Pamiętacie moją starą płytkę testową? topic2634.html Dziś przedstawię kolejną wersję... trochę bardziej rozbudowaną. Mam nadzieję, że starczy mi na wiele godzin Dodatkowo pokażę mój sposób na używanie klawiatury membranowej/switchowej z użyciem timera w trybie CTC
Może zacznę od płytki. Jest ona skończona w 95%, ponieważ zabrakło mi switchów i ARK. Opisuję ją teraz, bo nie planuję wyjścia do sklepu
Zasoby: -Włożona atmega 16/32 -Mostek L293 -PCF8574P -74HC595D, przy którym zapomniałem dać elektrolita -Zegar RTC PFC8583 -FT232 -Uln2803 -Pamięć eeprom z serii 24C0 -Stabilizacja 5V -Stabilizacja 3,3V -Możliwość podłączenia zasilacza i kabli od zasilacza do ARK -Klawiaturka switch-owa -Wyświetlacz 7seg -8 diod LED podpiętych do procka przez switch -Dzielnik napięcia -DS18B20 -Tsop4836 -Buzzer -Dioda RGB wspólna katoda -Dioda RGB wspólna anoda -Gniazdo na BTM222 -Wyświetlacz HD44780 No to chyba wszystko
Pod wyświetlaczem lcd jest expander i napis "www.atnel" Do zabezpieczenia płytki przed utlenianiem użyłem en-solder. Sprawdził się całkiem dobrze (lepiej niż lakier izolacyjny), choć kolor czarny był złym pomysłem Wszystko na płytce widać. Do płytki zrobiłem sobie podstawkę ze spienionego PCV Potrzebuje ona trochę popraw, ale póki co zostawiam ją w spokoju Nie miałem krótszych śrub M4
Tak się prezentuje płytka (jeszcze mokra) : Płytka wyszła jak wyszła.... najważniejsze, że działa i mogę stworzyć coś nowego
A tak schemat:
Dobra to teraz kod. Nie będę jego opisywał, bo jest strasznie prosty
No Ci powiem robi wrażenie, może pewnie nie na wszystkich ale mi się podoba. Także gratuluje projektu, pomysłu oraz wykonania. Jak robiłeś soldermaske?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość