Chciałbym przedstawić własnej konstrukcji manipulator, który ze względu na kinową premierę nosi nazwę "Terminator_Hand". Robot posiada funkcję sterowania ręcznego oraz gotową funkcję "idź,złap-przenieś-upuść".
Układ składa się z: - Atmega644P 16MHz, - 3x serwo TowerPro SG-5010 standard, 50Hz, - 1x serwo TowerPro SG-92 micro, 50Hz, - przerobiony ATX PowerSupply 420W z użyciem wszystkich wiązek 3,3V(16A); 5V(16A); 12V(15A), PS-ON zwarte przez włącznik I/0, - stabilizator liniowy 7805 pod wiązką 12V, - klawiatura złożona z 13 przycisków typu microswitch.
Zasilanie układu: 1. 3,3V - Zasilanie diod sygnalizacyjnych pojawienie się napięcia w układzie. Funkcja bezpieczeństwa. 2. 5V - Zasilanie serwomechanizmów. Łączny pobór prądu przez wszystkie 4 silniki wynosi max. 3A. Zasilanie filtrowane dla każdego silnika po 100nF. 3. 12V - Zasilanie układu logicznego. Napięcie zostało obniżone do 5V(1A) po użyciu stabilizatora liniowego 7805 z parą kondensatorów 100nF.
Układ logiczny: 1. Zasilanie filtrowane przy pinach VCC-GND i AVCC-GND przez pary kondensatorów 3,3uF(elektrolit) i 100nF(ceramik). 2. RST podciągnięte do VCC przez rezystor 10K. 3. Wyjścia MISO, MOSI, SCK, RST posiadają stałą możliwość korzystania z programatora. 4. Nieużywane piny zaprogramowane jako wejście ze stanem wysokim dla wytłumienia zakłóceń.
Oprogramowanie: 1. Tryb FastPWM korzystający z dwóch rejestrów kontrolnych TCCR1A/B. 2. Sterownik działa programowo, cały kod wykonuje się przerwaniu. Zastosowano wektor przerwania TIMER_OVF_VECT. 3. Całość wykonano w języku C.
Wykonany został na zapotrzebowanie koła naukowego PO jako praca dyplomowa. Jest to moja pierwsza taka konstrukcja, w przyszłej fazie rozwoju robot będzie grać w kółko/krzyżyk, warcaby, jeśli starczy czasu i sił, to może i szachy. Konstrukcja może nie jest zbyt skomplikowana, lecz jest podwaliną do ciągłego rozwoju.
Robot powstał dzięki ogromnej pomocy, którą otrzymałem, m.in, na tym forum. Z tego powodu, jeśli któryś z użytkowników zechce zbudować podobnego robota, chętnie pomogę.
Tymczasem, chciałbym was zapytać o wasze uwagi dotyczące tego projektu. Wszelka krytyka mile widziana:)
1. Obrót całego manipulatora wykonywany krokami. Powoduje to wzbudzenie się drgań konstrukcji. Myślę że w przypadku wciśnięcia przycisku ruch manipulatora powinien być ciągły. Da Ci to możliwość w przyszłości podawania miejsca docelowego obrotu manipulatora i implementację tzw. rampy czyli przyśpieszania na wstępie ruchu i jego zwalniania na końcu przed dojściem do celu. 2. Ruch kleszczy chyba nieco za szybki. Tu z kolei kroki były by ok bo można by było podać ilość kroków i pośrednio (bez czujników nacisku) regulować siłę ścisku.
Nowa funkcjonalność: 1. Aż się prosi implementacja poprzez połączenie przez RS232 z komputerem 2. implementacja ruchu złożonego czyli jednoczesna praca silników do miejsca docelowego manipulatora
Jak już podłączysz do komputera, IMHO MCU obsłuży ładnie pracę ciągłą serw i ew. rampy. Więcej nie warto upychać do mikrokontrolera. Resztę może obsłużyć komputer.. np... małą kamerkę na końcówce manipulatora czy pozycjonowanie w przestrzeni (trochę sin/cos/sqrt)
Bardzo ciekawe uwagi Będę musiał je koniecznie wprowadzić.
A mnie zaintersowało to "1. Tryb FastPWM korzystający z dwóch rejestrów kontrolnych TCCR1A/B. " Dobrze że nie korzystałeś z TRCCR1C - wtedy byłby to zonk - jako praca dyplomowa do dyskwalifikacji. 15 mode korzysta z tych rejestrów.
A mnie zaintersowało to "1. Tryb FastPWM korzystający z dwóch rejestrów kontrolnych TCCR1A/B. " Dobrze że nie korzystałeś z TRCCR1C - wtedy byłby to zonk - jako praca dyplomowa do dyskwalifikacji. 15 mode korzysta z tych rejestrów.
Zgadza się Użyłem 14 mode przy wartości ICR1=40 000, przy taktowaniu 16MHz, z maksymalnie dokładnym preskalerem = 8 (CS11).
Zawsze podziwiałem, i byłen pełen szacunku dla umiejętności co niektórych użytkowników. Nie powiem ze takie cos tez boli bo człowiek tez chciałby miec takie umiejetnosci- zwlaszcza jak widzi jak takie projekty robią gimnazjalisci
Super projekcik, trochę wiecej płynności i bedzie pięknie.
Z czego i jak (chodzi o zagięcia) wykonałeś profile na ramiona?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości