisane: 20 maja 2015, o 09:04 
Nowy

Znaczy się jeżeli mam już powiedzmy około 1000 zdjęć i nie chciałbym ich robić od nowa z mniejsza rozdzielczością, a tak szczerze mam problem żeby odtworzyć więcej niż jeden plik jednocześnie w jakimś programie graficznym , to mógłby by mi Pan , Panie Mirku wytłumaczyć jak to zrobić . Bo zdjęcia już są i nie wiem co mam z nimi zrobić, bo na początku osoba dla której robiłem te zdjęcia prosiła o czytelność więc wybierałem najlepszą jakość zdjęcia , a teraz zapytała czy jest możliwość jakieś kompresji , żeby zabierały one trochę mniej miejsca.

PostNapisane: 20 maja 2015, o 09:32 
Użytkownik

https://www.google.pl/search?q=zmniejszanie+rozdzielczo%C5%9Bci+zdj%C4%99%C4%87+program+free&oq=zmniejszanie+rozdzielczo%C5%9Bci+zdj%C4%99%C4%87+program+free&aqs=chrome..69i57.27647j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Np. Fotosizer

PostNapisane: 20 maja 2015, o 10:03 
Użytkownik

..lub IrfanView - ma możliwość przetwarzania wsadowego - ustawiasz parametry obrazu wyjściowego, dodajesz pliki, ustawiasz ścieżkę do folderu docelowego... i wiuuuuu...

PostNapisane: 20 maja 2015, o 18:01 
Użytkownik

Oprócz już wspomnianego IrfanView, można użyć PDF Creator. Po prostu drukujesz sobie fotkę do pliku.
Jest jeszcze XnConvert. Taki malutki kombajn.

Jednakże zdecydowanie lepszym jest ten pierwszy.

Strefa czasowa: UTC + 1