Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 kwi 2026, o 13:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 15:45 
Nowy

Witam. Gdy jeszcze chodziłem do 1/2 kl technikum broniłem się rękami i nogami przed studiami. Ale teraz sam postanowiłem jednak zmienić moje zdanie na ten temat. W tym roku wybieram się na studia zaoczne. Ukończyłem(a właściwie to pojutrze ukończę ;) ) technikum elektryczne na profilu elektryk.
Kierunek już ostatecznie wybrałem i chciałbym, aby była nim elektrotechnika. I mam pytanie. Czy macie może opinie o tym, jak wygląda i czy polecilibyście kierunek elektrotechnika na AGH czy PK? W rankingach AGH stoi wyżej niż PK, ale to tylko ranking. Chodzi mi o Wasze opinie, a właściwie tych, którzy ukończyli lub mają znajomych, którzy tam uczęszczają lub uczęszczali i mogą wyrazić opinie. Chodzi mi o to, którą uczelnie jest lepiej wybrać. Ja skłaniałbym się raczej ku AGH, ale czemu to nie wiem :D
Dziękuje z góry za odpowiedzi :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 kwi 2015, o 16:21 
Użytkownik

Kolego hmm dobre pytanie ja skończyłem elektrotechnikę na AGH ( 3 latka temu) i z tego co wiem to ci co nie radzili sobie na AGH to uciekali na PK i tam kończyli. Hmm moje zdanie na temat uczelni ogólnie pozytywne jest ale mam pewien niedosyt. Niestety ten niedosyt może być spowodowany właśnie zaocznymi studiami bo gdyby to były dzienne może niedosytu by nie było .

PostNapisane: 22 kwi 2015, o 16:57 

qismo napisał(a):
Chodzi mi o to, którą uczelnie jest lepiej wybrać.
Tylko AGH - mówi Ci to absolwent, który zapomniał już kiedy to było :lol:

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 09:42 
Użytkownik

Z kolei ja kończyłem PK i nie widzę wyższości/lepszości którejkolwiek uczelni, czy AGH czy PK.
Idąc na studia musisz liczyć się z tym że czeka Cię nauka dużej ilości teorii, niezależnie czy wybierzesz AGH czy PK.
Na jednej i drugiej uczelni trzeba się uczyć.
Studiowanie to tylko pewien etap po którym, który jeśli ukończysz z powodzeniem, dostaniesz papierek, bez którego możesz mieć
problem dostania wymarzonej pracy u dobrego pracodawcy.

Oprócz studiowania, dobrą praktyką jest zgłębianie wiedzy elektronicznej we własnym zakresie. Ułatwia to start zawodowy.

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 11:04 
Użytkownik

0livaw napisał(a):
Oprócz studiowania, dobrą praktyką jest zgłębianie wiedzy elektronicznej we własnym zakresie. Ułatwia to start zawodowy.

Ja uważam, że to wręcz podstawa. Niestety poziom studiów jest jaki jest, po części winni są sami studenci, bo wielu idzie "dla papierka", "bo rodzice każą", "bo wszyscy idą", "bo kierunek taki przyszłościowy", etc. Z pasji, albo chociaż zainteresowania idzie niewielu. Ja bym się nie patrzył na rankingi, tylko bardziej na to, co Cię interesuje (np. robotyka, albo programowanie, albo jakaś automatyka, etc.) i zobaczył czy są jakieś prężnie działające koła naukowe w tej dziedzinie, zawsze można dzięki temu dołączyć do jakiegoś większego projektu, a może i zawiązać znajomości, które w przyszłości zaprocentują.

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 11:47 
Użytkownik

tomekm napisał(a):
Ja uważam, że to wręcz podstawa. Niestety poziom studiów jest jaki jest, po części winni są sami studenci, bo wielu idzie "dla papierka", "bo rodzice każą", "bo wszyscy idą", "bo kierunek taki przyszłościowy", etc. Z pasji, albo chociaż zainteresowania idzie niewielu. Ja bym się nie patrzył na rankingi, tylko bardziej na to, co Cię interesuje (np. robotyka, albo programowanie, albo jakaś automatyka, etc.) i zobaczył czy są jakieś prężnie działające koła naukowe w tej dziedzinie, zawsze można dzięki temu dołączyć do jakiegoś większego projektu, a może i zawiązać znajomości, które w przyszłości zaprocentują.

Poniżej link do aktywnie działającego koła na PK na wydziale elektrycznym:
http://ktc.wieik.pk.edu.pl/

Prawda jest taka że jak sam nie przysiądziesz jakiegoś tematu w wolnym czasie to niewiele ze studiów wyniesiesz.

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 11:58 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

0livaw napisał(a):

Ale forum to mogliby sobie naprawić :)

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 13:34 
Użytkownik

0livaw napisał(a):
tomekm napisał(a):

Prawda jest taka że jak sam nie przysiądziesz jakiegoś tematu w wolnym czasie to niewiele ze studiów wyniesiesz.

O kurna... nawet jestem na zdjęciach :D

Ja kończyłem Elektrotechnikę na PK specjalizaca: Systemy Trakcji Elektrycznej. Nie będę tu oceniać czy PK czy AGH bo nie oto chodzi ale praca sama do mnie "przyszła" i zdaje sobie sprawę, że mało jest osób co projektują sieć trakcyjną.

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 14:35 
Użytkownik

Studia to tylko szkoła która daje papier... co byś nie wybrał to i tak od Ciebie zależy ile z tej szkoły wyniesiesz... ale pamiętaj że im więcej włożysz od Siebie tym więcej się nauczysz...
Jak masz możliwość to polecam studia dzienne... przepękać pierwszy rok a później praca ( w zawodzie) na umowe zlecenie na godziny... tak na przeżycie i rozwój... ;) bez problemu powinieneś połączyć to z nauka...

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 20:56 
Użytkownik

eMCe2 napisał(a):
Studia to tylko szkoła która daje papier... co byś nie wybrał to i tak od Ciebie zależy ile z tej szkoły wyniesiesz...

Ale pamietaj, że wynoszenie czegokolwiek może się skończyć w najlepszym przypadku wydaleniem ze szkoły
eMCe2 napisał(a):
Jak masz możliwość to polecam studia dzienne... przepękać pierwszy rok a później praca ( w zawodzie) na umowe zlecenie na godziny... tak na przeżycie i rozwój... ;) bez problemu powinieneś połączyć to z nauka...

A tak na serio to powinieneś patrzeć na kilka rzeczy
Primo: Czy w ofercie szkoły znajduje sie to co Cie interesuje
Secundo: Czy dasz sobie rade (poziom szkoły)
Tertio: Czy szkoła wymaga nostryfikacji dyplomu za granicą. Np. dyplomy Politechniki Wrocławskiej jako jednej z trzech szkół w Polsce nie wymagaja nostryfikowania w wiekszości firm w Stanach Zjednoczonych. Choć to tylko papierek to jednak może dać wiele wiec i na to też trzeba patrzeć.

PostNapisane: 23 kwi 2015, o 21:51 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Secundo: Czy dasz sobie rade (poziom szkoły)

Z perspektywy czasu (PWr) napiszę, że to raczej kwestia mobilizacji i systematyczności niż zbyt wysokiego poziomu. Wszędzie sobie poradzi, byle potrafił się zmobilizować przynajmniej 1-2 tygodnie przed zaliczeniami no i na bieżąco ćwiczenia/laboratoria/projekty. Będzie robił więcej to pójdzie na jego korzyść i czegoś się nauczy, a nie zakuje, zda, zapomni, ale aby prześliznąć się na 3 przez 1 stopień to na prawdę nie trzeba wiele. Trudniej jest dostać się na studia niż się na nich utrzymać.

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 00:31 
Użytkownik

karol901 napisał(a):

Z perspektywy czasu (PWr) napiszę, że to raczej kwestia mobilizacji i systematyczności niż zbyt wysokiego poziomu. Wszędzie sobie poradzi, byle potrafił się zmobilizować przynajmniej 1-2 tygodnie przed zaliczeniami

Ale to jest też zaliczane własnie do poziomu szkoły i zarazem czy da radę. Jedni potrafią sie zmobilizować żeby nauczyć się 300 nazw kości na pamięć (weterynaria/medycyna), a inni są w stanie zrozumieć rónanie operatorowe Schroedingera dla atomu wodoru i atomu wodoropodobnego. A jeszcze inni potrafią jedno i drugie. I tu właśnie jest zawarte to co napisałem w punkcie "secundo". Znając wymagania musisz wiedzieć czy dasz rade im podołać.

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 05:51 
Użytkownik

Po prostu studia uczą kombinowania jak przeżyć do ostatniego semestru :D . Jednak nie ukrywam że wrócił bym się :lol:

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 10:37 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
karol901 napisał(a):

Z perspektywy czasu (PWr) napiszę, że to raczej kwestia mobilizacji i systematyczności niż zbyt wysokiego poziomu. Wszędzie sobie poradzi, byle potrafił się zmobilizować przynajmniej 1-2 tygodnie przed zaliczeniami

Ale to jest też zaliczane własnie do poziomu szkoły i zarazem czy da radę. Jedni potrafią sie zmobilizować żeby nauczyć się 300 nazw kości na pamięć (weterynaria/medycyna), a inni są w stanie zrozumieć rónanie operatorowe Schroedingera dla atomu wodoru i atomu wodoropodobnego. A jeszcze inni potrafią jedno i drugie. I tu właśnie jest zawarte to co napisałem w punkcie "secundo". Znając wymagania musisz wiedzieć czy dasz rade im podołać.

Trzeci potrafią to wszystko ściągnąć na zaliczeniu, a czwarci nauczyć się regułek na pamięć, które zapomną następnego dnia.

PostNapisane: 24 kwi 2015, o 16:54 
Użytkownik

Dlatego wszystko w ostateczności zweryfikuje życie. Co nie zmienia faktu, że jeżeli życie ma coś weryfikować najpierw trzeba sie tego nauczyć :)
Poza tym mowa była o studiach, a nie o fałszowaniu egzaminów państwowych. Bo zgodnie z prawem wszystkie egzaminy na uczelniach wyższych są egzaminami państwowymi, a ściąganie jest zagrożone karą bodajże do lat trzech.

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 06:35 
Użytkownik

Polecam AGH, bo zaraz naprzeciwko budynku elektrotechniki sprzedają dobre obiady po 9 złotych :D

Swoją drogą - jest całkiem sporo dobrego i ciekawego sprzętu, ale normalne studenty nie mają do niego zbyt wiele dostępu - dopiero na jakimś doktoracie prędzej można dorwać się do droższych zabawek. Albo faktycznie kół naukowych szukać.

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 12:26 
Nowy

A takie pytanie mam jeszcze, jak wygląda sprawa z zatrudnieniem po elektrotechnice, a po automatyce i robotyce?
Co prawda to 2 odmienne kierunki, ale na tym forum jest na pewno ktoś kto będzie znał odpowiedź na to pytanie.

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 13:13 
Użytkownik

Kolego jeśli idziesz na zaoczne to dobrze by było mieć pracę i przez ten okres studiów wyrabiać sobie staż w jakieś specjalizacji elektrycznej. Bo nie wydaje mi się żeby pracodawca przyjmował na jakieś odpowiedzialne( lepiej płatne) stanowisko osoby nie mającej stażu i jeszcze po studiach zaocznych.

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 14:28 
Użytkownik

qismo w dzisiejszych czasach pytanie typu "jak wygląda sprawa z zatrudnieniem po kierunku NNN?" jest raczej pytaniem retorycznym. Liczy się co umiesz, a także zrealizowane projekty, może jakieś doświadczenie komercyjne, itp. Nie twierdzę, że studia w ogóle nie są potrzebne, ale nie można do tego podejść "na luzie", "będzie papier, będzie praca", bo to błąd. Inna sprawa - musisz pomyśleć co Cię interesuje, śledź też oferty pracy związane z kierunkiem, może coś Cię zainteresuje i przy okazji będziesz wiedział jakie umiejętności są potrzebne, znajomość jakich programów (np. do projektowania), itp. Warto też - jeśli masz możliwość - zaglądać na targi branżowe, będziesz wiedział "co w trawie piszczy".

PostNapisane: 25 kwi 2015, o 21:07 
Użytkownik

Kolego u nas w firmie sa wszyscy albo po elektrotechnice albo po automatyce i jedni programuja plc, inni scade a inni projektuja albo zajmuja sie hardwarem... Jest nawet fizyk ktory tez programuje takze to co konczysz nie koniecznie odrazu mowi co bedziesz robil... ;)

PostNapisane: 26 kwi 2015, o 10:43 
Nowy

@matekogon
Po to właśnie się wybieram na zaoczne, aby mieć możliwość pracy :). I dołożę wszelkich starań, aby była to praca w zawodzie po technikum czyli elektryk.

@tomekm
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że nie papier się liczy ale umiejętności. Ale wyższe wykształcenie daje lepsze perspektywy na przyszłość. Oczywiście nie jest powiedziane, że skończę te studia bo w ostatnim czasie dostałem kilka mocnych kopniaków od życia... Ale nic nie mogę na to poradzić i chciałbym jednak skończyć te studia.
Co prawda zdecydowałem się na elektrotechnikę, ponieważ jest to taki bardziej ogólny kierunek. Wiem, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest też do niczego, interesuje mnie zarówno elektrotechnika, a raczej to co zawiera się w tym kierunku jak i robotyka. Choć z automatyką i robotyką nie mam dużo wspólnego, oprócz jakichś prostych programów na atmegach...
Czasu jest jeszcze troszkę ale lepiej być wcześniej poinformowanym co i jak ;)

PostNapisane: 27 kwi 2015, o 17:11 
Użytkownik

Warto zastanowić się nad kierunkiem pod względem uprawnień jakie potem będziemy chcieli robić. Mowa tu raczej o uprawnieniach projektanta.

Dmuchnięte z pąpki od materaca.

Strefa czasowa: UTC + 1