Witam wszystkich
od pewnego czasu zastanawiam się nad dokładnym pomiarem temperatury pow 200 st.C
dobrym elementem jest niewątpliwie PT1000 ale przy moich założeniach przyjęcie ogólnego wzoru na obliczenie temperatury jest obarczone dużym błędem
wiem, że błąd pomiaru przez PT1000 ma tolerancję 0,1-0,3 C ale po co dodawać do tego jeszcze bład obliczeń
jak wiadomo błędy się dodają i to w najbardziej niekorzystny sposób
metodą prób i błędów opracowałem wzór na wyliczenie temperatury na podstawie zmierzonej rezystancji PT1000 , oczywiście można łatwo przeskalować do tego PT100 i PT500
co ciekawe po ponownym sprawdzeniu okazało sie , że popełniłem bład przy wyprowadzaniu wzoru i matematycznie powinien trochę inaczej wyglądać i to bardziej skomplikowanie a tu... obecny wzór działa
teoretycznie wygląda dobrze ale mam prośbę o opinie forumowiczów co sądzicie o nim
w założeniach operacje mają odywać sie na liczbach całkowitych z dokładnością do 2 miejsc po przecinku
( mnośnik x 100) do tego aby nie operować na ujemnych liczbach przesunąłem zakres temperatur o +50 C
czyli wynik 0 = temperatura 0 C
wynik 10000 = temperatura 50 C
jest to pierwszy etap tworzenia dokładnego pomiaru temperatury
docelowo zamierzam wykorzystać przetwornik MCP3421 dokładnie omówiony w kursie ADC cz.5
i mały ATTiny do obliczeń tak aby po np SPI dawał gotowy wynik w postaci liczby całkowietej
duża moc obliczeniowa nie jest wymagana ponieważ i tak pomiary temperatur wykonywane są w praktyce co 1min
Może jest to przerost formy nad treścią ale skoro chcemy mieć dokładny pomiar i mocno stabilizujemy Uref i wszystko po drodze co dotyczy napięc analogowych , to pasuje nie dokładać dużego błędu obliczeń.
Wzór działa w całym zakresie temperatur, ograniczeniem są zakresy zmiennych i dla uint32 najw. temp. to ok 950 C najniższa obecnie to -50 C poniżej wynik przyjmuje wartości ujemne.
Oczywiście proszę o uwagi
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]No i oczywiście Życzenia Noworoczne
niech PRĄD BĘDZIE Z WAMI
------------------------ [ Dodano po: 25 minutach ]nie dodałem, że w excelu do tego arkusza włączam opcję :,,Dokładnośc tak jak wyświetlono"
wówczas obliczenia nie uwzględniają części ułamkowych niewidocznych na ekranie
bez włączenia tej opcji excel bierze liczby z ,,ogonami"