Witam!Tak jak się zapowiadałem, że nadejdzie czas i na mnie.(A więc nie owijając w bawełnę od razu do rzeczy.)Co to jest i do czego??Płytka testowa jest przygotowana pod procesory Atmega8 / 48 / 88 / 168. Powstała po to, aby można było łatwo realizować różne ćwiczenia związane z programowaniem. Pierwsze wersje były troszkę uboższe, a na tej jest już sporo upakowane i myślę że na początek każdemu powinno wystarczyć.
Dla kogo jest ta płytka??Myślę że dla każdego kto chce zaczynać z programowaniem, a nie ma na początek za dużo kasy. Każdy może sobie wykonać taką płytkę we własnym zakresie, a przy okazji się sporo nauczyć. Montaż elementów SMD dla naprawdę początkujących może się fajną zabawą a i nauką. Jak to się mówi:
,,Czasem żeby nauczyć kogoś pływać trzeba go wrzucić na głęboką wodę."Co znajdziemy na płytce testowej?- Mikroprocesor Atmega 8 / 48 / 88 /168
- 2 czujniki 1-WIRE (DS18B20)
- Zegar DS1307 + bateria
- Wyprowadzenia pod wyświetlacz 2x16 (HD44780)
- Układ MAX232 + złącze RS-232
- 4 przyciski + przycisk resetu
- 4 diody LED
- Dioda RGB (wspólna anoda)
- Przekaźnik 10A/240V
- Potencjometr ADC
- Dioda nadawcza IR
- Odbiornik IR 36kHz
- Buzzer
- Wyjścia GND oraz VCC (5V)
Tak więc lutownice w dłoń i do dzieła!(Troszkę fotorelacji z prac nad płytką)
Proces trawieniaProces przygotowawczy przed lutowaniemI teraz już lutowanie : )A oto efekt końcowyCzy będą kolejne wersje?? Czemu nie zawsze można coś dodać
.
Mam nadzieję na pozytywne opinie, oraz pomimo nie najlepszych zdjęć (nie jestem fotografem, robione telefonem
) oraz myślę że komuś się przyda.
W załączniku schemat oraz płytka do wydruku + warstwa opisowa i dodatkowa dokumentacja.
Dobra chyba wszystko jak bym coś zapomniał to się uzupełnię przy okazji.